Tou får 110 millioner til bygging

Et samlet politisk Stavanger vil bruke 110 millioner på Tou de neste to årene. Det betyr 18 øvingsrom, oppgradering av Maskinhallen og en fasade som skal matche utviklingen i østre bydel.

Publisert: Publisert:

Maskinhallen, øvingsrom og fasade er blant prosjektene de 110 millionene på Tou skal brukes til. Her er Kitchen Orchestra på scenen og spiller samtidsmusikk for barn. Foto: Kristian Jacobsen

 • Leif Tore Lindø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– I dag er vi veldig glade for at et samlet politisk Stavanger er med på å langt på vei ferdigstille Tou. Nå blir Maskinhallen den konsertsalen den skal bli, fasaden og pipa blir fikset og vi får på plass øvingsfellesskapet, som vi vet er etterlengtet, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H).

– Tiltaksmidlene fra staten har gjort at vi kan framskynde dette, så timingen her er perfekt.

Tou-komplekset har allerede vært gjennom flere bygge- og rehabiliteringstrinn etter at Stavanger kommune kjøpte det gamle bryggeriet i 2008. Tirsdag vedtok politikerne det som offisielt heter byggetrinn 2, et prosjekt som koster 110 millioner kroner, i Kommunalstyret for miljø og utbygging.

I løpet av de neste to årene skal konsertsalen Maskinhallen bygges ut og forbedres. Publikumskapasiteten på dagens 270 skal opp til 340. Det vil, ifølge Per Arne Alstad, daglig leder av driftsselskapet, vil det bety mye.

– Kapasiteten er veldig ofte sprengt i Maskinhallen. De ekstra arealene vil også gjøre det lettere å få økonomi i mange arrangementer som med dagens kapasitet er vanskelige å få til å gå rundt, sier han.

Les også

Her blir det kamp om atelierene

Les også

200 digitale kunstnere vil til Stavanger

Les også

Ordføreren håper på restaurant i Norges Bank-bygget

I tillegg til utvidelsen skal temperaturstyring, ventilasjon, toalettfasiliteter og adkomst forbedres.

Per i dag arrangeres det årlig i snitt 450 arrangementer ved Tou Scene. Publikumstallet er sterkt økende.

«Ny» scene

Det andre store løftet som nå kommer, etter mange års venting, er et stort øvingsfellesskap for musikere. Bygget blir på fire etasjer og med et areal på 1760 kvadratmeter. Det omfatter 18 øvingsrom fordelt på to etasjer. Øverst en kommer en studioetasje med fire kontrollrom tilliggende et liverom. Underetasjen skal inneholde garderober, lagerrom og rom for tekniske anlegg som også skal betjene Maskinhallen.

Den politiske ideen bak Tou har alltid vært å kombinere utviklingen av en kulturfabrikk og fasiliteter for kunstnere og publikum med en større tanke om byutvikling i østre bydel.

– Tou har vært avgjørende for byutviklingen i østre bydel. Nå ser vi at området rundt virkelig begynner å se bra ut, og nå skal kommunen også ta sin del for eksteriøret, sier Sagen Helgø.

Fra venstre: Per Arne Alstad, Inge Takle Mæstad (KrF), ordfører Christine Sagen Helgø (H) og Per A. Thorbjørnsen (V).

Fikser fasaden

I tillegg til produksjon- og publikumsarealene skal fasadene og den karakteristiske pipa fikses opp. Pipa skulle i utgangspunktet tas i to etapper, men når pengebingen ført ble åpnet, flesket politikerne til med ytterligere for å ta alt med en gang.

– Samtlige 11 partier i bystyret står bak dette. Det er unikt. Vi har også et svært godt selskap, Tou Scene, som har utviklet huset på en svært god måte. I et byutviklingsperspektiv er det også viktig at det kommunale bygget holder følge med resten av området. Derfor gir vi også huset en kraftig ansiktsløfting, sier Venstres Per A. Thorbjørnsen.

Tar fra Kongsgata

Anslagsvis 12 millioner kroner i budsjettet er omfordelt fra utbedringen av Kongsgata til Tou. For Kongsgata gjenstår det fremdeles en del planarbeid. Derfor er flytter politikerne, etter råd fra administrasjonen, «minimum 50% av beløpet til Nye Tou, 2. byggetrinn slik at prosjektet kan gjennomføres uten at vi må ta bort leveranser og utstyr til Maskinhallen». Prosjektet i Kongsgata vil bli gjennomført, men finansiert på en annen måte.

Når dette byggetrinnet er helt ferdig, tidlig i 2019, vil 85 prosent av pengene tiltenkt Nye Tou være brukt. Da gjenstår blant annet oppgradering av Ølhallene.

– Men for den praktiske bruken av huset vil vi ha kommet godt over 90 prosent. I dag bruker vi noen arealer som ikke er tilrettelagt for produksjon og framvisning. Det fungerer, men nå får vi noe som er i en annen liga, et anlegg det ikke finnes maken til i Norge. Dette er et lite sjumilssteg, sier Per Arne Alstad.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. – Stigende smitte­trend for Sandnes

 2. Ryfylke­tunnelen måtte stenge et felt på grunn av tysk sykkel­turist

 3. Rogalands verste ras-strekning: – Jeg føler det på kroppen hver dag

 4. Badeulykke i Agder – gutt fløyet til sykehus

 5. Countryartist gikk seg bort på sin egen tomt – måtte reddes ut av politiet

 6. Bent Høie: – Jeg vet at mange synes det er litt tungt nå

 1. Byutvikling
 2. Tou Scene
 3. Per A Thorbjørnsen
 4. Christine Sagen Helgø
 5. Stavanger kommune