Fjorårets Stavangerkunstner

2016 ga Hanne Vasshus en oppdrift av en annen verden. - Nå er det opp til meg å holde på den oppmerksomheten Årets Stavangerkunstner ga meg, sier hun.

Om to uker setter Hanne Vasshus seg på flyet til Los Angeles. Hun skal på loffen etter et særdeles innholdsrikt år som Årets Stavangerkunstner. Foto: Anders Minge

 • Leif Tore Lindø
  Leif Tore Lindø
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Første nyttårsdag for et drøyt år siden ble Hanne Vasshus utropt til Årets Stavangerkunstner. Reaksjonene var alt fra «eeeendelig!» til «Hanne-hvem-sa-du?». Sistnevnte er det nok noen færre av nå.

Ordføreren hadde aldri hørt om meg. Nå har hun hørt om meg - og hørt meg. Hun, og mange, mange andre. Det er færre «Hanne-hvem-sa-du?» nå sier Vasshus.

– Målet var å få et løft, at noen flere skulle vite hvem jeg er, hva jeg gjør og hvordan musikken min høres ut. Det har jeg klart, og det har gått bedre enn jeg kunne håpe på. I min bransje er oppmerksomhet en nødvendighet. Du vil nå ut for å formilde noe. En pris som Årets Stavangerkunstner gir deg den muligheten.

Hun sitter i stolen hos Placebo frisør i Stavanger og består av 98 prosent smil og 2 prosent av noe kvitt hårguff som to hårfattige pressefolk ikke klarer å gjenkjenne. Årets Stavangerkunstner får et arbeidsstipend på 50.000 kroner, pluss muligheten 50.000 til et prosjekt, samt et innrammet grafisk blad av billedkunstneren Anita Tjemsland. Men det som kanskje er viktigere, er oppmerksomheten og de jobbene som halv- og helautomatisk følger med utmerkelsen.

Hanne Vasshus oppsummerer fjorårets med å smile rundt. Foto: Anders Minge

Rundtsmilende og nå 20 prosent nyfriserte Vasshus mener hun har benyttet muligheten en slik utmerkelse til fulle.

– Jeg har klort på dørene og sagt «hei, hva kan dere bruke meg til?». 20 prosent har kommet automatisk. Resten har jeg jobbet for. Kongefamilien kommer? Da kan jeg synge! Dere skal til Aberdeen? Hva med at jeg blir med. Det nytter ikke å være sjenert, og det nytter ikke å tro at ting kommer av seg selv.

LES OGSÅ:

 • Hannes selvangivelse
 • Anmeldelse: God stemme å lytte til

Oppturer i kø

– Nå har skuespiller Ole Christoffer Ertvaag overtatt den tittelen, noe som gir deg den uoffisielle tittelen Fjorårets Stavangerkunstner. Får du da et tyngre år?

– Det blir veldig annerledes. Jeg elsker nye år. I fjor fikk jeg gjort enormt mye, lært masse og tatt mange steg. Hardt, og fantastisk kjekt. Jeg har ikke tenkt å åpne konsertene min med å si «Hei, jeg er Fjorårets Stavangerkunstner». Nå har jeg fått oppmerksomheten, noen vil sikkert si at jeg fikk for mye, og at den kom for lett, men drid i di. Nå er det opp til meg å holde på oppmerksomheten. Være interessant nok og god nok. Det er en stor oppgave, en jeg gleder meg til. Jeg har mye på lager.

Portrett, hengende hos Placebo frisør. Foto: Anders Minge

– Hvor mange konserter hadde du i fjor?

– 75.

– Hvis du ikke var Årets Stavangerkunstner, hvor mange konserter ville du da hatt?

– 20.

– Fjorårets høydepunkt?

– Oooooooo....mange. Den første konserten på Tou. Synge med symfoniorkesteret. Julekonsert med Kitchen Orchestra. Maijazz. Gladmat. Året har vært fullt av oppturer. Vent litt...

– ...ok...

– ...det som betyr mest er når folk kommer bort til meg og sier «den sangen har betydd noe for meg». Ingenting er viktigere enn akkurat det.

Check!

Målet i fjor var å få etablert seg og navnet i Stavanger og byens tilstøtende randsoner. Check! Et annet mål var å gi ut en eller flere singler. Check! Og et album. Check!

– Du sa til Aftenbladet i starten av fjoråret at det ligger en Spellemann-nominasjon i femårsplanen din. Gjelder det fremdeles?

– Ja. Jeg har fire år på meg. Det målet holder jeg på. Neste steg er ut av byen. Opp og fram.

Neste frisørtime blir i Los Angeles for Hanne Vasshus. Foto: Anders Minge

– Hva gjør du framover?

– 23. januar setter jeg meg på et fly til Los Angeles. Der skal jeg litt på loffen i nesten tre måneder. Hente litt inspirasjon og energi. Treffe kreative folk, snakke med folk, forbedre engelskuttalen, gå på konserter, se nye ting, oppleve noe annet, ligge litt på stranda og ta ting som de kommer. Kanskje kommer jeg hjem med musikk i lommen. Kanskje har jeg truffet noe jeg kan jobbe med. Kanskje er det nok å lade batteriene helt opp.

Før hun fyker til USA skal Vasshus spille på Martinique kommende lørdag. Supportband er Kåte Klør.

Publisert:
 1. Hanne Vasshus
 2. Musikk
 3. Konsert

Mest lest akkurat nå

 1. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

 2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

 3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

 4. – Målet er at alt skal fikses i løpet av natten

 5. – Bare dobørsten skal ha kostet 7000 kroner

 6. Kathrine Berg fant drømmeboligen som hytte. Da hadde den ligget for salg i årevis.