- Fantasy er undervurdert

Fantasylitteraturen blir ofte kritisert og oppfattet som en flukt fra virkeligheten. Litteraturviter Janne Drangsholt mener at serier som «Harry Potter» og «Narnia» sier noe om hvem man egentlig er og hvor man hører hjemme.

Publisert: Publisert:

  • Man-kit Tsui

— Fantastisk litteratur er et nyttig redskap på et psykologisk og spirituelt nivå. Bøkene taler for mennesker som føler seg utenfor, sier Janne Drangsholt, litteraturviter og post doktor ved Institutt for fremmedspråk på Universitetet i Bergen.

  • Fantasysjangeren har en symbolsk makt. Den tar opp problemstillinger som å være annerledes, hvem man egentlig er og hvor man hører hjemme i en eventyrlig sammenheng. Sjangeren er undervurdert, sier hun.

Forfatter Iselin Alvestad debuterte for noen år siden med fantasyfabelen «Alanya - veien følger hjertet». Hennes tredje bok i serien, «Alanya - Veien til Domar», har akkurat rukket å finne plass i bokhylla, og hun er allerede i gang med bok nummer fire. Alvestad mener at fantasyromaner fungerer som en ekstra dimensjon som tar opp viktige temaer uten at det blir for alvorlig.

BRYTNINGSTID: - Veldig mange av bøkene handler om brytningstiden der man går fra barn til å bli voksen. Når man skriver fantasy for barn og ungdom er ikke poenget å moralisere, men å skape refleksjoner. Historiene skal være spennende, men ikke virkelighetsfjerne, sier Alvestad.

  • I brytningstiden er ungdommen sårbar, og da trenger man litt eventyr for å drømme seg bort, sier hun og ler.

Camilla Eikeland Sundnes, redaktør i barne- og ungdomsavdeling i Aschehoug, forteller at fantasysjangeren gir en mulighet til å behandle allmennmenneskelige temaer på en helt annen måte enn realistisk litteratur.

  • Det er fordi fantasy ikke lar seg binde av tid, rom og sted.

POPULÆRT: - Fascinasjonen for det magiske og uforklarlige har fulgt menneskene siden tidenes morgen, og det er vel denne fascinasjonen som trekker leserne til den fantastiske litteraturen, sier Sundnes.

  • Hvorfor velger forlaget å satse på fantasybøker?
  • Fantasy har vært en sjanger i vekst de siste årene. Og vi ønsker naturligvis å ta del i utviklingen. Da blir det vår oppgave som forlag å få fram de virkelige gode forfattere som skriver kvalitetsbøker innen sjangeren. Noen fantasyforfattere, som J.K. Rowling, Stephenie Meyer og Philip Pullman, er alle gjengangere på bestselgerlistene og selger i perioder bedre enn alle andre forfattere, sier Sundnes.

Drangsholt mener også at fantasylitteraturen har blitt mer populær gjennom årene.

  • Fantasylitteraturen var populær på 1990-tallet blant unge folk som drev med rollespill. Men etter serier som «Harry Potter» og «Narnia» ble utgitt, har sjangeren fått et bredere nedslagsfelt. Dessuten har det vært et voldsomt oppsving på boksalget etter filmatiseringene, sier hun.

UNGE LESERE: - Noe fantasy er beregnet for barn i småskolen, annen fantasy sikter seg primært inn mot voksne lesere. Vårt inntrykk er likevel at det i dag skrives svært mye fantasy for aldersgruppen 10 år og oppover, sier Sundnes.

Men selv om fantasyromaner først og fremst er ungdomslitteratur forteller Drangsholt at også eldre mennesker har «Harry Potter» på nattbordet:

  • Slike bøker treffer ikke bare ungdommer. I vår tid når fantasylitteraturen alle målgrupper. Folk på 20, 30, 40-årene gjenkjenner seg ofte i disse bøkene fordi det er en følelse de kanskje har hatt i ungdomsårene eller som ligger i deres barndomsfantasi.

Publisert: