Sterk rogalandsk bokhaust

Rekkja av sterke rogalandske bokutgjevingar denne bokhausten er sterk, skal ein tru Aftenbladets meldarar. Her er fem av hausten kritikarroste romanar frå Rogaland.

Aftenbladets meldar gav terningkast seks til Tore Renbergs nye bok «Skada gods». Foto: Pål Christensen

 • Jan Zahl
  Jan Zahl
  Kulturjournalist
Publisert: Publisert:

Tore Renberg: «Skada gods»

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Morsomt, spennende og underholdende er det stort sett hele tiden, men alt er ikke bare hurra meg her og gladvold. Innimellom finnes passasjer av fundamental innsikt, små lommer av samfunnskritisk refleksjon og stille rom til eksistensiell ettertanke. Når vi tar bort all baluba, avtegner det seg et nokså mollstemt mørke,» skreiv Aftenbladets meldar Sigmund Jensen om Renbergs tredje roman om Hillevågs-gjengen - og landa på ein seksar på terningen. Jensen heldt fram:

«Dette er en på mange måter imponerende roman. Renberg er en raus og energisk forfatter som med overskudd, empati, variasjon og umerkelig bruk av alle triks i boken inviterer ”på fest hos litteraturen”. Italo Calvino ble i sin tid kalt litteraturens siste trollmann. Men med tanke på spennvidden i Renbergs forfatterskap og øvrige virksomhet, fremstår også han som noe av en Merlin.»

Les også

BOK: Motherload av scheisse

Les også

Dobbel dose Tore

Marjam Idriss begeistra Aftenbladets meldar med sin romandebut «Jannikeevangeliet». Foto: Jonas Haarr Friestad

Marjam Idriss: «Jannikeevangeliet»

Medrivende om to frakoplete personer som fra hver sin verden møtes i håpløsheten,» skreiv meldar Jan Askelund om Marjam Idriss frå Stavanger sin debutroman «Jannikeevangeliet». I boka møter me Layla, ei lesbisk innvandrarjente som har kome til Norge, og Jannike, ei ung kvinne som sviktar systera og flyttar inn under senga til farmora på gamleheimen.

Askelund karakteriserte boka som «uhyggelig gripende – og teknisk finslipt», og trilla terningkast fem.

Les også

Drømmeaktig og nifs debut

Les også

Lesbisk innvandrarblikk på Norge

Morten Bjerga fekk god kritikk for sin ryfylkeroman «Lars O. Bru og havet» i Aftenbladet.

Morten Bjerga: «Lars O. Bru og havet»

Jan Askelund var også begeistra for Morten Bjergas ryfylkeroman «Lars O. Bru og havet». Også her landa terningen på fem.

Boka handlar om Lars O. Bru, som ein torsdag i mai 1949 etter å ha vore hos Rolfsen i Stavanger og kjøpt seg dress, stig ombord på ds Øybuen for å reisa heim til Bru. Der døyr han onsdagen etter, i huset der dottera har stelt for han.

I meldinga skreiv Askelund blant anna:

«I eit mylder av personar, scenar og forhold er det alt saman nennsomt og vakkert framstilt av Morten Bjerga.»

Arild Rein er ute med romanen «Krapyl» i haust. Terningkast fem i Aftenbladet. Foto: Kristian Jacobsen

Arild Rein: «Krapyl»

«Krapyl» er jordnær, varm og aksepterande. Og her på vårt lokale parnass har ein forfattar som Arild Rein (på sitt vis sekundert av Tore Renberg med hillevågserien) slengt Ajax sine «ongane i gadå» på barnetimekosehjørnet av nostalgiens slagghaug,» skriv Askelund om Arild Reins ferske roman, «Krapyl», og gir nok ein femmar på terningen.

Den kvardagsrealismen som pregar han, familien og heile heimemiljøet i gata, skal trenga mange år for å bli den mørke, nesten dystopiske, naturalismen som ligg over karakterar og lesarar i så mykje av Rein sin forfattarskap, frå «Stavangertrilogien» 1998-2005 til fjorårets «Felttestamente», basert på «ei sann historie» om ein massemyrdande sjukepleiar «av Guds nåde», som på 1980-talet ble dømt for mord på 22 pasientar tiltrudde han,» skriv Askelund.

Les også

Mykje for mange

Lene Ask begeistra Aftenbladets meldar med sin nye ungdomsroman «Det du ikke sier, er sant».

Lene Ask: Det du ikke sier, er sant

Også Lene Ask - opphavleg frå Stavanger, nå busett i Oslo - sin haustaktuelle ungdomsroman begeistra Jan Askelund - som trilla ein ny femmar og blant anna skreiv:

«En riktig feel-god-roman i leservennlig språk, der det nok blant blyg og usikker ungdom kan være så at «Det du ikke sier, er sant», men også at «Å ikke fortelle noe, er på en måte også å ljuge», som Kamran erkjenner på en av romanens siste sider.»

Publisert:
 1. Litteratur
 2. Roman
 3. Tore Renberg

Mest lest akkurat nå

 1. Trailer mistet henger med 27 tonn stål ved E39

 2. Sirdal-rådmann: - Unngå fester på tvers av hyttene

 3. Det forlatte alpe­paradiset Ischgl sliter med skammen og ryktet. Én turist­gruppe vil de ikke ha til­bake

 4. Før syntes de at bilene var stygge. Nå eier de 60–70 gamle Saaber.

 5. Brann-spiss på vei til Sandnes Ulf

 6. Frykter tre tilfeller av mutert virus i Stavanger