Ord til undring

Plutselig var ordene der, ord som ble flere og flere. Både elever og lærere på Skeie innser at de trenger tid til å oppdage og å fordøye den nye kunsten.

Publisert: Publisert:

"Bukselomma opna seg slik at solstrålen kunne koma heilt ned til botnen." Fra venstre Eivind Vestbøstad, Cassandra Junger, Sølve Bolme Moen og Iben Bøe Wøllestad. Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Eli Næsheim
    journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sølve Bolme Moen og Iben Bøe Wøllestad og den lange historien som begynner med "egereinfrosk" Foto: Jonas Haarr Friestad

Ord å vokse på. Litt for høyt oppe for de aller yngste som nettopp har lært å lese. Foto: Jonas Haarr Friestad

Ord på stein. Foto: Jonas Haarr Friestad

Undrende_kunst_40_.jpg Foto: Jonas Haarr Friestad

Skeie skole på Hundvåg er ferdig oppusset, torsdag er det også offisiell åpning av den kunstneriske utsmykkingen. Kunst som blant består av poetiske ord inne og ute, setninger på steiner, en hel historie på gymbygget, som de kaller gymnastikksalen her. En tekst som åpnes med "egereinfrosk" og går over hele den lange veggen, rundt sirklene beregnet på eksempelvis snøballer, og over til neste hjørne. Det trengs tid til å stave seg til forståelse, ordene går i ett her.

— Eplet smilte og lo, siterer 8 år gamle Iben Bøe Wøllestad i tredje klasse, hun liker spesielt bokstavene på gjerdet. Og synes det er rart at noen kan si at eplene kom fra øynene.

Eivind Vestbøstad er leder for elevrådet for de vel 350 barna på Skeie skole. Han er 12 år gammel og går i sjuende klasse. Og synes det ser kult ut med ordene og den spesielle skriften. 11 år gamle Cassandra Junger i sjette og er også med i elevrådet. Hun forteller at hun prøver å forstå hva kunstneren har skrevet, men at det ikke alltid er like lett.

Undre seg

— Dumt at det er på nynorsk, mener Sølve Bolme Moen, 8 år og elev i tredje.

Dette snakket rektor Kathrine Erga og de andre lærere på skolen mye om før kunstneren Kurt Johannessen begynte å lage utsmykkingen, at det skulle være nynorsk på en bokmålskole. Men etter at det meste var på plass i løpet av sommerferien, ble både barn og voksne mer opptatt av å lete opp ord og undre seg.

— Spennende, sier Kathrine Erga, men både hun og Johnny Helgeland, de ansattes representant i kunstutvalget, mener alle trenger tid for å vende seg til det nye. Selvfølgelig skal det snakkes med elevene om ordene, at de kan tolkes på ulikt vis, og at ja, kunst er både malerier på en vegg og den nye utsmykkingen på skolen. Men foreløpig er ikke kunstprosjektet ved deres egen skole satt opp som tema på timeplanen.

Heller ikke Erga eller Helgeland har helt oversikt over hvor mange ord der egentlig er. De vet der står noen gule ord høyt oppe på veggen inne, mye tekst på uteveggen ved gymbygget, på heller og gjerde ved inngang og ved overbygget. Men kan hende har de ikke funnet alt likevel.

— Elevene skal være her på skolen i mange år. Enkelte ord står høyt oppe på veggen, de vil bli lettere å se ettersom de vokser til. Meningen bak ordene vil vel også forandre seg, mener Helgeland.

Rullekakemannen

Kunstneren Kurt Johannessen er en av Norges mest anerkjente performancekunstnere. Mandag formiddag var han på vei hjem til Bergen fra Toronto i Canada, hvor han har opptrådt på en internasjonal festival. Torsdag formiddag framfører han performancen "Rullekakemannen" på Skeie skole for elever, lærere og andre som finner veien til åpningen,.

Johannessen er også kjent for sine bøker, små kunstobjekter gitt ut på eget forlag. Kunstprosjektet på Skeie skole er både visuelt og tekstbasert. Bokstavene er eksempelvis sandblåst og malt på stein, utfrest og malt på tre, sjablongmalt på mur og lagt i folie på glass. Mens innholdet er poetisk, performativt og undrende, som i bøkene.

— Er innholdet laget spesielt for barn?

— Jeg skriver ting jeg selv har lyst til å skrive, uten å tenke på hvem som skal ha det, forklarer Johannessen fra flyet.

Han forteller at han har laget 78 bøker så langt, og mye av det passer for barn. Noen av disse er tatt med i prosjektet på Skeie.

Kurt Johannessen forteller også at han har fått mange gode tilbakemeldinger fra elever og ansatte ved skolen under monteringen. Det synes han er veldig hyggelig, og gir også håp for at arbeidene hans kan leve godt videre på skolen.

Begrunnelsen for at nettopp Kurt Johannessen fikk oppdraget med å smykke ut Skeie skole er at kunsten hans skal inspirere elever og lærere til filosofering, kritisk tenking, selvstendig utforsking og fysisk aktivering.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tidligere ordførers naust ble ikke politisk behandlet

  2. Kjendisenes ferietips fra hjemtraktene: Her er anbefalingene på Vestlandet

  3. Traktor mistet henger ved E39

  4. Nå øker smitten i Italias suksessregion. Superspreder får skylden

  5. Til sykehus etter klorlekkasje i Dyreparken

  6. I 2008 hadde de 27 millioner kroner på bok. Så gikk de på en smell, i dag er gjelden skyhøy