Helles beste krim

Den sjette og den beste til nå. Spennende og morsomt.

Publisert: Publisert:

  • Tarald Aano
    Redaktør
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hver gang Lars Helle (nei, ikke aftenbladredaktøren, men han på universitetet) har levert en ny krim om den stavangerske antihelten Gunnar Holt, har jeg skrevet at denne er enda bedre enn den forrige. Hver eneste gang har det vært riktig, for Helle har vært på stigende kurs helt fra starten. Nå er hans sjette røverroman ute, og ja, dette er den beste Helle har skrevet. Og nå er han god.

Helle har hele tiden skrevet seg inn i en nordisk noirtradisjon, et bakgatemørke befolket av rufsete helter og usympatiske eller stakkarslige antihelter med trøblete liv og ja, dere vet. Han har dessuten flørtet med hardkoktsjangeren der detektiven strør om seg med rappkjefta formuleringer og sarkasmer. Og alt dette har han gjort i et rogalandsk miljø av politi og røver.

Alt dette tar han med seg i «Brennende sinn», en historie om den gamle rikingen som ber etterforskeren lete etter barnebarnet som forsvant for mange år siden. Det blir starten på en historie om krigen, jødeforfølgelse, nynazisme og greier og greier. I parallelle løp følger vi etterforskerens forsøk på å avdekke hva som skjedde, og den allvitende fortellerstemmen som gir oss historien slik den virkelig var. Selvsagt er det ikke alltid de to versjonene stemmer overens, og det gir fin framdrift.I tillegg er persongalleriet kult, tegnet fram av beskrivelser som «egentlig så han mer ut som en revisor med romslig tannblekingskonto enn tidligere overgrepsmistenkt med stambord på det lokale NAV-kontoret». Sånn, altså.

Enda stiligere er det at Helle denne gang lar seg inspirere også av den klassiske hvem-gjorde-det-krimmen a'la Agatha Christie. Den er ofte sett som urealistisk motsats til mer samfunnsorienterte og psykologiserende forbryterdrama, men Helle vet åpenbart at også han bedriver ren overflateunderholdning og klarer derfor ikke å motstå fristelsen til å samle alle mistenkte i samme rom på romanens siste sider. Der og da gir han ordet til Hercule Poi, eeh, unnskyld, Gunnar Holt som forklarer oss alt. En selvironisk gest på sjangerens vegne. Funker godt, selv om noen vil bli irritert.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Sesongen kommer til å være krevende for oss

  2. Lyn, regn og mørke skyer i Agder. Slik blir helgeværet i Rogaland

  3. Trafikkulykke i Hå. Manuell dirigering på stedet

  4. 40 ganger høyere risiko for korona-smitte hvis du reiser hit på ferie

  5. To Viking-spillere får kritikk etter sesongstarten

  6. Vannskutere kjørte i Superspeed-bølgene nesten helt til Hirtshals