Seriekritikerprisen 2022 til Pia Tjelta, «Pørni» og «Ida tar ansvar»

Viaplays TV-serier ble den store vinneren.

Pia Tjelta vant prisen for beste norske skuespiller i årets Seriekritikerprisen.
Publisert: Publisert:

Det meste av Norges TV-bransje var samlet på Vega Scene i Oslo torsdag for å motta heder og ære. Seirende og jublende ut av kvelden gikk kanalen Viaplay. De vant prisene i alle kveldens tre kategorier:

  • Beste norske drama: «Ida tar ansvar» på Viaplay
  • Beste norske komedie: «Pørni sesong 2» på Viaplay
  • Beste norske skuespiller: Pia Tjelta for «Lykkeland» (NRK) og «Made in Oslo» (Viaplay)

– Fy faen, så stas. Først og fremst må jeg få takke alle de folkene jeg har vært nær både personlig og profesjonelt de siste årene. Tusen, tusen, tusen takk, sa en hoppende glad Pia Tjelta da hun mottok prisen, før hun ramset opp en rekke personer som hun har jobbet med i den norske film- og TV-bransjen.

Imponerende bredde

Seriekritikerprisen er en uavhengig pris som har som formål å hedre de norske fiksjonsseriene som har utmerket seg mest det siste året. Både de nominerte og vinnerne stemmes frem av 19 profilerte seriekritikere fra mediehus over hele landet.

Prisen ble delt ut som en del av bransjearrangementet Seriedagene Oslo. Blant årets nominasjoner var en miks av klassiske TV-kanaler og nye strømmetjenester representert.

Og der NRK har stukket av med prisen for beste dramaserie begge de foregående årene, måtte de i år altså seg slått av Viaplay.

– Dramaserier er blitt et stadig viktigere våpen i både den nasjonale og internasjonale kampen om strømmeabonnentene. At Viaplay briljerer i år, er sånn sett et tegn i tiden, sier juryleder og kulturredaktør i Aftenposten, Cecilie Asker.

– Konkurransen i skuespillerkategorien var meget sterk. Økt produksjon av norske dramaserier har også gitt oss flere stjerner å spille på. Men at Pia Tjelta til slutt gikk av med seieren, er likevel ikke overraskende, sier Asker.

Hun begrunner:

– I løpet av det siste året har Tjelta utmerket seg i to kritikerroste, men svært ulike dramaproduksjoner. Det viser hvilken imponerende bredde hun har opparbeidet seg som skuespiller.

Pia Tjelta i rollen som Ingrid Nyman i «Lykkeland».

– Triumfferd for alle involverte

Dette sier juryen for Seriekritikerprisen om årets vinnere:

Beste komiserie: «Pørni sesong 2»

Vinneren er en kvikk, hjertevarm, fandenivoldsk og veldig morsom situasjonskomedie som røsker i følelsene våre. Det krever mye arbeid, timing og fingerspissfølelse å få publikum til både å gråte og le, og til å bli like inderlig forbannet som hovedpersonen av og til er.

Alt er klokt og troverdig skrevet og spilt, og serien har ekstremt høy gjenkjennelsesfaktor. Den ligner til forveksling på det vi gjerne kaller livet sjæl. Denne serien er en triumfferd for alle involverte.

Henriette Steenstrup i sin egen serie «Pørni» fikk pris igjen.

Beste dramaserie: «Ida tar ansvar»

Vinneren er morsom, sår, vond og passe snål. Den tør å være forfriskende annerledes i måten den gyver løs på brennaktuelle samfunnstraumer. Dramaet plasserer seg midt i samtiden. Den strutter av talent, lekenhet og kunstnerisk entusiasme.

Serien løftes av skuespill på ypperste nivå. Det er spesielt gledelig å se mange unge skuespillere gå helhjertet inn for å få mest mulig ut av sine rollefigurer.

Beste skuespiller: Pia Tjelta

Vinneren er en av Norges mest rått talentfulle skuespillere, som får alt til å se lekende lett ut. Denne knallgode kunstneren bidrar med både tyngde og nyanser i alle scenene hun er med i.

Med små nyanser lykkes skuespilleren med å puste liv i en skikkelse vi både blir berørt av og glad i – og lynende forbannet på. En kritiker har skrevet om vinneren at hun er i sitt livs form, og at det ikke finnes én scene hvor hun ikke briljerer.


Publisert: