Eurovision 2020 avlyses på grunn av pandemien

Eurovision-finalen i Rotterdam i mai er avlyst. – Nå handler det om viktigere ting enn en musikkonkurranse, sier Norges deltaker Ulrikke Brandstorp.

Ulrikke Brandstorp vant den norske finalen i MGP, men får ikke stå på scenen under finalen i Rotterdam i mai. På grunn av koronakrisen er finalen avlyst. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • NTB-Isabel Bech
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– På grunn av usikkerheten som følge av spredningen av covid-19 rundt om i Europa, og restriksjonene fra myndigheter i deltakerlandene og nederlandske myndigheter, har vi tatt den vanskelige avgjørelsen om at det er umulig å avholde arrangementet som planlagt, heter det i en uttalelse fra Den europeiske kringkastingsunion (EBU).

EBU skriver videre at de er knust over at finalen likevel ikke kan gå som planlagt, og at de har undersøkt mange alternativer de siste ukene for å hindre en avlysning.

Finalen skulle etter planen holdes i midten av mai. EBU er nå i samtaler med arrangørene i Rotterdam om å holde finalen i 2021 her i stedet.

Full forståelse

Ulrikke Brandstorp vant årets norske finale og skulle dermed representere Norge i Nederland med låta «Attention». Hun sier i en pressemelding at hun har full forståelse for avgjørelsen.

– Vi har gledet oss helt ekstremt mye til å kunne representere Norge i Rotterdam, men akkurat nå handler det om viktigere ting enn en musikkonkurranse, det står om liv og helse, sier hun.

– Jeg er naturligvis også lei meg, men nå må jeg sette meg ned sammen med NRK og finne ut mer om hva dette betyr, sier Brandstorp.

Trenger tid

MGP-sjef Stig Karlsen sier at det er naturlig at finalen avlyses sånn som situasjonen er nå.

– Jeg tror det vil være bred forståelse for denne avgjørelsen, både blant publikum, artister og alle andre som er involvert i årets arrangement, sier han.

De hadde onsdag ettermiddag akkurat blitt kjent med avgjørelsen og trenger tid til å se nærmere på hva dette betyr, ifølge Karlsen.

– Dette er naturligvis leit for alle som har gledet seg til Eurovision og ikke minst Ulrikke som var klar for avreise for å representere Norge. Vi vil komme tilbake med informasjon så fort vi har noe å dele, sier Karlsen.

Årets bidrag neste år?

Det er ikke klart om årets bidrag skal være de som konkurrerer i 2021-finalen.

– Vi kommer tilbake med flere nyheter i de kommende dagene og ukene, heter det fra EBU.

På sin nettside svarer EBU slik om det kunne vært mulig å holde finalen uten publikum:

– Vi følger råd fra myndighetene, og nederlandske myndigheters regler om å unngå store folkemasser, i tillegg til reiserestriksjonene i Europa, gjør dette umulig, heter det fra EBU.

Det har også blitt spurt om å holde finalen som en ren TV-event, der folk for eksempel kan stemme på bidrag på grunnlag av videoer.

– Det er i DNA-et til Eurovision å sende delegasjoner, artister og tilhengere sammen på én plass, og gi alle artister samme sjanse til å gi sitt beste. Det å avholde finalen på en annen måte ville ikke vært i samsvar med våre verdier og arrangementets tradisjoner, heter det fra EBU.

Her er EBUs uttalelse, framført av norske Jon Ola Sand:

Her er en smakebit av alle de 41 sangene som skulle vært med i Eurovision 2020:

Publisert: