Ways of Seeing: Kontroversielt teater til Stavanger

Teaterstykket som felte en statsråd kommer til Stavanger under årets Kapittelfestival.

Publisert: Publisert:

«Ways of Seeing» hadde premiere i Oslo i november i fjor. I desember anmeldte samboeren til daværende justisminister Tor Mikkel Wara flere av de involverte i stykket. Saken ble senere henlagt. Nå kommer oppsetningen til Stavanger. Foto: Leif Gabrielsen

 • Stella Marie Brevik
  Journalist

Teaterstykket «Ways of Seeing» fra Det Norske Teatret og Black Box Teater hadde premiere i november i fjor. Få kunne da forestille seg at stykket skulle føre til justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) avgang. Kort sagt: Stykket ble kontroversielt, førte til anmeldelser, politisk kaos og heftige debatter.

Akkurat derfor er Kapittelfestivalen glad for at stykket settes opp på Rogaland teater 16. september.

I oppsetningen viste kunstnerne fram videoopptak av Wara og samboeren Laila Anita Bertheussens hjem. Opptakene var gjort uten parets tillatelse. Bertheussen anmeldte teateret 18. desember 2018 for krenking av privatlivet fred. Kort tid etter mottok Wara og Bertheussen trusler, og hjemmet deres ble utsatt for hærverk.

Teatersjef ved Black Box Teater Anne-Cécile Sibué-Birkeland, regissør Pia Maria Roll, skuespillerne Sara Baban og Hanan Benammar ble siktet for krenking av privatlivet fred. Saken tok igjen en brå vending da Bertheussen ble siktet for å ha fingert hendelsene, som av politiet og mediene ble omtalt som alvorlige trusler mot demokratiet.

I ettertid ble det debattert heftig om blant annet ytringsfrihet, rettssystemet og penger.

LES OGSÅ:

Les også

Mektige ytringer

Les også

Waras samboer langet ut på Facebook. Nå er hun selv siktet.

Les også

Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning

Kapittelsjef Siri Odfjell Risdal håper folk danner seg sin egen mening om det omstridte stykket. Stykket og kunstnersamtalen er et oppspark til Kapittelfestivalen som går av stabelen 18. til 22. september.

– Viktig at folk får se forestillingen

Oppsetningen av teaterstykket er et samarbeid mellom Rogaland teater, Tou og Kapittel-festivalen.

Kapittelsjef Siri Odfjell Risdal håper folk griper muligheten nå som stykket besøker byen.

– Vi er glade for at Rogaland Teater nå setter opp stykket, som et oppspark til årets festival. Kapittel er Stavangers internasjonale festival for litteratur og ytringsfrihet, og «Ways of seeing» er et teaterstykke som i aller høyeste grad setter ytringsfrihet på dagsorden. Derfor mener vi det er viktig at folk i regionen får muligheten til å se det og danne sin egen mening.

Risdal mener også at «Ways of seeing» gir et interessant perspektiv på kunstens rolle og den såkalte «virkelighetsdebatten» som har preget litteraturdebatten de siste årene.

– Kunstens rolle og litteraturens samfunnsansvar blir også tema for en av hovedsamtalene på årets festival. Der vil forfatterne Carsten Jensen og Marlene van Niekerk snakke om hvorvidt skjønnlitteraturen har en politisk rolle.

Dagen etter oppsetningen, 17. september, vil det bli holdt en spørsmålrunde og kunstnersamtale på Sølvberget med skuespillerne og regissøren i stykket. Samtalen arrangers i samarbeid med Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Sjekk denne perlen fra Viking-spilleren: – Jeg bare la den i hjørnet

 4. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 5. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 6. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 1. Litteratur
 2. Festival
 3. Bibliotek
 4. Tor Mikkel Wara
 5. Overvåkning