Vil "redde" mediene og kulturlivet med forskning

Forskningsrådet har fått 78 millioner kroner for å forske på digitaliseringen av mediene og kultursektoren.

Publisert: Publisert:

aviser digitalt.jpg

  • Kine Hult
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Forskningrådet skal på oppdrag fra Kulturdepartementet bruke 78 millioner kroner på forskning på kultur— og mediesektoren de neste fem årene. Gjennom forskningsprogrammet Kulmedia skal man blant annet forsøke å finne ny kunnskap om sammenhengene mellom kulturlivets og medienes samfunnsrolle og deres økonomiske og teknologiske betingelser.

Professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Jostein Gripsrud, leder programstyret, som i første omgang skal dele ut 45 millioner kroner til aktuelle forskningsprosjekter.

— Det har vært en omfattende og lang prosess å beskrive hva det skal forskes på i dette programmet. Oppdraget fra departementet er å belyse hva digitalisering og endringer i økonomien har å si for medier og kulturaktører. Det handler blant annet om hvordan man skal drive business og holde liv i den kritiske journalistikken samtidig Dette er et av de viktigste temaene, og det som brenner mest akkurat nå, sier Gripsrud.

Også andre sektorer har gjennomgått store endringer som følge av den digitale utviklingen. Gripsrud nevner filmbransjen som et eksempel, hvor digitaliseringen har skapt nye muligheter for både produksjon og distribusjon.

— Opphavsrettsproblematikk er også aktualisert, for eksempel innenfor musikk, hvor musikernes rammevilkår er totalt endret på få år. Det foregår fryktelig mye på en gang. Vi skal på den ene siden bringe fram kunnskap som skal gi beslutningsgrunnlag for politikerne, men forskningen skal også være nyttig for folk i de berørte bransjene, slik at de skal kunne forstå sin situasjon og finne ut hva som kan gjøres for å bedre den, sier Gripsrud.

Jostein Gripsrud Foto: Universitetet i Bergen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Dette må du vite om busstreiken

  2. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

  3. Kjøkkenet ligger 143 meter over havet – i Stavanger

  4. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

  5. «Koronapandemien har gitt en oppblomstring for tvilsomme firmaer som skor seg på desperate mennesker»

  6. Flyttet fra leilighet i byen til minihus på landet: - Man må ofre noe for å bo som dette