SSO og UiS planlegger ny festival og lanserer nytt masterstudium

Bjergstedvisjonen 2.0 skifter ut nasjonalt med internasjonalt og satser på mer samarbeid mellom proffene i Konserthuset og studentene ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Publisert: Publisert:

Morten Warland vil gjøre SSO og Bjergsted mer synlige i sommeren. Bjergstedvisjonen fikk nytt liv under Bjergsted konferansen da UiS og SSO la frem samarbeidsplaner. Foto: Anders Minge

 • Stella Marie Brevik
  Journalist

Under Bjergsted-konferansen torsdag la Stavanger Symfoniorkester (SSO) og UiS frem nye planer for Bjergsted-området:

– Stavanger tok lederrollen da oljen kom. Stavanger må også ta en lederrolle når det kommer til kultur. Kunst og kultur er viktig for oss som samfunn, mener Morten Wensberg, dekan ved fakultet for utøvende kunstfag ved UiS.

«Bjergstedvisjonen» oppsto idet det ble klart at det skulle bygges et nytt konserthus i Stavanger i 1998. Planen var at Bjergsted skulle bli et senter for musikk og utdanning, med et nytt konserthus, ny kulturskole, ny videregående skole og opprustning av hele området, inkludert Kuppelhallen og den gamle kulturskolen.

Kulturaktørene som er med på denne tanken er lang: Korps, orkester, utdanningsinstitusjoner og festivaler vil alle samarbeide på området. Problemet har bare vært å få det til å fungere i praksis. Plass, tid og penger er problemer som går igjen.

Mye har blitt gjort, men mye gjenstår. Nå tar SSO og UiS grep for å videreføre visjonen.

Morten Wensberg, dirigent og dekan ved fakultet for utøvende kunstfag ved UiS, vil løfte Bjergstedområdet og trekke nye studenter til byen. Foto: UIS

Drømmen om en akademisk festival

Visjonen kort oppsummert: Bjergsted kulturpark skal være et nasjonalt kraftsenter for musikk og kunst.

Wensberg vil bytte «nasjonalt» ut med «internasjonalt». Et av grepene aktørene i kulturparken skal ta for å gjøre ordene til virkelighet, er å lansere en ny festival.

SSO og UIS vil lage en Tanglewood-inspirert festival i Bjergsted.

Tanglewood er en musikkfestival med akademisk innhold. Hvert år flytter Bostons symfoniorkester seg ut fra salene og inn i skogen. Arrangementet trekker flere hundre tusen hvert år.

Morten Warland, administrerende direktør i SSO, vil sysselsette orkesteret i sommermånedene i form av en stor festival. Foto: SSO

– Festivalen er en drøm, forteller Morten Warland, administrerende direktør i SSO.

– Vi vil lage en festival som vektlegger opplevelser og læring, med tilbud til publikum og samarbeid med store navn. Samtidig ønsker vi å gi et tilbud til semiproffe musikere, de som kanskje er midt mellom masteren og proffkarrieren.

Warland vet hvilken gullgruve Bjergsted er. Infrastrukturen som ligger på området, burde utnyttes bedre. Konserthuset ble nettopp kåret til et av Europas beste konserthus, det må også utnyttes.

– Området ligger dødt i begynnelsen av august. Hvis vi kan sysselsette UIS og orkesteret på en god måte i den perioden, er det bra for oss og fantastisk for byen, sier Warland.

Planen var å kjøre et pilotprosjekt til neste år, men tid og penger er igjen et problem.

– Vi har et ønske om å gjøre noe til neste år, men dette vil ta tid å bygge opp, sier Warland.

LES OGSÅ:

Les også

Her er Europas 10 beste konserthus

Master med SSO

SSO vil altså trekke til seg de norske talentene og gjøre dem «fit for fight». Det samme vil universitetet, men de virkelig engasjerte studentene er vanskelige å få tak i. Verden har blitt mindre og mulighetene utenfor hjemlandet, eller byen, frister. Derfor jobber UIS nå en master for dem som virkelig vil få prøvd seg. En «orkestermaster» kaller Wensberg studiet.

– Vi skal sette oss på kartet, forteller han. – Vi jobber med et nytt masterstudium der praksisen er et samarbeid med SSO. For å komme inn på studiet må du nesten klare prøvene til orkesteret.

Wensberg forteller at masteren tidligst vil være oppe å gå høsten 2021, men at tidspunktet for oppstart ikke er avgjort ennå.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Ordføreren vil lage sjau

 2. Her er flyet på vengene for siste gong

 3. Gutt (16) omkom i ulykke hjemme

 4. Her tar bilen u-sving i Hundvågtunnelen

 5. Purrer på Boreal: Når starter Høgsfjord-sambandet opp igjen?

 6. Nå skal Sokndal ta skikkelig Cittaslow-sats

 1. Kultur
 2. Stavanger Konserthus
 3. Universitetet i Stavanger
 4. Stavanger Symfoniorkester
 5. Festival