Stavanger og Sola konserthus kledde seg i rødt onsdag kveld

Stavanger konserthus kledde seg i rødt i kveld i sympati med kulturarbeidere i hele landet som mister jobboppdrag pga koronapandemien.

Publisert: Publisert:
  • Ellen Kongsnes
  • NTB

Woldcam filmen markeringen med drone.

Cecilie Christ i Stavanger symfoniorkester skriver på Facebook i kveld:

«I solidaritet med frilansere og kulturarbeidere som risikerer å miste jobb og bli stående utenfor regjeringens kompensasjonsordninger. Jeg vil vende tilbake til et samfunn etter Covid-19 der et sterkt og mangfoldig kulturliv fortsetter å berike oss!» skriver Christ i sin post på Facebook.

Over hele landet har kulturarbeidere demonstrert. Foran Stortinget i Oslo holdt Dum Dum Boys konsert uten publikum for å markere alvoret.

Grete Straume i Stavanger konserthus har lagt ut tilsvarende post:

– Ideen om å farge bygg røde er lånt fra utlandet. Signalbygg over hele USA og Europa er lyst opp og har fått navn som LightInRed, WeMakeEvents og Redalert, skriver Grete Straume.

Sola kulturhus kledde seg også i rødt. Foto: Tage Bore Ribesen

Konserthuset i Stavanger farget i rødt onsdag kveld.

Cecilie Christ. Foto: Jon Ingemundsen

DumDum-Aslak sparket til mot kulturministeren: – Riv deg løs fra det klamme favntaket til Tom Cruise, sa han fra scenen.

LES MER OM MARKERINGEN I ANDRE BYER:

Les også

Kulturbygg lyste opp i rødt i koronamarkering

Les også

Men Kilden i Kristiansand nekter å gå i rødt

DumDum Boys opptrådte onsdag på RedAlert Norges markering foran Stortinget – og bassist Aslak Dørum (t.v.) leverte en kraftsalve mot kulturministeren. Foto: Jil Yngland / NTB

Svartkledde og med munnbind trillet 50 lys- og lydteknikere og crew de svarte utstyrskassene gjennom Oslos gater onsdag. Opp Karl Johans gate bar det i to rekker fram til Eidsvolls plass foran Stortinget, der de tok oppstilling.

Svart er arbeidsfargen til denne yrkesgruppen, for å synes minst mulig når de arbeider rundt og bak scenen. Men onsdagens markering var preget av fargen rødt:

– Det er rødt farenivå, erklærte styreleder i GramArt, Ivar S. Peersen og sikter til Regjeringen vil avvikle kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende 1. november.

Han sier den har vært treffsikker, i en tid der bransjen fikk yrkesforbud.

– Regjeringens forslag om å avvikle den betyr det samme som å kaste tusenvis av mennesker ut i en usikker situasjon. Ingen vet hvordan den foreslåtte stimuleringen skal foregå, selv om den skal foregå fra torsdag. Vi stilte oss lojalt bak myndighetene da det var nødvendig. Nå må vi si fra når de samme myndighetene er i ferd med å begå en alvorlig feil, sa Peersen under onsdagens appell.

Svartkledde lys- og lydteknikere rullet sine flightcaser inn på Eidsvolls plass onsdag – i håp om å bli hørt. Senere samme kveld skal et hundretall kulturbygg og monument farges røde. Foto: Jil Yngland / NTB

Ivar S. Peersen, Enslaved-musiker og styreleder for GramArt sa i sin appell at Regjeringens forslag om å avvikle en kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende kan kaste tusenvis av mennesker ut i en usikker situasjon. – Vi stilte oss lojalt bak myndighetene da det var nødvendig. Nå må vi si fra når de samme myndighetene er i ferd med å begå en alvorlig feil, sa han onsdag. Foto: Jil Yngland / NTB

Åse Kleveland, som var konferansier på onsdagens markering på Eidsvolls plass, kaller forslaget om å avvikle kompensasjonsordningen uten å ha gode alternativer for «grenseløst arrogant» og vitnet om manglende respekt. – Særlig i en situasjon hvor store deler av befolkningen heldigvis går relativt skadesløse ut av dette, sa hun. Foto: Jil Yngland / NTB

Desperasjon

Lysdesigneren Magnus Boyd, som tok initiativet til aksjonen RedAlert Norge, påpeker at 75 prosent av Norges lyd- og lysteknikere er selvstendig næringsdrivende, og vil miste «omtrent all inntekt» om kompensasjonsordningen avvikles.

– Da frykter jeg at flere av kollegene våre forlater bransjen i ren desperasjon, sa Boyd i sin appell, der han ba om at ordningen forbedres og forlenges.

– Jeg håper vi blir hørt, vi har iallfall laget nok lyd. Jeg håper regjeringen fanger opp signalene fra en samlet bransje, LO og opposisjon, sier Boyd til NTB.

Arrangørene sendte også invitasjon til kulturminister Abid Q. Raja, som fikk kraftig kritikk av en rekke av talerne.

– Han holdt pressekonferanse på samme tid som markeringen, uten å nevne vår sak, påpeker Boyd.

I syv måneder har store deler av musikkbransjen i prinsippet hatt yrkesforbud. Ifølge Oslo Kru-sjef Anne Cecilie Winther kan den foreslåtte avviklingen av kompensasjonsordningen være «nådestøtet» for mange. Foto: Jil Yngland / NTB

Svarte i klærne for ikke å synes under konserter, men nå er det et rødt farelys for mange i kulturbransjen, ifølge arrangørene av markeringen onsdag. Foto: Jil Yngland / NTB

«Nådestøt»

Blant dem som holdt appeller foran Stortinget onsdag var både bransjerepresentanter, artister, representanter for ulike kunstnerorganisasjoner og opposisjonspolitikere og LO-lederen.

– Vårt levebrød er tatt fra oss. Vi fikk yrkesforbud 12. mars. Våre politikere snakker om det som dugnad. For oss var det obligatorisk, sa Anne Cecilie Winther i Oslo Kru, som kalte avviklingen «et nådestøt».

– Det er helt uforståelig at Regjeringen velger å avslutte denne ordningen før et reelt alternativ er på plass, sa Stig Gunnar Ringen i kunstnerorganisasjonen Creo, mens artist Julie Dahle henstilte direkte til politikerne:

– Avslutter dere ordningen 1. november, drar dere ut kontakten av den fargerike bransjen vår. Mange må legge ned instrumentet, pennen og mikrofonen for godt.

Raja-kritikk

Regjeringen og kulturminister Abid Q. Raja fikk gjennomgå i appellene til Anette Trettebergstuen (AP) og Kari Elisabeth Kaski (SV). De minnet om at kulturlivet har vært i krise i syv måneder, og fortsatt står midt i den.

– Dette vitner om en kulturminister som ikke forstår hvordan kulturlivet og deres bransjer fungerer, og som ikke lytter, sa Trettebergstuen, mens Kaski påpekte at bransjens 13 milliarder i årlig verdiskaping «ikke er småtterier»:

– Regjeringen må snart innse at det dere driver med er næringsvirksomhet og verdiskaping, sa SV-politikeren.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen sa i sin appell at den foreslåtte avviklingen «vitner om en manglende forståelse for og kunnskap om kultursektorens utfordringer».

– Vi risikerer at store deler av kultur- og eventbransjen utraderes. Da står vi igjen med et fattigere kulturliv, og et fattigere Norge.

DumDum Boys opptrådte onsdag på RedAlert Norges markering foran Stortinget – og bassist Aslak Dørum (t.v.) leverte en kraftsalve mot kulturministeren. Foto: Jil Yngland / NTB

Direkte fra DumDum

Mest direkte i angrepet på Raja var rockerne i DumDum Boys, nærmere bestemt bassist Aslak Dørum – som grep mikrofonen etter at Prepple hadde dratt til med et par låter som avslutning på demonstrasjonen foran Stortinget.

– Jeg håper at den kulturministeren som tydeligvis ikke tør å være til stede i dag, klarer å rive seg løs fra det klamme favntaket til Tom Cruise, heve blikket fra selfiestangen lenge nok til å snakke med noen voksne og skjønne hva det er som gjør at kulturlivet i Norge går rundt. Det er ikke ham!

Onsdagens markering skal fortsette på kveldstid. Da vil et rødt lys tennes som faresignal mot hittil over 100 kulturbygg og monumenter rundt i hele landet – i spennet fra Operaen og Nationaltheatret til klubbscener i Utkant-Norge.

– Stadig flere kommer til, opplyser Magnus Boyd i RedAlert Norge til NTB.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Arvid trenger pleie hele døgnet. Det får han ikke så lenge han bor på ei øy

  2. Lervigs nye utestad tar natte­søvnen frå naboar: – Vil sjå på skjenke­reglane

  3. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

  4. To covid 19-smittede tok tog fra Sandnes til Egersund fredag

  5. To nye smittede i Stavanger søndag

  6. Snart kan batteriet vare lenger enn elbilen

  1. DumDum Boys