Hverdagsbilder av en hverdagspoet

Dokumentarfilmen om visesangeren Tønes står på mange måter i stil med tekstene hans, og er nok mest av alt en film for fansen.

Publisert: Publisert:

Dokumentarfilmen om Tønes var avslutningsfilm under filmfestivalen i Haugesund torsdag.

 • Kine Hult
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Tønes

Dokumentarfilm. Regi: André Løyning, Kristian Landmark. Varighet: 1 time og 15 minutter. Filmen var avslutningsfilm under filmfestivalen i Haugesund.

Grade: 4 out of 6

Det kanskje aller beste ved André Løynings og Kristian Landmarks film om Frank Tønnesen er at den framstår som like rolig og jordnær som visesangeren selv. Her er det ingen konflikter eller raske forflytninger, ikke noe staffasje og jåleri. Filmen flyter av sted i et bedagelig tempo, hvor det settes av mye tid til det rent trivielle.

Det er en del grep det er litt vanskelig å forstå, spesielt siden regissørene ikke forteller oss spesielt mye. Filmen både starter og slutter med en helt annen person, som ikke blir presentert, og som er i gang med et prosjekt som bare er løst knyttet til den filmen handler om. Men dette er ganske typisk for mye av filmen. Man hopper inn i situasjoner uten å forklare bakgrunnen, som når vår mann er ute og ser til en ugle i skogen. Det som for andre blir digresjoner, blir det det handler mest om her.

I veldig mange av scenene skjer det veldig lite. Tønes får god tid til å prate om seg selv, tekstene, og ikke minst om Hauge i Dalane, hvor han bor og hvor han unektelig må ha plukket opp mye inspirasjon. Det er ingen tydelig kronologi, heller løst sammensatte anekdoter som brytes opp av et og annet opptak fra konserter og revyer. Dette siste bidrar til å forhindre at filmen blir hakket for monoton og vag.

Den passer nok først og fremst for seere som allerede har et forhold til Tønes og tekstene hans. Den er en fin skildring av det helt hverdagslige, og sånn sett en film i sin hovedpersons ånd.

 • Tønes har ikke tenkt å se filmen om seg selv mange ganger. Men det er noen ting han gleder seg til å se på storskjerm.
Publisert:

Les også

 1. – Eg kan jo ikkje seia at eg likar ein film om meg sjølv

Mest lest akkurat nå

 1. – Du skrur på tv, og der ser du bussen din

 2. Han har skrevet mange fabelaktige bøker. Denne er så bra at det knapt kan gjøres bedre.

 3. Er det forsvarlig å reise mellom ulike kommuner slik situasjonen er akkurat nå? Vi svarte på lesernes spørsmål

 4. – Ikke i tvil om at dette var et drapsforsøk

 5. Snart blir det tryggere å kjøre fra Ålgård til Oltedal

 6. Tar grep for at skolen skal holdes åpen

 1. Filmanmeldelse
 2. Anmeldelse
 3. Filmfestivalen i Haugesund