Intens terror-thriller

Den nye boka til thriller-spesialist Tom Kristensen begynner bra, men holder ikke helt inn.

 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tom Kristensen: Pandora, thriller, 448 sider. Aschehoug Forlag.

En kvinnelig terrorist slår til mot et cruiseskip i Karibia med et biologisk våpen. Resultatet er en håndfull døde og enda flere skadede, men antall dødsofre er ikke det viktigste for organisasjonen som står bak. De er mer interessert i panikken angrepet skaper og de mulighetene for fortjeneste som da oppstår.

Tett på virkeligheten

Tom Kristensen kommer mer eller mindre perfekt ut fra hoppkanten i den nye thrilleren sin, som ligger klistret tett opp mot virkeligheten. Organisasjonen bak angrepene er IS, den såkalte Islamske Stat i Syria og Irak. Og jakten på terroristene skjer i regi av CIA og andre av de amerikanske etterretningsorganisasjonene. Selvsagt er det også en link til Norge, i form av Stine Lind, dokumentarfilmskaperen som først dukket opp i boka "Profitørene".

Boka kretser rundt jakten på den mystiske "Oksen", en mann som antas å finansiere IS gjennom operasjoner i aksjemarkedet som blir foretatt gjennom stråmenn og skatteparadiser. Omar Shakir, en ung, homofil økonom bosatt på Mallorca, blir mot sin vilje viklet inn i jakten. Dette skal koste ham dyrt.

Litt is i rubben

Kristensen er dyktig til å bygge opp spenningen og drive historien fremover uten pauser eller hvileskjær av betydning. Mange vil nok ha problemer med å legge boka fra seg. Men denne anmelderen synes det kladder litt mot slutten, rett og slett ved at den temmelig kompliserte finalen blir for knapt beskrevet, slik at jeg ble sittende igjen med litt for mange ubesvarte spørsmål. Kanskje hadde boka trengt flere sider, eller en strammere redigering tidligere i forløpet for å gi rom til mer detaljer avslutningsvis?

Når det er sagt, er Kristensen en dreven og kompetent spenningsforfatter, som har et særlig fortrinn i at han har innsikt i finanslivet. Som mange sikkert vet, stjeles det daglig langt større beløp ved hjelp av datamaskiner og tjenestevillige børsmeklere enn hva noen kan klare å raske med seg ved å rane en bank eller fem. Og bildet Kristensen tegner av en utspekulert plan for å finansiere terror med terror, høres slett ikke usannsynlig ut.

Publisert:
 1. Thriller

Mest lest akkurat nå

 1. Inger Marie lokket med øde gård på Tinder og fikk full klaff

 2. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr

 3. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

 4. – Det er broilerne som styrer best

 5. Testet positivt? Dette gjør du

 6. Ekteparet våknet midt på natten av at en mann sto over dem. I hånden hadde han en øks. Etterpå ville voldsmannen skyte Roald Berntsen