Er jeg bare en avlsgris?

BOK: Underholdende og lettlest om et sårt og vanskelig tema: Det er ikke alltid så lett å få barn.

Hva gjør det med parforholdet når hun desperat ønsker å bli mor, og han ikke er så sikker?
 • Nancy Øvrehus
Publisert: Publisert:
Grade: 4 out of 6

Celin Ringseth. The breeding pig. 186 sider. Solum Bokvennen.

Celin Ringseth er utdannet psykolog og en aktiv foredragsholder. Nå debuterer hun med romanen “The breeding pig”, en bok som handler om hvor viktig det er å faktisk aktivt ta sine egne livsvalg, og ikke bare gjøre det som forventes av en. Og den handler om skammen. Den krypende skammen man kan kjenne på når man ikke føler seg lykkelig når man følger samfunnets A4-mal.

Hanne og Fredrik har det egentlig ganske godt sammen, men nå nærmer seg de førti og forsøker å bli foreldre. Men livet er ikke så enkelt. Fredrik er usikker på hva han vil. Da han flyttet til Oslo med Hanne, skjedde det med en klump i magen. Fredrik har nemlig foreldre og en eldre bror som virkelig trenger ham lenger nordpå. Det å bo så langt borte fra familien er ikke bare lett.

Hanne på sin side er helt besatt av tanken på å få egne barn. Noe som kanskje ikke er så rart? Som barn mistet hun begge foreldrene i en ulykke, og hun vokste opp hos bestemoren. Etter at bestemoren gikk bort, har Hanne følt ganske alene i verden, og det eneste som virkelig kan bøte på dette, er et barn.

Midt oppi dette viser det seg også at det å bli gravid ikke er en helt rett frem affære, og dette tærer kraftig på forholdet. Fredrik leser Hannes tydelige melding på kjøleskapet; EGGLØSNING, og vet hva som forventes av ham… Der og da føler han seg kun som en avlsgris, og alt han ønsker er å skru tiden tilbake til slik det var før. Slik havner kjæresteparet i en fastlåst situasjon som ikke ser ut til å kunne få en lykkelig utgang. Igjen og igjen spør de seg selv; Var det sånn det skulle bli?

“The breeding pig” er en temmelig lettlest og rett frem roman. Selv om den kanskje ikke setter noen dype spor, byr den på herlig lesning. Ringseth behandler et sårt og vondt tema, en tematikk som man i det daglige kanskje ikke snakker så høyt om og som ofte er forbundet med skam. Og forfatteren gjør det hele på en underholdene og lettbeint måte som gjør at den er verd å få med seg. Dette er absolutt en litt annerledes kjærlighetsroman om hva som kan skje når livsvalgene tvinges på en. 

Les også

 1. Hysj … Jeg kan ikke bli gravid ...

Publisert:

Bokanmeldelser

 1. Gammal nazist blir som ny

 2. Jo, dette er smalt. Men det er bra!

 3. Framtidsthriller med russisk avhopper til Norge

 4. Anmelderen har ikke alltid vært begeistret for henne, men denne gang!

 5. Rørerende og opprørende om møte med NAV

 6. Nedtelling til et selvmord

 1. Bokanmeldelser
 2. Bokanmeldelse
 3. Anmeldelse
 4. Litteratur