Sola skinner varmt i Hå

Jarle Obrestad har sendt melodier til Helge Torvund, som har satt ord til dem. Torvund har også sendt tekster til Obrestad, som har sørget for melodien.

Jarle Obrestad gir ut et nytt soloalbum, der Helge Torvund har skrevet tekstene. Foto: Angelica Manke

 • Geir Flatøe
  Geir Flatøe
  Journalist
Publisert: Publisert:

Grade: 5 out of 6

Jarle Obrestad: «Jæricana» (Aohm)

Dette jevnbyrdige samarbeidet har skapt 11 sanger fra to Hå-buer med mye å se tilbake på. Obrestad har vært med i Vind i Garhol, Jærrock, Stambordet og mer til. Torvund har en rekke diktsamlinger bak seg, og han har levert tekster til Vamp, Randi Tytingvåg Trio og Bjørn Eidsvåg.

Albumet åpner med «Eg snakke te vinden». Vind har man mer enn nok av på Jæren, men som det påpekes: Vinden høyrer ingenting.

Mens Obrestad leverer solid, halvtung folkrock krydret med fele, leker Torvund seg med ord:

Eg står ute og ser inn og kæ ser eg så? Tummelumske tutlehove som tulleruskar rundt på tå.

«Natta er ein svevnlaus veg» kunne vært skrevet i Laurel Canyon i Los Angeles på 1970-tallet, og James Taylor burde oversette denne.

Obrestad adopterer jæricana i platetittelen, ordet vi har brukt om koblingen mellom amerikansk country og lyden av Jæren. Sol møter regn, brede veier møter store jorder, bardisker møter bedehus, innvandring møter utvandring – og alt glir sammen til tidløse sanger fra folkedypet.

Bak han glitrar lysa rødt i asfalten sitt speil. Rusar bilen. Han vil vekk. Frå alt han gjorde feil, synger han.

Foto: Angelica Manke


Sanger med navn i tittelen har en tendens til å være bra, og «Hanna Lie» er ikke noe unntak. Dette er folkemusikk sunget til alle tider, her med vemodig countryfølelse: Same kor eg kjem og går, eg veit all mi tid at hjarta mitt vil banka for mi Hanna Lie.

«Kor reiste du hen?» er noe mange av oss har spurt om. En venn reiser ut i verden, men kommer de snart tilbake hit der stormane stormar, vegane blæs igjen?

Obrestads stemme formidler savnet over en fin, gyngende rytme. Elegant gjort

«Einvegsbillett til Gvarv» er frisk, men vi aner at det kan gå galt for han som vil reise. Torvund rimer vesle ymt med anonymt og in cognito med vi to. Herlig.

«Rød ved» er en nydelig vise om håp:

Tidleg morgon, tett skodde stig og eg vaknar. Eg går ut og eg kan sjå. På ny. Dag vil gry. Alt blir klart. Dette skal gå. Det var mørkt. Det var tungt. Det er annleis nå.

Teksten på «Me er to» åpner som en variant av Pete Seegers «Turn turn turn», som igjen var hentet fra Bibelen: Det finst ei tid for alle ting. Alt går og kjem, alt går i ring.

Resten er en kjærlighetserklæring, men idyllen varer ikke lenger. Allerede i neste kutt, «Trailer», gnager uroen mørk og mektig, som ein trailer i fart mot nord. Flott, drivende folkrock.

«Ein ny dag gryr» er friskere enn «Rød ved», men med samme løfte om at en bedre dag venter: Det har vore natt. Det har vore tungt. Ei bitter lukt av jord. Men angsten forsvant, det er heilt sant. Eit lys kom utan ord. Sjå ein ny dag gryr over ei hei full av lyng. Sjå sola jage skodda vekk og ei lerke syng.

Vakrere blir det ikke.

Også «I natt har me lov» er en trøstevise, løftet av flott felespill: Verda gir mange og harde slag, men i natt har me lov å drøyma.

Obrestad runder av med verdas tristaste blues, det eneste feilskjæret her. «Kor lenge?» bryter med resten av platen og kunne ventet til en annen anledning.

Uansett; Torvund er en førsteklasses tekstforfatter, og Obrestad en like god låtskriver og formidler.

Prikken over i-en settes av Ørjan Kjos, Arne Bekkeheien, Øystein Knaus Fosshagen, Erlend Egeberg Aasland, Dag Sindre Vagle, Kjell Gudmestad, Silje Sandanger, Miriam Hodne Obrestad, Inger Elisabeth Aniksdal, Lars Ole Bergesen, Oddvar Solheim og produsent Jørgen Manke.

Beste spor: «Natta er ein svevnlaus veg», «Hanna Lie», «Rød ved», «Trailer», «Ein ny dag gryr».

Publisert:
 1. Anmeldelse
 2. Plateanmeldelse

Mest lest akkurat nå

 1. 38 smittede og minst 785 i karantene ved skoler og barnehager i Stavanger

 2. Mari leter etter brudekjolen sin: – Angrer på at jeg solgte den

 3. Smittehopp i Stavanger: - Bekymret for situasjonen

 4. Arbeidsulykke: Mann (19) skadet etter fall på 6-7 meter

 5. – Idretts­laga må ikkje ha det stren­gare enn kommer­sielle trenings­senter

 6. Krigsminnesmerke tagget ned