Til Ludderland!

BOK: Skarpt og satirisk om migranters ferd til Europa - og mottakelsen av dem.

Tyske Timur Vermes (f. 1967) erobret verden med Hitler-romanen «Han er her igjen» i 2012. Nå er han aktuell på norsk med «De sultne og de mette». Foto: Cappelen Damm

 • Sigmund Jensen
  Sigmund Jensen
  Forfatter og litteraturkritiker
Publisert: Publisert:

Grade: 5 out of 6

Timur Vermes: De sultne og de mette. Roman. 504 sider. Oversatt av Astrid Nordang. Cappelen Damm.

Timur Vermes (f. 1967) debuterte i 2012 med «Han er tilbake», som solgte en million eksemplarer bare i Tyskland. Som i debutromanen får medier og politikere også gjennomgå i «De sultne og de mette», der 150 000 afrikanere begir seg ut på «Den store marsjen mot Europa», foranlediget av at tv-stjernen Nadeche leter etter et nytt tema for sin populære serie «Engel i nød» og kommer til at en realityserie fra en flyktningleir må være midt i blinken.

Like begeistret er ikke statssekretæren i innenriksministeriet, som siden «den høsten da den dumme kua slapp alle flyktningene inn i landet», har hatt som oppgave å nekte migranter adgang til forbundsrepublikken.

I heiagjengen finner vi imidlertid skribenten i motemagasinet «Eveline», som distribuerer bh`er til kvinnene i leiren og under titler som «Håp for Afrika» mikser «1001 natt» med H. C. Andersen og fashion for fattige. Det avholdes audition i leiren, man kan da ikke slippe til hva som helst på skjermen: «Herregud, hva er det for en hallik du har spadd opp der?» Svar: unge Lionel, som drømmer om en fremtid i Tyskland: «Du må til Ludderland, der rubelen ruller!»

Verken tyskere eller afrikanere fremstilles særlig sympatisk. Fortelleren er allvitende og veksler på å se verden gjennom de nevnte personenes øyne, mens kameraer og droner følger folkevandringen gjennom ørkenen og Midtøsten mot Tysklands grenser. Underveis vokser mengden til nær en halv million. Gitt at vi ikke engang klarer å håndtere femten tusen flyktninger i Morialeiren på en anstendig måte, er det ikke så rart at tyskerne vegrer seg.

Dette er skarp, samfunnskritisk satire ispedd grovkornet sarkasme og småfrekke perspektiver, velkomponert og velskrevet, med mye god og snodig, og som oftest underholdende dialog. Vermes drøfter grunnleggende og prinsipielle spørsmål knyttet til migrasjon og folkerett. Han setter fingeren på viktige dagsaktuelle temaer, og det underliggende alvoret, som tilfører teksten dybde og substans, tvinger leseren til å reflektere over en uansvarlig mediebransje som bokstavelig talt går over lik for seertall og reklameinntekter.

Og fremfor alt viser romanen hvor fort våre vestlige idealer forlates når de sultne faktisk står der ved porten og vil inn.

Publisert:
 1. Litteratur
 2. Roman
 3. Anmeldelse
 4. Bokanmeldelse
 5. Bøker

Mest lest akkurat nå

 1. Leger mener korona­utvalg gjør feil vaksine­prioritering

 2. Da barna reagerte på mobilbruken, skjønte Randi (38) alvoret. Her er hjerneforskerens råd for å logge av.

 3. President Trump benådet Michael Flynn

 4. Helikoptertrafikken stanses – mannskap på plattformer kommer seg ikke i land

 5. Sandnesbrødre vil bygge ishall og 50-metersbasseng på Lura

 6. Han høres og gir maks på feltet, men er egentlig litt sky