Hylles internt og utenfor mediehuset

Lars Helle (58) mottar hyllest og blomster for sin innsats som sjefredaktør i Stavanger Aftenblad – både i mediehuset og utenfor.

Lars Helle får skryt av ansatte for at han alltid har hatt journalistikken i hjertet.
 • Kjell Arne Knutsen
  Journalist
 • Jon Ingemundsen
  Fotojournalist
Publisert: Publisert:

– Dette er en vemodig dag, sa styreleder Øyulf Hjertenes på et allmøte i Aftenbladet torsdag klokka 11, drøyt to timer etter at Lars Helle varslet sin avgang som sjefredaktør.

– Jeg står her med en klump i magen. En epoke er over i Aftenbladets historie, sa styrelederen.

Han mente at Helle har lyktes med å ta Aftenbladet til nye høyder, til glede for byen og regionen hver dag.

– Du har tatt Aftenbladet til nytt nivå i journalistikken, både nyhetsjournalistikken og den undersøkende journalistikken.

Styrelederen trakk også fram at den store digitale transformasjonen som har skjedd i løpet av de ti årene.

– Da du tok over i 2012, var det ingen som trodde at vi skulle leve av digitale abonnement. Vi holdt på med papiravis. Aftenbladet har i dag flere digitale abonnenter enn papirabonnenter og Aftenbladet er i vekst. Det er en stor prestasjon, og den endringen har skjedd på din vakt, Lars. Du etterlater en helt annen avis enn du overtok i 2012, sa Hjertenes.

Styreleder Øyulf Hjertenes (til venstre) mener Lars Helle har tatt Aftenbladet til nye høyder. – Du etterlater en helt annen avis enn du overtok, sa styrelederen til Helle.

Han sier at styret vil bruke god tid på å finne en erstatter.

– Om vi trenger en, to eller tre måneder ekstra, så bruker vi den tiden vi trenger. Det viktigste er å få rett kandidat på plass, understreker Hjertenes som setter pris på at Helle fortsetter til arvtakeren er på plass – trolig en gang utpå høsten.

Styreleder avviste bestemt at Aftenbladet nå kan få en sjefredaktør som sitter i Bergen. Aftenbladet og Bergens Tidende har i dag felles daglig leder og økonomidirektør.

– Det er utrolig viktig at den nye sjefredaktøren er tett på byen og regionen, tett på redaksjonen og journalistikken, sier Hjertenes.

På spørsmål om hva styret legger vekt på ved valg av ny sjefredaktør, svarte styrelederen:

– Vi ser etter usedvanlig dyktig journalistisk leder, en som har et brennende hjerte for journalistikken. Det vil være en fordel om personen kjenner byen og regionen, men det er ikke et absolutt krav, sa Hjertenes.

I snart ti år som sjefredaktør har Lars Helle var høyt og lavt i fylket. Også under allmøtet i nyhetshjulet hvor han ble hyllet for sin innsats som medietoppleder.

Journalist Erlend Skarsaune var leder av redaksjonsklubben i mange år med Lars Helle som sjefredaktør.

– Aftenbladet har vært gjennom tidenes medieomveltning og -krise, og vi har tross alt klart oss godt. Vi er jo her. Og nå er vi på vei opp med flere ansettelser. Som klubbleder opplevde jeg at du var lett å snakke med. Vi har hatt mange vanskelige samtaler, men alltid kommet godt ut av det, sa Erlend Skarsaune under allmøtet torsdag formiddag.

Journalist Thomas Ergo, som i 2017 vant Den store journalistprisen sammen med Hans Petter Aass og Rune Vandvik for reportasjen om «Glassjenta», mener Lars Helle var en garantist for journalistikken og avisens samfunnsoppdrag.

– Du har tørt å gjøre nye ting, som å opprette Byas, og fra dag en har journalistikken vært i hjertet ditt. Jeg er utrolig stolt og takknemlig for en redaktør som har stått for det, sa Thomas Ergo på allmøtet.

Kari Nessa Nordtun (Ap) sier at hun som ordfører har hatt et godt forhold til både Lars Helle og avisen.

– Han har tatt avisen gjennom en rivende teknisk utvikling, og jeg synes det er positivt at han nå har satset på å styrke journalistikken med flere journalister. Jeg er imponert over hvordan han har fått mediehuset gjennom utfordrende tider, sier ordføreren.

Hun ønsker at neste sjefredaktør viderefører styrkingen av journalistikken.

– Jeg ønsker meg et Aftenblad som blir enda tydeligere på å være en arena for folkeopplysning. Naturligvis med et kritisk blikk og journalister som går makten i sømmene, men også for å gjøre folk klokere og mer informert, sier Kari Nessa Nordtun.

Harald Minge, leder av Næringsforeningen, var nestkommanderende da Lars Helle var ansvarlig redaktør i Rogalands Avis. Minge overtok toppjobben og kjenner Helle godt.

– Dette var overraskende, sier Harald Minge om avgangen.

Minge mener Helle skal ha ros for måten han har ledet Aftenbladet gjennom den digitale omstillingen.

– Det har vært ti vanvittige år for Aftenbladet og alle medier. Vi snakker om et paradigmeskifte. Nå skjer nyhetsformidlingen på en rekke ulike plattformer. Det er ikke så lenge siden vi snakket om filmsatsparagrafen (en avtale der grafisk personell hadde enerett på å lage redaksjonelle papirsider, red.anm.). Omstillingen av de store og delvis tunge regionavisene har vært utfordrende, og Helle har lyktes i dette arbeidet, mener Harald Minge.

Han mener Aftenbladet gjennom disse årene har beholdt sin ubestridte posisjon som regionens ledende nyhetsmedium.

– Vi har mange gode lokalaviser som er eksperter på sitt område. Men ingen slår Aftenbladet i å binde regionen sammen. Jeg håper den nye sjefredaktøren vil bygge videre på den oppgaven, vi trenger virkelig en regional avis med nasjonal gjennomslagskraft, sier Harald Minge.

Distriktsredaktør Ragnar Christensen ved NRK Rogaland har i fire år jobbet tett med Lars Helle for å se på muligheten for å etablere en medieby i Stavanger.

– Han har gått inn i prosjektet med vilje og entusiasme og vært til stor inspirasjon for oss andre. Jeg forventer at den nye sjefredaktøren fortsetter det gode arbeidet som Helle har lagt ned, sier Ragnar Christensen.

Han sier at Helle alltid har samarbeidet godt med andre medier i regionen.

– Han har hele tiden sett verdien av et godt samarbeid og bidratt godt til mediemangfoldet. Og så har han alltid stilt opp når NRK har invitert ham til studio for å gi kommentarer og analyser, påpeker Christensen.

Ansvarlig redaktør Erik Waatland i bransjenettstedet Medier24.no skriver i en kommentar at krevende oppgaver venter den nye sjefredaktøren:

«... nå skal avisa inn i en ny tidsalder: Det digitale er definitivt første prioritet, de jakter nye og yngre lesere – og de vil mest trolig få økt konkurranse. Dette skal håndteres samtidig som inntektene vil falle, behovet for økt forretningsutvikling vil komme – og kampen om folks tid blir stadig tilspisset.

Det blir ingen enkel oppgave, men avisa har alle forutsetninger for å lykkes.»

Waatland sier til Aftenbladet at han tror den neste sjefredaktøren blir rekruttert fra Schibsted-systemet.

– Aftenbladet er blitt tett knyttet opp til konsernet de siste årene. Det er ikke lenger bare egen merkevare, men en del av et større system. Da er det ikke bare en fordel å kjenner dette systemet, men en forutsetning for å få jobben, sier Erik Waatland.

Han er overbevist om at det finnes gode kandidater i systemet, også på Vestlandet. Noe navn vil han foreløpig ikke spekulere i. Det vil kreve mer research. Et moment vil han imidlertid løfte fram:

– Når en avis aldri har hatt kvinnelig sjefredaktør, så er det på tide å få det nå. Det har skjedd en vesentlig endring på kjønnsbalansen i Schibsted de siste årene, før var det nesten bare menn, sier Erik Waatland.

Biskop Anne Lise Ådnøy håper neste sjefredaktør fortsatt har fokus på kunnskap. Hun mener det er viktig i en tid preget av polarisering.

– Jeg ønsker en redaktør som opprettholder avisas gode tradisjon med å speile det livssynsåpne samfunn, og som fortsetter å lage godt og viktig stoff om religion og livssyn – temaer som er viktige for så mange i samfunnet generelt og spesielt i vår region, sier Anne Lise Ådnøy.

Lars Helle på vei til pulten sin, ved vindusrekken i kontorlandskapet som vender ut mot Verksgata. Han sitter til ny arvtaker er klar.
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen