Morderen skriver brev

Håkan Nesser viser igjen at han tilhører den nordiske eliten av krimforfattere.

 • Sven Egil Omdal
  Sven Egil Omdal
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

Hva skal en stakkars svensk kriminalbetjent gjøre når en seriemorder sender ham brev med beskjed om hvem han kommer til å drepe neste gang, men postlegger brevene så sent at det er umulig å forhindre drapene?

Gunnar Barbarotti forstår ikke hvorfor morderen skriver til ham, og det er en av bokens få svakheter at leseren heller aldri får vite det. Barbarotti løser heller ikke gåten, han har mer enn nok med å takle mediepresset, kjærlighetslivet og midtlivskrisen. Til hjelp med alt dette har han sitt eget intellekt, en åpenhet for litteratur og musikk som går igjen hos alle Nessers hovedpersoner, og bibellesning etter mannakornmetoden. Barbarotti har en gentleman's agreement med Vårherre om at de to skal hjelpe hverandre, en avtalte Herren av og til tar litt lett på.

Denne boken fikk Svenske Deckarakademins pris for beste kriminalrom i fjor. I over 400 av de 499 sidene er det lett å forstå. Men slutten holder ikke samme suverene nivå som resten av boken. Løsningen kommer som et lite antiklimaks, det er nesten som om Nesser velger å leke litt med et par av triviallitteraturens eldste klisjeer, heller enn å bygge opp den dramatikken som leseren venter på.

Tittelen «En annen historie» viser til at morderen redegjør for bakgrunnen for hvorfor han systematisk tar livet av fem mennesker, og leverer denne historien til politiet når jobben er gjort. Historien handler om død og skyld i en fransk landsby fem år tidligere. En historie som Nesser lar morderen fortelle med litterært mesterskap. Men er den sann?

Det er en muntrere Nesser som lar politibetjent Barbarotti tumle med utfordringen. Replikkene er ofte vittige og tonen er til tider ganske lett, selv om handlingen er mørk. Nesser viser igjen at han mer enn å være en krimforfatter, er en forfatter som har valgt å skrive krim.

Les også

 1. Dødelig dress

Publisert:
 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur
 3. Anmeldelse

Mest lest akkurat nå

 1. Varsler styrtregn i Roga­land tirs­dag. Mandag kveld fikk vi en forsmak på uværet.

 2. Byfjordtunnelen var stengt på grunn av gjenstand i veibanen

 3. Politiet: Mange ungdommer samlet på Orstad

 4. – Trur han følte seg litt meir sliten enn han skulle likt

 5. Stavanger-politikeren håndterer strømkrisen for Gahr Støre. Hans egen mor er blant dem som ber regjeringen handle

 6. Lysforholdene i tunnelen blir en sentral del av etterforskningen