Det store flytteåret på Nytorget

Verksmester Solveig Landa gleder seg til Grafisk Verksted kan ta i bruk de nye lokalene på Tou Scene. Men først må de flytte fra Nytorget.

Solveig Landa er verksmester og kunstner. Her i gang med å forberede vårens vandreutstilling i regi av Ryfylke kunstlag, hvor det vil bli vist monotypier laget på en av litopressene i Grafisk Verksted. Foto: Jonas Haarr Friestad

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Slik som det ser ut nå, kan lokalene på gateplan i Rogaland Kunstsenters hus på Nytorget tømmes i juni måned. Men verksmesteren tar ikke sjansen på å dra på sommerferie før i september.

Tidsplanen kan ryke. Dessuten blir selve flyttingen et stort løft. Først må vinduene ut og heisekranene inn for å få alt bort. Og så på plass i lokalene på Tou Scene, i den aller eldste delen, i første etasje. Med 500 helt perfekte kvadratmeter tilpasset verkstedets formål.

Dette er en arbeidsplass for rundt 30 kunstnere, som jobber i perioder med produksjonsutstyr og alt det som trengs for å produsere grafikk. Verkstedet er dessuten et sted barn, unge og voksne kan komme og lære om virksomheten her.

Litosteiner er mangelvare i mange land. Takket være den en gang så viktige hermetikkindustrien i Stavanger er det mange av dem på Grafisk Verksted. Foto: Jonas Haarr Friestad

Hva skjer på Nytorget?

Grafisk Verksted har hatt adresse Nytorget i 35 år, i huset som Rogaland Kunstsenter leier av Stavanger kommune. Nå skal kunstsenteret selv disponere lokalene på gateplan. Det betyr flere endringer.

Visningsstedet Studio 17 fortsetter som før, i det store vinduet og rommet bak. Men vil om ett snaut år også kunne disponere kontorplass og sannsynligvis lagerlokale på samme plan. Samtidig planlegges det å flytte kunstsenterets bibliotek ned fra loftet. I dette rommet arrangeres det faglige sammenkomster for byens kunstnere, og av til inviteres også kunstinteresserte til foredrag og møter her. Ønsket er å gjøre lokalene lettere tilgjengelig, at folk skal slippe alle trappene opp.

- Vi ønsker at administrasjonen av kunstsenteret skal bli mer synlig, og derfor flytter også vi ned, forteller senterets daglige leder Geir Haraldseth, som er én av Rogaland Kunstsenters fire ansatte.

Men endringene som skjer er midlertidige, det er uvisst hva som skjer på lengre sikt med både huset Rogaland Kunstsenter disponerer og de øvrige byggene på Nytorget. Der planlegges en arkitektkonkurranse for hele området. Haraldseth lytter ekstra godt etter når det snakkes om at bygget kunstsenteret holder til i kan bli et framtidig "kunstens hus." Det hadde vært perfekt.

- Kunstskolen i Rogaland ønsker å også kunne tilby studentene å ta en bachelor. Da trengs flere klasserom, og vårt hus passer fint. Skolen var jo her tidligere, opplyser Haraldseth.

Før flytting

Dette er tilsynelatende en alminnelig januar måned ved Grafisk Verksted på Nytorget. Bestillingsboken er i ferd med å fylles opp, kunstnere planlegger sine timer, dager eller uker på verkstedet, slik de pleier.

Gis bort mot henting. Litopressen fra 1912 blir ikke med på flyttelasset. Den bråker og er tung å håndtere, det trengs tre mennesker for å få den til å svive. Foto: Jonas Haarr Friestad

Verksmester Solveig Landa håper at alt kan gå som vanlig på verkstedet fram til flyttingen. Men samtidig vil der være færre skoleklasser og kurs for grafikkinteresserte enn det pleier denne våren. Og heller ikke faglige tilbud til kunstnerne som bruker senteret.

Det nye verkstedet skal bli så giftfritt som mulig. Med atskillig bedre klimaanlegg enn i lokalene på Nytorget. Foto: Jonas Haarr Friestad

Det hun gjør for tiden, er å planlegge flyttingen. Alle maskinene på Nytorget skal være med til Tou Scene, unntatt én. Den store litopressen fra 1912 bråker fælt og er for stor for det nye verkstedet.

- Det er bare å komme og hente, vi gir bort en presse som var en del av Stavangers grafiske industri i årevis, for så å brukes til å trykke kunst, sier Landa.

Stillingen som verksmester er 50 prosent, Landa er også utøvende kunstner og bruker av verkstedet. Hun har atelier på Tou, høyt oppe og langt borte fra lokalene til det nye grafiske verkstedet.

-Når dette er over kunne jeg tenkt meg å endre stillingsbeskrivelsen for verksmesteren. Ikke noe mer regnskap eller papirarbeide, bare planlegge nye spennende prosjekter, røper Solveig Landa

Les også

 1. HER ER MER OM NYTORGET; KUNSTEN OG NYE UTSTILLINGER: Nytorget blir satt på vent

 2. Kulturen er budsjettvinnar i Stavanger

 3. Kunsten som kommer - årets nye utstillinger

Publisert:
 1. Studio 17
 2. Tou Scene
 3. Rogaland Kunstsenter
 4. Nytorget

Mest lest akkurat nå

 1. Vaksine-sms fikk hele systemet til å knele

 2. Gutt satt fast på fjell­hylle – reddet ned i god behold

 3. Jonas Gahr Støre til Aftenbladet etter rusavklaring: – Godt å få sagt det

 4. I neste uke kan du registrere deg for vaksine

 5. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris

 6. – Dette vil svekke norsk sikkerhet og gjøre oss mer avhengig av USA