Hva betyr egentlig trump?

Hvis du slår opp i nynorskordboka, får du svar på hva etternavnet til den nye amerikanske presidenten betyr.

Publisert: Publisert:

Donald Trump ble innsatt som ny president i USA før helgen. Foto: Jonathan Ernst, Reuters/Scanpix

  • Ola Fintland
    Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det var programleder Linda Eide som først fant fram Nynorskordboka og slo opp etternavnet til den amerikanske presidenten. Det skjedde i NRK-programmet «Eides språksjov» episode 3 denne uken.

Vi har sett nærmere på ordet trump i Nynorskordboka og i virkeligheten. Men det spørs om ikke pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus har en alternativ virkelighet å presentere.

Nynorskordboka: Trump er et hannkjønnsord.

Fakta: Kvinnesynet til den nye amerikanske presidenten var et tema allerede før han ble valgt til ny president. Vi trenger ikke å repetere nøyaktig hvor på kvinnekroppen han ønsket å ta grep, ifølge et eldre lydopptak.

Nynorskordboka: Stor, tung og stiv skapning.

Fakta: I september la Donald Trump fram en legerapport signert Harold N. Bornstein som viste at han var 190 centimeter høy og 107 kilo tung. Ifølge BMI-kalkulatoren (kroppsmassindeks) er han dermed å regne som overvektig. Første dans som president ble også karakterisert som litt stivbeint og forsiktig.

Nynorskordboka: Egen og tverr kar.

Fakta: Donald Trump er kjent for å gjøre ting på sin egen måte. Første dansen som president gjorde han og kona Melania til en coverversjon av Frank Sinatras «My Way». Han har også lagt seg ut med både journalister og andre som har en annen oppfatning enn den han selv har.

Nynorskordboka: Truging, tvang, press, makt, hard metode, ta noko(n) med trump, få gjennomført noko (berre) med trump.

Fakta: Donald Trump har allerede signert en ordre om å bygge en mur langs den 3200 kilometer lange grensen mot Mexico. Det må vel kalles å gjøre noe bare med trump.

Bokmålsordboka: Trumpet eller trumpete betyr mutt, tverr eller omgjengelig og kommer av dialektale trump som betyr vrangvillig kar.

Fakta: Mutt kan vi ikke si er særlig treffende på Donald Trump, selv om kan kanskje kan være litt vrangvillig noen ganger.

Datteren til Frank Sinatra, Nancy, fikk for øvrig spørsmål fra en fan på Twitter om hva hun syntes om at Donald Trump skulle bruke «My Way» som musikk til sin første dans som president.

Svaret hennes var: «Bare husk den første linja i sangen».

Den første strofen er: «And now, the end is near; And so I face the final curtain». I ettertid har hun presisert at det var en spøk.

Som den danske poeten Piet Hein sier: «Den som kun tar spøk for spøk, og alvor kun alvorlig, han har i grunnen fattet begge deler like dårlig.»

LES OGSÅ:

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

  2. Re-Naa og Rosehagen jubler: Oppturer for restauranter i Rogaland, men ikke for alle

  3. Savnet mann (74) funnet i god behold

  4. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

  5. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

  6. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

  1. Donald Trump