Bjørn Ingvaldsen prisnominert for fengselsfortelling basert på eget liv

– Mye er selvopplevd, forteller en åpenhjertig Bjørn Ingvaldsen om barneboka om en gutt som blir mobbet fordi far er i fengsel. Onsdag ble han nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Publisert: Publisert:

Forfatter Bjørn Ingvaldsen vil vise barn hvordan familiene ofte straffes når noen settes i fengsel. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Magnus Kallelid
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«De har arrestert en mann. Det var ham de nettopp kjørte bort. I politibilen. Hvem da? Far din, sa han.»

Historien om Leo som blir mobbet fordi far er satt i fengsel, har nådd langt ut av Bjørn Ingvaldsens forfatterhjem på Høle i Sandnes. Onsdag ble barneboka «Far din» pekt ut som en av de to norske kandidatene til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Det er også Anders N. Kvammens tegneserieroman «Ungdomsskolen». Historien Bjørn Ingvaldsen forteller, ligger nærmere virkeligheten enn man kanskje skulle tro.

– Boka er såkalt «based on a true story». Jeg var adskillig eldre enn hovedpersonen, men det er enkelte opplevelser som kan ligne mitt eget liv. Jeg hadde også en far som har sittet i fengsel, sier Ingvaldsen.

Skrevet til mobberne

Han legger til at leseren bør få trekke ut det de selv vil av romanen, men at det også er en gammel historie fra hans eget liv som kommer fram her.

– Jeg måtte vente til en del familiemedlemmer var borte før jeg kunne fortelle.

– Det kan virke som du også her forteller om egne opplevelser med det å bli mobbet?

– Ja, det skal du ikke se bort ifra.

– Forteller du dette for å hjelpe de som opplever det samme?

– Boka er vel så mye skrevet for mobberne, for at de skal se konsekvensene av det de gjør. Slik at de ikke straffer de som er igjen, når noen settes i fengsel, sier forfatteren.

Les også hva vår anmelder mener om boka.

Har tro på barna

Dette alvorlige budskapet er adressert barn mellom 9 og 12 år. Og det er ikke første gang Bjørn Ingvaldsen retter seg mot barn og ungdom med alvorlige temaer. Over påske kommer en roman om overgrep.

– Man skal ikke undervurdere leserne og trenger ikke alltid å forenkle ting. Unger skjønner veldig mye. Jeg prøver å gi dem universelle historier som kan leve lenge.

– Er du ikke redd for at det kan bli for alvorlig for dem?

– Jo. Hvis barna blir overrasket av en bok som viser seg å være fryktelig trist, kan det være litt uheldig. Vi tilpasser utseendet på bøkene for å signalisere om bøkene er alvorlige eller humoristiske.

Og det har vært mye av både alvoret og humoren opp gjennom Ingvaldsens forfatterskap. Ingvaldsen skriver ikke mindre enn tre-fire bøker i året, både til barn og voksne. Men nominasjonen han har fått nå er et høydepunkt.

– Jeg ser på det som en ære. Det ville vært den viktigste prisen jeg har fått. Det er kjekt at den når ut til andre nordiske land også.

Om fedrenes synd

Men Ingvaldsen har også vært opptatt av hvordan boka når ut til selve målgruppa. På en nettside har barneskoleelever over hele landet gitt sine vurderinger, av typen:

«Vi synes denne boka var litt trist fordi det er ikkje leo sin feil att faren er ein tyv.»

Og det er nettopp denne typen refleksjoner han ønsker å sette i gang hos barna ved å dele av sitt eget liv.

– Det er en beskrivelse av en situasjon som er reell for ganske mange. Det blir ofte rettet en harme mot familiene. Selv Anders Behring Breivik har familie. Det blir bokstavelig talt en fortelling fra Bibelen om fedrenes synd. Og det kan få ganske store ringvirkninger, sier Ingvaldsen.

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris deles ut i Finland i november.

Les også om hvordan Bjørn Ingvaldsen får tid til å skrive 3-4 bøker i året.Les også om da Norge hentet hjem prisen for tre år siden.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Koronasmitte i Stavanger: – De neste to-tre dagene blir avgjørende

  2. Ungdommen fikk sitt eget anneks på fjellet: – Her slipper de å henge med oss voksne

  3. Kvinnelig lærer tiltalt for sex med mindreårig elev

  4. Rogaland Elektro sponser ansattes restaurant­besøk

  5. Sørloth blir tidenes trønderske overgang: – Dette er et eventyr

  6. Ni finalister fra Rogaland i Det Norske Måltid

  1. Barnebok
  2. Roman
  3. Mobbing