Tore Renberg fikk kulturprisen

— Det er flott å få priser. Det er særlig flott å bli sett og anerkjent i det lokalsamfunnet jeg skriver i og om, sier Tore Renberg, etter at han fikk overrakt Aftenbladets kulturpris torsdag kveld

Publisert: Publisert:

- Jeg skriver om Stavanger og Rogaland, og den ekstreme forvandlingstakten her. Jeg er ikke alene om å beskriver dette, men jeg synes det er veldig flott å bli sett og anerkjent for den jobben jeg gjør, sier prisvinneren. Foto: Fredrik Refvem

  • Stavanger Aftenblad
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— I statuttene våre heter det at prisen skal deles ut til en arbeidende rogalandskunstner. Å si at årets prisvinner oppfyller det kravet, er ikke å ta for hardt i, sa Aftenbladets kultur- og debattredaktør Solveig Grødem Sandelson, og leste juryens begrunnnelse:

Les også

Ny pris, ny bok for Renberg

"Han har gitt oss våre eigne oppvekstromanar, frå Kongsgård og Tjensvoll og blokkene på Ullandhaug, om farmor som har Sky Channel, om ein fars alkoholmisbruk, om ungdomskriminelle i Hillevåg, om pizzabodet Egil i filmen «Alt for Egil», som bryt ut i song når livet og det blir for stort for han. Han har laga tvangsteater og barneteater om aust-europeiske kroppsdelsamlarar, han har jobba med Kaizers og Tønes og øver nå saman med Karl Ove Knausgård for å få ungdomsbandet deira opp og stå igjen.Han kunne fått Aftenbladets kulturpris bare for å skriva Stavanger ettertrykkeleg og insisterande inn i norsk litteratur.

Men viktigare er det at han skriv så ujålete mot straumen, han skriv fram bankande hjarter maksimalistiske menneske og heftige kjensler i ei tid der det minimalistiske og ørlite distanserte lenge fekk dominera. Forfattaren Tore Renberg får Aftenbladets kulturpris i 2014."

— Jeg skriver om Stavanger og Rogaland, og den ekstreme forvandlingstakten her. Jeg er ikke alene om å beskrive dette, men jeg synes det er veldig flott å bli sett og anerkjent for den jobben jeg gjør, sier prisvinneren.

- Nå peker oljepilene nedover. Er det noe vi vil få lese om hos Tore Renberg framover?

— Jeg liker å se på meg selv som en svamp som suger opp inntrykk av utviklingen i samfunnet, så svaret må nødvendigvis bli ja. Men jeg vet ikke nå hvordan det vil gjenspeile seg.

I juryen sitter Aftenbladets sjefredaktør og kulturredaksjon. Prisen ble første gang utdelt i 1951, og består av statuen "Blomekransen" og 30 000 kroner. Blant tidligere vinnere finner vi Fartein Valen, Hanne Tømta, Kaizers og Tønes.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Leter etter John Olav med full styrke

  2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

  3. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

  4. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

  5. Politikkens Hotel Cæsar

  6. Dette skjedde i natt