Anne Grete Preus rodd over fra Uranienborg kirke

Maria Mena sang Anne Grete Preus' egen «Ro meg over» under bisettelsen i Uranienborg kirke. Flere hundre tok farvel med gitaristen, sangeren og låtskriveren.

Anne Grete Preus ble bisatt fra Uranienborg kirke torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Kronprinsesse Mette-Marit, Sissel Kyrkjebø (t.h.) og Vibeke Idsøe (t.v.) ankommer Uranienborg kirke til bisettelsen av Anne Grete Preus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Maria Mena sang i Uranienborg kirke under bisettelsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kulturminister Trine Skei Grande (V) på vei til Uranienborg kirke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Stein Erik Hagen utenfor Uranienborg kirke etter bisettelsen av Anne Grete Preus. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Bare akkompagnert av en akustisk gitar, fylte Mena kirkerommet med sin stemme.

– Det føles alltid godt å gjøre noe når ting er så håpløse som de er. Jeg finner ikke så mye mening i dette. Da er det godt å kunne gjøre noe, sa hun til NTB før hun gikk inn i kirken.

Preus har betydd mye for henne.

– Hun har vært et forbilde både som låtskriver og musikalsk, og som kvinnelig forbilde i denne bransjen. Og høydemessig. Det er ikke mange av oss. Store, vakre kvinner på mange måter, sa Mena som sto for solosangen sammen med Herborg Kråkevik.

Hun fremførte Preus-låten «Alt det som skinner», mens saksofonisten Trygve Seim spilte «O bli hos meg» med sangere fra Uranienborg Vokalensemble.

62-åringen døde natt til søndag 25. august etter en tids sykdom.

Kronprinsessen og kulturministeren

Badet i praktfull høstsol ble båren kjørt bort mens familie, venner og kolleger tok et verdig siste farvel med den folkekjære artisten.

Kirken har plass til 650 mennesker og var fylt til trengsel, blant dem var kronprinsesse Mette-Marit og kulturminister Trine Skei Grande (V). Hun holdt en av minnetalene under seremonien som ble ledet av prest Jan Oskar Utnem.

– Det var en veldig, veldig fin bisettelse som hyllet en stor musiker, men også en dame som har brøytet vei for mange andre kvinner. Jeg tror ikke det hadde vært så lett å være jente og stå på en norsk rockescene hvis ikke Anne Grete Preus hadde gjort jobben før dem, sa statsråden til NTB etter bisettelsen.

Grande trekker også fram at Preus har vært viktig for norsk språk, både som tekstforfatter, men også som tonesetter til norske forfattere hun har brakt inn til nye generasjoner.

– På samme måte har hun tatt store internasjonale lyrikere og levert dem i norsk språkdrakt og utviklet det norske språket.

Utnem fortalte fra samtaler han hadde hatt med Preus. Da han spurte henne om hun skulle tilbake til scenen, svarte hun: – Jeg skal ikke tilbake. Jeg skal videre.

– En sjelden plante

En annen kvinnelige sanger og artist som tok farvel, var Benedicte Adrian. Hun og Preus møttes flere ganger i jobbsammenheng, og Adrian sier at hun har hentet mye inspirasjon fra henne.

– Hun er en av dem jeg har hørt mye på og som virkelig har inspirert meg i det jeg gjør. Dette er veldig vemodig, sier hun.

Sangeren, gitaristen og låtskriveren Ole Paus var venn av Preus.

– Vi har mistet en veldig, veldig sjelden plante, en som det bare fantes én av, sier han.

Kyrkjebø og Hagen

Foruten familie, hadde venner, musikere og kulturpersonligheter funnet veien til Uranienborg kirke.

Blant dem var Sissel Kyrkjebø, Bertine Zetlitz, Vibeke Idsøe, Solveig Slettahjell, Per Vestaby, Vetle Lid Larssen, Stein Erik Hagen, Åse Kleveland, Ellen Horn, Eigil Berg og Marianne Heske.

Preus skulle turnert i høst med forestillingen «Bjørneboe & jeg», men forestillingen ble avlyst som følge av sykdom.

Manager og venn Rune Lem, som var en av dem som bar kisten, beskrev en vanskelig sommer i sin minnetale. De skjønte at det kunne gå mot slutten da de måtte avlyse konsertene. Han beskrev henne som krevende, men sa at hun alltid krevde mest av seg selv.

Publisert: