Kultur-Rogaland får millioner før ferien

Staten gir over 12 millioner kroner ekstra til kulturinstitusjoner i Rogaland som følge av koronakrisen.

Slik så det ut da Stavanger symfoniorkester igjen kunne ha konsert med publikum i salen. Foto: Anders Minge

 • Kjell Arne Knutsen
  Kjell Arne Knutsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
 • Museum Stavanger (MUST) får 3,6 millioner kroner
 • Jærmuseet får 3,5 millioner kroner
 • Rogaland teater får 3 millioner kroner
 • Stavanger symfoniorkester får 1,8 millioner kroner
 • Ryfylkemuseet får 150.000 kroner
 • Opera Rogaland får 120.000 kroner

Bevilgningene ble vedtatt av Stortinget forrige fredag.

Veldig glade

Stavanger symfoniorkester (SSO) får om lag 1,8 millioner kroner i ekstra bevilgninger.

– Vi er veldig glade. Dette er en flott anerkjennelse. Det er ingen som helst tvil om at dette er viktige penger i en tid med stor usikkerhet, sier administrerende direktør Morten Warland i SSO.

SSO har ikke søkt om penger. Dette er et beløp som kulturdepartementet har regnet seg fram til, blant annet basert på fjorårets billettinntekter.

Han vet fortsatt ikke hvor mye koronakrisen har kostet orkesteret. Tap av billettinntekter som følge av avlyste konserter anslår han til et sted mellom 7 og 10 millioner kroner. Det er spart noe på utgiftssiden, som kutt i vikarer og lavere produksjonskostnader.

– Vi vet ikke helt sluttsummen før året er omme. Men jeg tror at vi skal klare oss økonomisk dette året uten å måtte ta av oppsparte midler, sier Warland.

Les også

Kulturpolitisk kryssfot på seg sjølv

Les også

Kommuneansatt saksbehandlet søknad fra søsterens firma

Les også

– Når folk må selge eiendeler og ikke har råd til å betale husleie, gjør det et enormt inntrykk

Korona-tilpassede konserter

Da kultur-Norge ble stengt ned i midten av mars, snudde orkesteret seg rundt og gikk i gang med nye smitteverntilpassede aktiviteter. De startet med faste torsdagskonserter som ble strømmet. De har hatt aktiviteter med barn og gjennomført 40 ensemblekonserter på sykehjem, bofellesskap og andre institusjoner.

– Det ble mange flotte møter med beboere, ansatte og pårørende, sier Warland.

Det store spørsmålet for symfoniorkesteret nå er hvordan en-meters regelen skal håndteres videre. I Fartein Valen som er hovedsalen til SSO, må annenhvert seterad stå tom, samtidig som det må være to ledige seter mellom hvert publikum. Kravet om minst en meters avstand måles fra skulder til skulder, ikke fra hode til hode.

– Nasjonale kulturorganisasjoner og -aktører er nå i kontakt med departementet i håp om å få til en smidigere løsning, sier direktøren i SSO.

Selv om det åpnes opp for mer publikum i salen, tror han at konserter fortsatt vil bli strømmet. Men det vil trolig ikke fortsette som gratiskonserter, slik det har vært så langt under koronakrisen.

– Jeg blir ikke overrasket om vi kommer til å bruke noe av ekstratilskuddet til å investere i infrastruktur for strømming, blant annet ved å få til en god betalingsløsning, sier han.

Les også

Kulturens koronaklemme

Les også

Når politikere høvler ned kritikk

Les også

Stor pågang for å få gratis drømmesommer

Teaterdirektør Ellen Math Henrichsen hadde ikke ventet å få penger av staten før sommeren. Foto: Fredrik Refvem

Så ikke dette komme nå

Pengene kom litt overraskende på teaterdirektør Ellen Math Henrichsen ved Rogaland teater.

– Jeg så ikke helt at disse pengene skulle komme. Riktignok var jeg forberedt på at det kanskje ville komme noe ekstra fra staten, men ikke at det skulle skje nå. Hadde trodd at det først ville skje etter sommeren, sier teaterdirektøren.

Teateret har ennå ikke fått tildelingsbrevet, så Henrichsen kjenner ikke til hvilke betingelser som eventuelt følger med pengene.

– Så sant pengene ikke er øremerket til et spesielt prosjekt, vil disse komme godt med til å holde hjulene i gang ved teateret, sier Henrichsen.

Hvordan departementet har kommet fram til akkurat dette beløpet, er hun ikke helt sikker på.

– Det stemmer noenlunde med bortfall av billettinntekter som vi har hatt som følge koronanedstegningen, sier teaterdirektøren.

Full maskin med en tredjedels full sal

Teateret planlegger full produksjon til høsten, med unntak av en oppsetning som er helt avlyst. Utfordringen er en-meters regelen.

– Du kan si at vi kjører for full maskin med en tredjedels full sal. Hovedsalen har plass til 350 personer, men smittevernkravene gjør at det ikke får være flere enn 124 personer, sier hun.

Hun håper at myndigheten endrer tolkningen av en-meters regelen. Kravet i dag er at det måles fra skulder til skulder, kulturinstitusjonene ønsker at det i stedet måles fra nesetipp til nesetipp.

– Dersom det blir endringen, kan vi øke publikumstallet i for eksempel Teaterhallen fra 47 til 74 personer. Klart det betyr en del for oss, sier Ellen Math Henrichsen.

Publisert:
 1. Kulturpolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. 106 grader øst: – En hyllest til mamma

 2. Ti videregående skoler på rødt nivå fra torsdag

 3. Tiltakene på Nord-Jæren videreføres: – Vi sitter klare med både brems og gasspedal

 4. Kjærviks samboer «fullstendig traumatisert» – drapssiktet sønn samtykker til fengsling

 5. Barnehager og skoler i Stavanger settes på rødt tiltaksnivå – holder stengt onsdag

 6. Mette Dybwad Torstensen mener hun fikk anoreksi etter å ha blitt veid på skolen. Nå overrasker ny studie om unge og vekt.