Sigrid (19) har gått en runde med «kvinnelitteraturen»

– Begrepet «kvinnelitteratur» har fått en tiltrengt nyansering, mener juryen som fredag tildelte Sigrid Vårvik Sønnesyn forskningspris.

Publisert: Publisert:

Sigrid Vårvik Sønnesyn fikk førstepris i humanistisk klasse i Konkurransen Unge Forskere. Foto: Thomas Keilman

 • Magnus Kallelid
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fredag ble 19 år gamle Sigrid Vårvik Sønnesyn hedret med førstepris i Konkurransen Unge Forskere. Særoppgaven hun har skrevet om feminisme i litteraturen har altså nådd et godt stykke lenger enn til rettebunken hos norsklæreren hennes på Kongsgård. Sammen med 20 andre finalister, der utrolig nok halvparten av dem var fra Rogaland, dro hun til Oslo for å presentere sine funn for Forskningsrådet. Hun fikk en førstepris i retur.

– Det var veldig kjekt, og veldig overraskende. Det var så mange imponerende kandidater. Så jeg ble jo litt sjokka, sier hun.

Sigrid Vårvik Sønnesyn presenterte vinneroppgaven for de andre unge forskerne. Foto: Per Gunnar Fordal

Oppgaven hennes tar for seg hvordan det skjønnlitterære språket har en tendens til å undertrykke kvinnen. Hun bruker en teori fra den franske feministen og litteraturviteren Hélène Cixous, om hvordan språket fremhever mannen som en aktiv helt mens kvinnen ofte reduseres til noe passivt.

– Det er en ny måte å se på litteratur på. Det ligger ting i språket som vi ikke tenker over, sier Vårvik Sønnesyn.

Frigjørende for kvinnen

Cixous introduserer «den kvinnelige skrivemåten», som skiller seg fra språket man er vant til i skjønnlitteraturen og er mer poetisk. Istedenfor at handlingen er det som driver historien framover, har «den kvinnelige skrivemåten» et rikere bildespråk og legger mer vekt på karakterenes indre liv. Vårvik Sønnesyn har sammenlignet to romaner og funnet at Marit Tusviks roman «Sigrid Finne» er innadvendt og grublende, mens Helene Uris roman «Kjerringer» er mer handlingsdrevet og utadvendt.

– Den ene er skrevet med den kvinnelige skrivemåten, og den andre ikke. Den kvinnelige skrivemåten er frigjørende, sier hun.

Absolutt feminist

– Hvorfor valgte du egentlig å begi deg ut på så tung litteraturteori?

– Med denne oppgaven kunne jeg kombinere språk og litteratur med feminisme, så den favner om flere av interessene mine, svarer hun.

– Er du selv feminist?

– Absolutt, som ethvert oppegående menneske burde være, kommer det raskt til svar fra 19-åringen:

– Jeg som jente og kvinne har opp gjennom møtt ulike begrensninger, og feminisme handler om å ha de samme mulighetene som gutter og menn. Og i oppgaven bruker jeg dette feministiske perspektivet på litteraturen, sier Vårvik Sønnesyn.

Forskningsrådet mener hun har gitt begrepet «kvinnelitteratur» en tiltrengt nyansering. «Dette er en svært talentfull og skarpsindig analyse av en ung litteraturforsker», skriver juryen i sin begrunnelse.

Fikk pris for blogg

I klassen for ungdomsskoleelever var det også en førstepris som ble hentet hjem til fylket. 16 år gamle Anne-Lise Rhodes fra Den britiske skolen i Stavanger vant med et prosjekt der hun laget en blogg som gir oppskrifter på glutenfri kost til personer som har cøliaki - og samtidig ikke kan snakke norsk.

«Juryen har latt seg imponere over arbeidsmengde og kvalitet på prosjektet», heter det i begrunnelsen for førsteprisen som gikk til 16-åringen.

Her er oversikten over alle vinnerne.

Anne-Lise Rhodes fra hundvåg er elev ved Den britiske skolen i Stavanger. Hun fikk førstepris i ungdomsskoleklassen. Foto: Thomas Keilman

– Feminisme er ikke bare en kvinnesak. Menn må også delta i kampen. Spesielt i disse Trump-tider, sier Stavanger-bandet Sløtface til CNN.Tuastad: «Bob Dylans symbiose av rock og poesi demokratiserte litteraturen»Madla-klinikk: – Trenden hos oss er er klar – rumpeforstørrelse er det store hotte akkurat nå
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

 2. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år gammelt, kaffe av litt nyere dato og servise med Televerkets logo på

 3. Øyvind Haukland er død

 4. Gigantbygg likevel til Ullandhaug: – En halv­liten halleluja-dag

 5. Nytt smittetilfelle i Randaberg

 6. Iven Austbø har utgående kon­trakt: Nå har Viking bestemt seg

 1. Stavanger katedralskole
 2. Litteratur
 3. Kongsgård
 4. Språk