Skal samle musikkhistorien på Ullandhaug

Har du bilder, plakater eller plater liggende fra musikklivet i Rogaland? Arkivenes hus vil gjerne ha dem, og på søndag markerer de starten på en innsamlingsaksjon.

Publisert: Publisert:

Arkivenes Hus skal samle musikkhistorisk materiale fra Rogaland. Her er det Frode Rønli som selger fersk råkk på Torget i 1978 da «Kan'kje finna fingen» kom ut på singel. Foto: cc

 • Leif Tore Lindø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Arkivenes Hus ble ferdigstilt sommeren 2017 og huser flere av de sentrale arkivene i Rogaland. Det er ikke småtterier som er samlet her. 70 kilometer med arkiver som spenner over 500 år, fra cirka 1550 til i dag. Alle samfunnshjørner er representert, fra det offentlige Norge til private organisasjoner og bedrifter. En av de store satsingene til Arkivenes Hus er dokumentasjon fra norsk olje- og gassindustri.

En aksjonsgruppe bestående av Hans Eyvind Næss, Per Inge Torkelsen, Engwall Pahr-Iversen, Eva Espensen og Stavanger byarkivs Lars Olsen Neby har tatt initiativ til å samle inn og bevare minner fra sang-, musikk- og scenelivet i Rogaland. Dette er et felt der mange sitter på deler av historien. Musikkbiblioteket på Sølvberget har samlet mye musikk fra Rogaland, korpsene har sine arkiver, lokale kor har noe og sentrale ildsjeler som Eva Espensen har samlet jazzhistorie på eget initiativ.

Samles på Ullandhaug

Målet til aksjonsgruppa er å samle og sikre disse arkivene for framtiden. Å dokumentere aktiviteten er én ting, men materialet skal også gjøres tilgjengelig for forskning og kulturformidling. Selve samlingen vil ligge på Ullandhaug, men Musikkbiblioteket på Sølvberget vil - som i dag - ha plater, cd-er og lignende som folk kan låne.

Søndag 30. september markeres oppstarten av innsamlingen med en konsert på Arkivenes Hus. Her skal Stavanger Musikkorps av 1919 spille. Tidligere statsarkivar Hans Eyvind Næss vil informere om aksjonen, og kultursjef Arnfinn Bjerkestrand skal snakke om verdien av å ta vare på musikkskattene. Det blir også musikalske innslag fra Gretelill Tangen, Svein Tang Wa, Hanne Vasshus, Eva Espensen, Volvene, Espen Hana og Sverre Kvam.

Samler på alt

Arkivenes Hus er et sentralt kultur- og forskningssenter som skal inneholde det viktigste historiske kildematerialet fra hele Rogaland. Bygget, med sine 70 kilometer arkiv, har som formål å formidle kunnskap og gi innsikt om historie og kultur. Arkivenes Hus rommer alt fra protokoller og brev, til foto, film og elektroniske data.

For kulturlivet er noe kjent, noe tatt vare på og noe gjort tilgjengelig for folk. Et eksempel er Rogalyd, en wiki og diskografi for musikken i fylket. Men mye ligger i skuffer og skap hjemme hos privatpersoner, lag og organisasjoner som har tatt vare på historisk materiale.

– Alle spor etter aktivitet fra organisasjoner, grupper og enkeltutøvere er verdt å ta vare på. Det kan være alt fra et enkelt bilde, et avisutklipp, en plakat til hele arkiver, sier Hans Eyvind Næss i en pressemelding.

Les også

Flott stemme med gospelvarme og soulfølelse

Les også

Sterke sanger smidd i uvær

Les også

En rogalending som setter pris på Oslo

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

 3. Ka då ittepå skilsmissen?

 4. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

 5. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Kulturpolitikk
 2. Musikk
 3. Ullandhaug
 4. Konsert