Regjeringen lanserer tiltak mot konspirasjonsteorier om antisemittisme

Regjeringen lanserer flere tiltak mot antisemittisme og fiendtlige holdninger i befolkningen. Blant annet skal internett og sosiale medier følges nøyere.

Den internasjonale Holocaustdagen markers 27. januar hvert år. 773 norske jøder ble deportert under krigen. Regjeringen har lansert nye tiltak mot antisemittiske holdninger som man fortsatt finner i den norske befolkningen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

 • NTB
Publisert: Publisert:

– I enkelte miljøer ser vi at flere uttrykker seg mer hatefullt enn tidligere. Derfor foreslår vi å monitorere antisemittisme på internett og i sosiale medier. Dette vil gi oss viktig kunnskap for å vurdere omfanget av disse holdningene, sier digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland som også er ansvarlig statsråd for minoritetene.

Bakgrunnen er at jøder i Norge fortsatt opplever fiendtlige holdninger, både i hverdagen og på internett.

Kompetanse og skole

Hun mener opplæring i kritisk tenkning og kildekritikk er viktig når vi ser konspirasjonsteorier brer seg.

Det skal også etableres et nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet som skal være til støtte til politidistriktene. Det skal satses mer på skolene med informasjon og skoleturer for ungdommer. I tillegg skal det gjennomføres holdningsundersøkelser hvert femte år samt forskning.

Regjeringen støtter også videre Det Mosaiske Trossamfunds informasjonstiltak, de jødiske museene og kulturfestivalen i Trondheim. Handlingsplanen med de tolv punktene er en oppfølging av regjeringens tidligere handlingsplan og skal gå fram til 2023.

Holocaustdagen

Onsdag markeres Den internasjonale Holocaustdagen, som alltid er 27. januar, for å minnes de seks millioner jøder og andre ofre for nazistenes tilintetgjørelser.

Fra Norge ble 773 norske jøder deportert under krigsårene. Bare 35 av dem overlevde. Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) arrangerer markeringen. Statsminister Erna Solberg holder regjeringens hovedtale.

Publisert:
 1. Linda Hofstad Helleland
 2. Erna Solberg
 3. Regjeringen
 4. Hatkriminalitet
 5. Internett

Mest lest akkurat nå

 1. 400 ungdommer samlet, fyll, slåss­kamper og melding om trusler med våpen

 2. FHI-topp: Pfizer-nyhet gjør jobben lett­ere for kommu­nene

 3. Mye 17. mai-bråk i hele landet – her måtte politiet hente inn heli­kopter

 4. – Det føles fortsatt ganske uvirkelig å ha fått denne rollen

 5. Se Aftenblad-lesernes 17. mai-bilder

 6. Madla-kvinnen er en av norsk idretts mektigste. En hockey­krangel for over 20 år siden fikk henne engasjert