Hei...ehhh..Hitler?

Lars Funderud Johannessen skal spille Chaplin, og Chaplin som spiller Hitler, når Rogaland teater gir seg i kast med «Diktatoren».

I november kan du se Lars Funderud Johannessen i hovedrollen som Charlie Chaplin på Rogaland Teater
Publisert: Publisert:

- Hei....ehh...Hitler.

Det glipper bare ut av oss når Lars Funderud Johannessen står der, smørblid og iført brun bukse, sorte støvler, kort slips og en to centimeter bred løsbart av den typen som var særlig populær blant tyske diktatorer mellom 1933 og 1945.

– Hei, hei, hilser dagens mann, og retter på barten.

Rogaland Teater har sikret seg rettighetene til Charlie Chaplins "Diktatoren", hvilket betyr at den legendariske filmen settes nå for første gang opp på en teaterscene. En verdensbegivenhet der altså.
I filmen "Diktatoren" (The Great Dictator) fra 1940 gjør Chaplin en legendarisk parodi på Hitler, hans retorikk, manerer, væremåte og voldsomme selvbilde. Rogaland Teaters dramaturg Michael Evans har, etter betydelige bestrebelser, mye googling og noen eventyrlige advokatskriv fra rettighetshaverne, sikret teateret muligheten til å lage forestillingen. Teaterdikt..sjef Arne Nøst, som skal ha scenografien, er voldsomt godt fornøyd.

– Om vi bare hadde noen autoritære, mannlige statsledere å relatere dette til, sier han laktonisk.

MER TEATER:

Les også

En katastrofe i selskapslivet

Arbeiderpartiet stjal Tore Renbergs slagord. I "Indianeren" tar han det tilbake i en miks av…
Les også

Moro i tennene til Jens

ANMELDELSE: Karius (Rune Bjerga) og Baktus (Hans Petter Jørgensen) har laget en enkel, kort, verbal fiffig forestilling…
Les også

Dagdrømmer, livsløgner og knust glass

– Hva koster det å hoppe på det turbokapitalistiske individualisttoget, spør Victoria Meirik, på vegne av Tennessee…

The making of

Teaterets sceneversjon heter "Chaplin: Diktatoren". Planen er å spille store deler av filmen, men også fortelle en god del om Chaplin, hans samtid og hans kunstnerskap.

– Filmen var både et vågestykke og et enormt sosialt ansvar fra Chaplins side. Vi skal vise "The Making of the Movie", sier Nøst.

Forestillingen skal ta publikum med på filmsettet der Chaplin jobber med «Diktatoren». Filmen er én historie. Den andre handler om Chaplin selv. Hvem var han? Hvordan jobbet han? Hvorfor laget han det han laget?
Lars Funderud Johannessen skal altså spille Chaplin og dem Chaplin spiller i filmen, blant andre Tomanias maktgale diktator Adenoid Hynkel, en kar de skarpeste skuffene vil assosiere med Tysklands egen Adolf Hitler. Funderud Johannessen er dypt fascinert av Chaplin.

– Han var et enormt talent og en skarp type. Vi skal bevege oss i hans landskap samtidig som vi vardar vår eigen veg. En vinn-vinn-situasjon og en fantastisk gave å holde på med. Jeg opplever Chaplin og hans verden som en helt spesiell miks av alvor, humor, musikk, koreografi og ganske kvasse kommentarer til det som skjer rundt ham.

Funderud Johannessen har nettopp avsluttet biografien til Chaplin.

– Han var svært interessert i alle kunstformer, ikke bare i sitt eget uttrykk. Han var bestemt på hva han ville og hvordan han ville gjøre det, noe andre nok oppfattet som kontrollerende, kanskje til og med litt diktatorisk, når vi først er på det sporet. jeg oppfatter ham som en kunstner, en stor kunstner, med klare tanker og ideer om hvor han ville, hva han ville si og hvilke metoder han ville bruke.

Risikabelt prosjekt

Regissør Morten Joachim skal fortelle begge historiene, både den på filmen og den om personen Chaplin.

– Alt ved dette er interessant. Filmens historie er én ting, men vi har alt ved Chaplin i tillegg. Talentet, tankene og personligheten. Han tok en stor kunstnerisk risiko ved å lage "Diktatoren" og ikke minst et stort sosialt ansvar. Han fikk masse motstand på prosjektet. Det er faktisk vanskelig å finne noen i vår tid som kan matche det Chaplin gjorde da han så eksplisitt tok for seg historiens største demagog. En av verdens største entertainere brukte sin posisjon til å lage en så klarsynt og kritisk film som samtidig er veldig underholdende.

"Diktatorien" og Chaplin har vært utsatt for djupe analyser fra folk i tung tweed og enda tyngre akademiske CV-er. Joachim vil ha med alvoret, men ikke glemme Chaplins bumerke.

– Han var fantastisk morsom. Det lover vi skal ligge langt framme i hodene på alle som er med.

Slik så det ut da Charlie Chaplin spilte Tomanias maktgale diktator Adenoid Hynkel i «Diktatoren» i 1940.
Publisert: