Kvelertak-sanger på ... engelsk?

Eksperimentering, litt tilfeldigheter og to gjestevokalister har ført til at Kvelertak har et par sanger på engelsk på «Splid».

Publisert: Publisert:

Kvelertak har byttet mannskap siden sist de ga ut plate. I dag består bandet av Vidar Landa, Marvin Nygaard, Håvard Takle Ohr (fra 2019), Ivar Nikolaisen (fra 2018), Bjarte Lund Rolland og Maciek Ofstad.

  • Leif Tore Lindø
    Journalist

Kvelertak har vært tilbake hos amerikaneren Kurt Balou, mannen som produserte deres debutalbum.

– Han er enormt god til å få oss til å jobbe. Vi er en kaotisk gjeng, og vi ville ha en som representerte ryddighet, effektivitet og litt orden i rekkene, alt vi ikke er. Men fremfor alt: Han lager enormt gode plater, har et fantastisk studio og var med på å forme Kvelertak-lyden, sier gitarist Vidar Landa.

Mye er som før i bandet, men «Splid» er første album med ny vokalist (Ivar Nikolaisen) og ny trommis (Håvard Takle Ohr).

– «Splid» er et tøft, norsk ord som passet som platetittel. Så har det vært interne ting i bandet som kan relateres til tittelen. Ivar har flere ganger kommentert at det tidvis er en heftig temperatur hos oss. Vi ser en verden som preges av splid og det er personlige historier til folk i bandet som også har litt splid i seg. Det passet rett og slett veldig godt.

Les også

Frontmann Erlend Hjelvik forlater Kvelertak

Les også

– Dere trodde Kvelertak var daue?

Landa forteller om et album der noe heller i pop-retning, «Ivar synger nesten noen steder», og der festen i starten sakte glir inn i store, episke og tyngre sanger mot slutten.

Hilser hjem

«Rogaland» er, ifølge Landa, en klem-og-slag-hyllest til hjemfylket.

– Nå er ikke alle i bandet fra Rogaland lenger, og flere har flyttet til andre steder. Den sangen er en gøyal, kanskje litt ironisk, hyllest til måten ting blir forvalta på. Utgangspunktet er at Ivar er veldig glad i å gå tur i heia, og der går det jo for seg for tiden.

En annen hjemlig referanse er en sang som kretser rundt et skjelett som tidligere sto utstilt på museet i Stavanger. I 1859 døde Even Olsen Tagholdt mens han sonet en livstidsdom for drap. Mange år senere dukket skjelettet hans opp i Stavanger museum. Der ble det både forsket på og utstilt. Historien om Tagholdt-mannen har blitt en Kvelertak-sang.

Sanger på engelsk

Kvelertak har hold seg slavisk til norske tekster, men på «Splid» er det et par sanger på engelsk.

– Ivar (Nikolaisen, vokalist siden 2018) har stort sett sunget på engelsk i andre band. Det er mange argumenter mot, men vi ble litt gira på å teste det ut i Kvelertak. Noen ting blir fungerer godt på engelsk, selv om vi nok vil holde oss mest til norsk.

Et annet argument for å gå for et verdensspråk var å kunne utvide repertoaret av gjestevokalister. På «Discord» er Nate Newton fra Converge med, og Troy Sanders fra Mastodon er med på «Crack Of Doom».

– Akkurat den biten blir mye lettere med låter på engelsk. Vi kunne gjort gjestene på engelsk og Ivar på norsk, men det blir for mye sirkus. Forklaringen på engelsk ligget et sted mellom eksperimentering, litt tilfeldigheter og to gjestevokalister.

Landa understreker at flørten med engelsk ikke er gjort for å tilpasse seg videre satsing i utlandet.

– Jeg kan forstå at noen vil spekulere i det. Til det kan jeg bare si: Vi tar veldig lite hensyn til sånne ting. Akkurat der blir vi bare verre og verre. Norsk har vært et varemerke for oss, og for alt jeg vet mister vi litt av det. Sånne ting bryr vi oss ikke om. Vi lager det vi synes er bra, og da tror vi at mange vil like det.

Store navn på gjestelisten

– Kommer det mer engelsk fra Kvelertak, eller blir det med dette?

– Ting forandrer seg hele tiden, så det er umulig å si. Vi har ingen plan om å konvertere til engelsk. Så er det ikke alltid sånn at alt i Kvelertak går helt etter planen.

  • Les anmeldelsen av «Splid» her.

Om de to gjestevokalistene sier Landa følgende:

– Nate (Newton) fra Converge er en venn av bandet. Vi har vært på turné med dem, og vi synes det var enormt kult at han ville være med på en låt.

Troy Sanders er nok et enda større navn. Bassisten og sangeren i Mastodon svarte ja på flekken da han ble spurt om å være med.

– Mastodon har backet Kvelertak fra første plate. Det har vært veldig stas. Så er det noe helt annet å være med oss på plate enn å name-droppe oss i et intervju. Både Troy og Nate hadde virkelig lyst, og de la ned en vanvittig jobb i studio. Helt strålende, sier Landa.

Publisert:

Les også

  1. Kvitter seg med sortmetallen

  2. Isah fra Stavanger nominert til tre Spellemannpriser

  3. Stavanger-sangeren Hans Petter Hansen er død

  4. – Alltid vært opptatt av håp, og en slags «pytt, pytt, det ordner seg»-holdning

  1. Musikk
  2. Kvelertak