Aftenbladet-journalist og krim­forfatter lager doku­men­tar­serie om Tina Jørg­en­sen-saken for TV2

Forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst og Aftenbladet-journalist Hans Petter Aass er sentrale i en kommende TV 2-serie om det uoppklarte drapet på Tina Jørgensen.

Journalist Hans Petter Aass (f.v.), Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, og forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst fotografert ved Bore kirke.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har jobbet i lengre tid med denne serien, som vi håper kan kaste nytt lys over Tina-saken. Forrige ukes utvikling gir fornyet håp om at det fortsatt er mulig å løse mysteriet, sier TV 2s programredaktør Kathrine Haldorsen.

Tina Jørgensen forsvant natt til 24. september 2000 i Stavanger. 21-åringen ble funnet drept i en kum ved Bore kirke på Jæren etter én måned. Drapet er fortsatt uoppklart.

Sammen med Novemberfilm startet TV 2 tidligere i år arbeidet med en ny dokumentarserie om Tina-saken, med forfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst og den prisvinnende journalisten Hans Petter Aass i spissen. Håpet er å finne nye opplysninger som kan bidra til en oppklaring av saken.

Les også

Forsvarer: – Problematisk at politiet går ut med mistanken i Tina-saken

Les også

Forfatter av bok om Tina-drapet: – Kan bli vanskelig for politiet uten tilståelse

– Ny oppmerksomhet kan gi ny informasjon

– Det har gått over to tiår siden Tina Jørgensen ble drept, men tiden trenger ikke være en hindring for å finne nye svar. Snarere tvert imot. Mennesker som den gangen saken var ny valgte å tie, kan nå være i en annen livssituasjon som gjør det lettere for dem å snakke nå. Det skjer sjeldent uoppfordret, men ny oppmerksomhet kan gi ny informasjon. Min erfaring er at hver gang en gammel sak blir tatt fram igjen i media tilfører det nye opplysninger. Av og til verdifulle. Av og til avgjørende, sier Jørn Lier Horst.

Horst påpeker at det er flere spesielle sider ved Tina-saken:

– Fra et etterforskningsperspektiv er det en uvanlig planmessighet over de etterfølgende handlingene. Typisk for overfallsdrap er at åsted og funnsted er ett og samme. At det er utført av en person som er ute av kontroll og ikke har brukt mye tid på å skjule liket eller fjerne spor. I dette tilfellet er liket fraktet bort i bil og det er nedlagt arbeid i å skjule det. En slik organisert drapsmann er uvanlig, sier Horst.

Les også

Lagt vekk i 2013, nå er Karmøy-mannen Tina-mistenkt

Les også

Moren til Tina Jørgensen våger ikke håpe på for mye

Vil lete etter svar til sin siste dag

 Tina Jørgensens mor, Torunn Austdal Rasmussen, medvirker også i serien:

– Jeg føler meg privilegert over at TV 2 vil fokusere på denne saken. Jeg ønsker så inderlig at saken skal bli løst, og av respekt for Tina kommer jeg til å lete etter svar til min siste dag. Mitt hjerte gråter hver dag, og jeg vet at noen der ute vet noe. Jeg stiller opp på dette i håp om å få svar på hvem som drepte Tina, sier Tinas mor, Torunn Austdal Rasmussen.

Fredag ble det kjent at en mann er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995, og at samme mann er mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.

– Det er mange merkverdige sider ved Tina-saken. Det som nå har blitt kjent om den mistenkte er en av dem. Det som skiller saken fra andre uløste drapsgåter er blant annet mangelen på tekniske spor og bevis. Birgitte-saken illustrerer svært godt hvordan ny teknologi kan hjelpe rettsmedisinske eksperter til å gjøre mer med mindre materiale. Hvordan politiet selv slettet slike potensielle bevis er en del av den tragiske drapshistorien om Tina Jørgensen. Arbeid med saken handler om å søke etter svar andre steder, sier Jørn Lier Horst.

Les også

Politiet: – 25 tips etter pågripelsen

Spennende med ny utvikling

Journalist Hans Petter Aass dekket både Tengs- og Jørgensen-sakene for VG da de skjedde, og er i dag ansatt i Stavanger Aftenblad. Nå har han en sentral rolle i arbeidet med serien som skal komme på TV 2.

– Den siste utviklingen er utrolig spennende. Etter så mange år hadde ikke politiet siktet noen i Birgitte-saken uten noe håndfast å gripe fatt i. Men fortsatt er det for tidlig å fastslå at Birgitte-saken er løst. Men viser det seg at politiet nå har oppklart både Tina-saken og Birgitte-saken etter så mange år, er det en stor fjær i hatten for de etterforskerne som i dag jobber med saken, sier Aass.

– I løpet av min karriere som journalist, har jeg jobbet med mange drapssaker. Noen av disse har gjort et varig inntrykk. Birgitte-saken er en av disse, Tina-saken en annen. Jeg har i den forbindelse kommet tett på aktørene. I begge sakene sitter pårørende uten svar, og jeg håper vi kan bidra til at Tinas etterlatte får vite noe som gjøre tilværelsen bedre for dem, sier han videre. 

Les også

Politiet har informasjon om mistenktes mobiltelefon drapsnatten

– Er det gjennom denne tv-serien realistisk å komme noe nærmere et svar på hva som egentlig skjedde?

– Det som er viktig å huske på er at det helt sikkert er noen der ute som kan ha informasjon som bringer saken videre. Ved å lage en større dokumentarserie om Tina-saken kan vi håpe på at noen av dem som vet noe bestemmer seg for å fortelle. Så får det bli politiets etterforskning som avgjør om opplysningene som fremkommer kan bidra til at saken eventuelt kan føres foran en domstol, sier Hans Petter Aass

Publisert: