- Noe av gatekunsten må bort

Ingeborg Kvame, styreleder i vår lokale kunstnerorganisasjon, mener at gatekunsten okkuperer for mye plass i Stavangers uterom.

Bildende kunstneres forening Rogaland (BKFR) har adresse Rogaland kunstsenter, Nytorget. Over sommeren får styreleder Ingeborg Kvame også kontorplass her.
 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det blir bare mer og mer gatekunst på private og offentlige bygg for hvert år. Nuart okkuperer for mye plass, vi blir mettet, sier Ingeborg Kvame, styreleder i Bildende kunstneres forening Rogaland (BKFR), som er de profesjonelle kunstnernes fagorganisasjon.

Stavanger har også Article Biennalen med elektronisk og bevegelig kunst og festivalen Screen City, som utforsker sammenhengen mellom levende bilder, lyd og arkitektur. Men disse kunstprosjektene er begrenset til en bestemt periode annen hvert år, så er det slutt, kunsten blir demontert. I motsetning til den årlige Nuart-festen, hvor kunsten blir hengende igjen.

Hva skal bort?

– Nå bør Stavanger kommune sammen med Nuart ta et aktivt grep og bestemme seg for hva som skal bevares av gatekunsten og hva som skal bort, uttaler en bestemt Kvame. Som så forklarer at til tross for at også Nuart leier kontorplass hos Rogaland kunstsenter på Nytorget, har det vært lite kunstfellesskap mellom gatekunsten og byens kunstnere.

- Et kunstverk skal gjerne ha flere lag av betydning, kommenterer Ingeborg Kvame.

– Gatekunsten er opptatt av det umiddelbare, et tydelig budskap, som reklamen og illustrasjonen, mens billedkunsten for øvrig konsentrer seg mer om det som ligger bak. Et kunstverk skal gjerne ha flere lag av betydning. Men selvfølgelig finnes det både god gatekunst og dårlig billedkunst, reflekteres det.

Ingeborg Kvame har snart vært leder for BKFR i ett år. Hun er valgt for to år, men det er for tidlig for henne å si om hun fortsetter. Styrelederen er mild i form, men skarp i kantene. Og hun har gjennomslag.

Omtrent samtidig som hun hadde et innlegg i Aftenbladet om at Stavanger er overmoden for ny kunst, og advarte mot at Nuart er i ferd med å bli en hvilepute for kunsten i det offentlige rom, tok lederen for byens kulturstyre kontakt. Kvame mener Annamaria Gutierrez lytter til henne og at dialogen er påbegynt.

– Bruk kunstutvalget

– Gutierrez hadde også forståelse for vårt ønske om flere kunstfaglige medlemmer i kunstutvalget. Dette er et rådgivende organ overfor politikerne og kommunen, der er ingen grunn til at det skal være politisk flertall her, mener Kvame.

Gutierrez fra Venstre leder både Stavanger kommunes kulturstyre og kunstutvalget. Foruten henne, har dette utvalget også to andre politisk valgte medlemmer. I tillegg til de to kunstfaglige representantene Siri Gjesdal fra Norske kunsthåndverkere Vest-Norge (NKVN) og Astrid Helen Windingstad, kunsthistoriker og kunstkritiker, tilknyttet nettstedet CAS, Contemporary Art Stavanger.

De to kunstnerorganisasjonene BKFR og NKVN skifter på å være representert i kommunens kunstutvalg annen hvert år. Kvame mener det hadde vært bedre med faste medlemmer fra begge organisasjonene.

For der er saker som burde vært behandlet i kunstutvalget, men gått rett til politikerne. Kvame henviser til Nuart, men nevner også skulpturene av de hjemløse som for tiden står plassert rundt i Stavanger sentrum

– Men dette er i alle fall et midlertidig prosjekt?

– Ja, men skulpturene tar stor plass. Og det er feil at denne saken sendes rett til bystyret. Både disse skulpturene og Nuart-kunsten, burde også vært behandlet av kunstutvalget, prosessene er viktige, hevder Ingeborg Kvame, som legger til at utvelgelse av kunst i det offentlige rom skal være faglig forankret. Politikerne bestemmer hvor mye det skal satses på kunst. Men det er ikke deres oppgave å velge ut hva som er god kunst.

Les også

 1. MER OM DENNE DEBATTEN: Kvifor all kranglinga om gatekunst?

 2. Reed svarer Haraldseth: - Nuart har økt kunstinteressen i Stavanger

 3. Gatekunstens tristesse

Publisert:
 1. Billedkunst
 2. Gatekunst
 3. Stavanger sentrum
 4. Kunst
 5. Nuart

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget