– Michelin-stjernene er viktige for restaurantbyen Stavanger

– Når en restaurant går fra en til to stjerner i Michelin-guiden, blir den mer aktuell for det segmentet av turister som reiser rundt i verden for å spise på topprestauranter, sier Håvard Hansen, professor i markedsføring ved Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger.

Publisert: Publisert:

Professor Håvard Hansen mener at stjernerestauranter er viktige for byen, selv om de fleste aldri besøker dem. Foto: Ivar Vasstveit

  • Kine Hult
    Journalist

Han forteller videre at det er viktig for en bys kulinariske omdømme å ha restauranter med Michelin-stjerner, ikke minst fordi dette kan si noe om det generelle nivået på den aktuelle byens restauranttilbud.

– Landets beste

– For standingen til restaurantmiljøet i Norge er det viktig å ha noen sånne fyrtårn. Men samtidig er det greit å huske på at 99 prosent av Norges befolkning aldri vil sette sine bein i en Michelin-restaurant. Det er et lite segment med høy betalingsvilje som besøker disse restaurantene. Men innenfor dette segmentet er stjernene ekstremt viktige, og viser om man er med i gamet eller ikke. Re-Naa har nå vist at den ikke bare tilhører det lille segmentet av landets beste restauranter, men at den er den beste. Det vil nok bety at restauranten vil få en tilstrømning av gjester som ikke har vært der tidligere, sier Hansen.

Les også:

Les også

To Michelin-stjerner til Re-Naa

– Re-Naa har nå vist at den ikke bare tilhører det lille segmentet av landets beste restauranter, men at den er den beste, sier professor Håvard Hansen. Foto: Carina Johansen

Hierarki

– Kan man sammenligne det med operaen, som de såkalte folk flest heller ikke besøker, men som man likevel mener det er viktig å ha?

– Ja, det er viktig for Stavangers internasjonale omdømme at man har et tilbud der det også finnes Michelin-restauranter. Det har betydning i et markedsføringsperspektiv, selv om ikke alle som kommer til byen vil besøke disse restaurantene. Når toppnivået er på plass, sier det noe om hierarkiet nedover, sier Hansen.

Les også:

Les også

Enorm jubel på Re-Naa da den andre stjernen ble sikret

Forretningsmodell

Han er imponert over at Torill Renaa og Sven Erik Renaa har funnet en forretningsmodell som gjør det økonomisk mulig å drive restaurant på et så høyt nivå.

– De har funnet en løsning hvor restauranten inngår i et konsern med flere serveringssteder, slik at de har flere bein å stå på. Det samme gjelder Sabi Omakase. Det tror jeg er en måte å tenke på som er helt riktig, og som gir større mulighet til å overleve på sikt. Det synes jeg de får for lite ros for. De aller fleste som prøver å drive restaurant på det nivået finner fort ut at det er fryktelig vanskelig å få det til å gå rundt, og jeg er stum av beundring for dem som får det til, sier Hansen.

Les også:

Publisert:

Les også

  1. Matminister Bollestad ber Geir Pollestad (Sp) slette Michelin-kritikken

  2. Gir seg selv terningkast 2 og ingen Michelin-stjerne

  1. Michelin
  2. Re-Naa