Forutsigbart og velspilt om klassisk far-sønn-konflikt

«Uncorked» forteller en lett gjenkjennelig historie om en ung mann som må velge mellom å følge sine egne drømmer og å oppfylle familiens forventninger.

Publisert: Publisert:

Louis (Courtney B. Vance) vil at sønnen Elijah (Mamoudou Athie) skal overta familiens restaurant. Men sistnevnte har helt andre drømmer. Foto: Nina Robinson

 • Kine Hult
  Journalist
Grade: 4 out of 6

Uncorked

Sjanger: Drama. Regi: Prentice Penny. Skuespillere: Mamoudou Athie, Courtney B. Vance, Niecy Nash, Matt Mcgorry, Sasha Compere. Nasjonalitet: USA. Aldersgrense: 13 år. Slippes på Netflix 27. mars.

OK, dette er på mange måter den typen film hvor du hele tiden forstår hva som kommer til å skje rundt neste sving. Men takket være gode dialoger, et stilig rollegalleri og en fin og varm historie, lander Netflix-filmen «Uncorked» på beina.

Hovedpersonen er Elijah, en ung mann som veksler mellom å jobbe i en vinhandel og i familiens barbeque-restaurant i Memphis. Samtidig drømmer han om å søke seg inn på det krevende master sommelier-studiet, for det er liten tvil om at han er langt mer interessert i vin enn i spareribs og brisket. Dette faller ikke i god jord hos faren, som har tatt som en selvfølge at sønnen skal overta familiebedriften etter ham, slik han selv overtok den fra sin far.

Les også

100 filmtips for rolige dager

Klassisk knipe

Dermed havner Elijah i en klassisk knipe, hvor han må velge om han skal skuffe seg selv eller faren. Han prøver seg på et slags kompromiss, starter på studiet, men lover å ikke forsømme pliktene sine i restauranten. Det blir selvsagt lettere sagt enn gjort.

Regissør Prentice Penny, blant annet kjent for HBO-serien «Insecure», utforsker kontrastene mellom det hvite og striglede sommelier-miljøet på den ene siden og den støyende, røykfylte bbq-bula i et svart nabolag på den andre. Midt i dette står hovedpersonen, godt og troverdig framstilt av Mamoudou Athie. Han må prøve så godt han kan å forstå hvorfor faren avviser ham og latterliggjør drømmene hans samtidig som han må studere natt og dag for å henge med på skolen. Det er vanskelig nok i seg selv, og blir på ingen måte lettere når livets uforutsigbarheter plutselig rammer familien.

Les også

110 tv-tips for lange kvelder

Appetitt-vekkende scener

Man skal være temmelig innbitt avholdsmann og vegetarianer for ikke å bli både tørst og sulten av mange av scenene her. Det er nesten så man kan lukte grillrøyken som omgir det støyende nabolaget i Memphis. Kontrasten til de vinterkledde vinmarkene hovedpersonen besøker, er slående, men begge deler gjør at det rykker litt i reisefoten. Den foten må som kjent bare holde seg helt i ro for tiden, og da er det greit å kunne ta små virtuelle avstikkere som dette til andre deler av verden.

Dette er på mange måter en slags spillefilm-versjon av vin-dokumentaren «Somm» kombinert med et streit familiedrama. Det er verken grensesprengende eller overraskende, men like fullt hjertevarmt og velspilt.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

 2. Fem nye med korona på Jæren

 3. Pasient tiltalt for drapsforsøk på lege

 4. Aker Solutions har ombestemt seg, vil likevel teste utlendinger hjemme

 5. Dette blir dyrere i Stavanger neste år

 6. Dommen over budsjettet: – Skremmende, mener Frp. – Bedre enn ventet, sier Rødt

 1. Film
 2. Netflix
 3. Filmanmeldelse
 4. Anmeldelse
 5. TV-anmeldelse