Catharina Vu satser multinorsk

Catharina Vu vil bli skuespiller. Men vurderte aldri å søke Teaterhøgskolen. Hun skal gå på Det Multinorske.

Cathrina Vu, 20 år gammel, fra Sandnes, og elev ved Det Multinorske fra høsten av.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Catharina Vu er 20 år gammel, fra Sandnes, og hun er både norsk og vietnamesisk. Når hun nå er tatt opp som student ved skuespillerutdannelsen Det Multinorske, føler hun at dette er henne. Dette er en mulighet til å vise mangfoldet vi har i Norge, og å bruke sin egen tokulturelle bakgrunn i et fellesskap med likesinnede.

Det Multinorske er en skuespilleutdannelse for studenter med familiebakgrunn fra land utenfor Europa. 45 søkte om opptak nå i år, Catharina Vu er én av seks som fikk tilbud om plass. Til sammenlikning har Teaterhøgskolen i Oslo rundt 500 søkere og åtte studenter. Svært få av dem har en ikke-vestlig bakgrunn.

Drømmer om musikal

Skuespillerstudenter: Foran fra venstre; Kidane Gjølme Dalva, Catharina Vu, Amina Sewali. Bak fra venstre: Peiman Azizpour, Emil Rodrigo Jørgensen og Mimmi Tamba.

Catharina Vu synger, storesøster Anh Vu inspirerer henne til å satse. Men Catharina vil også lære seg skuespillerfaget. Kanskje oppnår hun drømmen om å være Kim i musikalen "Miss Saigon" eller Eponine i "Les Miserables." Samtidig som teater også trekker, å få være med på å påvirke samfunnet fra scenen.— Jeg har ikke så mye erfaring som skuespiller, så dette blir spennende, sier Catharina Vu, som gleder seg til tre eller fire år ved Det Norske Teatrets og Høgskolen i Nord-Trøndelag sin skuespillerutdannelse i Oslo. Akkurat nå er hun elev ved Solbakken folkehøgskole på Skarnes og lærer musikk, dans og drama. Videregående tok hun på Vågen og musikklinjen.

Ønsker fargeblindhet

— Målet er å være fargeblinde når rollene skal besettes, sier Eirik Nilssen Brøyn, leder for Det Multinorske. Han innser at det er et stykke igjen til at kulturell og etnisk bakgrunn er likegyldig på scenen. Dessuten speiler heller ikke ensemblene ved landets teatre sammensetningen i det norske samfunnet. Det trengs rett og slett flere ikke-vestlige skuespillere.

— I Sverige og England har det vært store endringer på dette området i løpet av kort tid. De siste årene har det blitt noe bedre her i landet også, men det går langsomt. Så Det Multinorske trengs fortsatt, påpeker Nilssen Brøyn.

Lederen for skuespillerutdannelsen har hatt flere henvendelser både fra teatrene og filmmiljøet. Folk er rett og slett nysgjerrige på skolens studenter. Men det avgjørende er uansett den enkeltes kunstneriske kapasitet, understreker Nilssen Brøyn.

Det Multinorske tilbyr en fullverdig skuespillerutdannelse, på lik linje med de andre statlige teaterhøgskolene i Norge og Norden. Studentene har rett til lån og stipend fra staten. De som fullfører dette studiet får dessuten tilbud om et praksisår med lønn ved Det Norske Teatret.

I likhet med Teaterhøgskolen, kreves det også studiekompetanse, eller realkompetanse, for å søke Det Multinorske. Søkerne til denne utdannelsen må dessuten kunne vise at de kan bruke norsk i dagligtale.

Noe annet

— Men Det Multinorske er noe annet enn Teaterhøgskolen, påpeker Eirik Nilssen Brøym. Siden denne utdannelsen er plassert i et teater, gir dette helt spesielle muligheter. Utdannelsen oppfordrer dessuten studentene til å dra nytte av sin multikulturelle bakgrunn, ved å bruke denne i undervisningsopplegget og som skuespillere.

Catharina Vus klasse er utdanningens andre kull. De fire første studentene er snart ferdige med sin bachelor i skuespillerfaget. Så er det praksisår for de som ønsker det.

Etter fullført utdannelse kan studentene fra Det multikulturelle også søke master-program i teaterfag i de fleste europeiske land. Eller fortsette som profesjonelle skuespillere ved institusjonsteater, frie teatergrupper, film,TV, og andre relevante formidlingsarenaer.

Publisert:
 1. Scene

Mest lest akkurat nå

 1. Ny direkterute fra Sola

 2. Derfor er det sommergrønt i Rogaland i januar

 3. Kan få bølger opp mot åtte meter

 4. Koronakrisen: Skiledelsen har kontaktet Northug

 5. Styret på elsparkesykkelen knakk i fart: – Det var ekkelt

 6. Fant død mann på Bryne: Fem unge menn anker dom