Renberg tilbake med nytt drama

Forfatteren Tore Renberg har fått smaken på drama og vender tilbake til Rogaland Teater med et nytt stykke til våren.

Publisert: Publisert:

Tore Renberg debuterte som teaterregissør i fjor. Til våren er han tilbake med et nytt drama. Foto: Tommy Ellingsen

 • Ola Fintland
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er først og fremst steinglad for at det gikk bra sist, og det er kjekt at teateret vil ha meg en gang til, sier Tore Renberg til Aftenbladet.

I april i fjor debuterte forfatteren som teaterregissør på Rogaland Teater med stykket «Femti flotte år med Frode Kommedal» (les anmeldelse). Det handlet om mennesker i de mer skyggefulle avkrokene i rike Stavanger. Forfatteren sto også for manus, mens Janove Ottesen tok seg av musikken.

Tidligere har Renberg skrevet familiemusikalen «Det tusende hjertet» og Kaizer-musikalen «Sonny» i musikalsk kompaniskap med Ottesen.

Mer Ibsen enn før

Denne gangen har Renberg skrudd av musikken, og han er både dramaturg og regissør for stykket som har fått navnet «Indianeren».

– Her beveger jeg meg inn i det klassiske dramaet, og det er mer Ibsen her enn det har vært før, sier Renberg.

– Var det du eller teateret som tok initiativet?

– Hvordan var det nå? Jeg sa vel sist at jeg kunne tenke meg å gjøre dette om igjen, og så spurte teateret om jeg hadde noe på gang. Da viste jeg fram hva jeg hadde jobbet med, og så har jeg gått noen runder med dramaturg og teatersjefen, sier Renberg.

Hemmelig indianer

– Stykket har fått navnet «Indianeren». Hvor kommer tittelen fra?

– Det skal jeg ikke røpe. For det er en hemmelighet i stykket, sier Renberg.

– Hva handler stykket om?

– Det er et drama fra vår tid om en familie som skal feire en bursdag som er litt vanskelig å få gjennomført. Folk som liker det jeg har skrevet før, vil kjenne igjen stilen, humoren og sårbarheten som ligger der, sier Renberg.

Skuespillerne er plukket ut

– Hvordan er det for en forfatter å bli teaterregissør?

– Jeg har mye teater og scenebakrunn, så det det er ikke så fjernt som du skulle tro. Jeg har selv stått på scenen både på Barneteateret, skoleteateret Idun på Kongsgård og som musiker. Men jeg har ikke den faglige utdannelsen til å være instruktør og regissør og benytter meg selvsagt av den kompetansen som er på teateret, sier Renberg.

Skuespillerne som skal delta i stykket er allerede plukket ut. Hovedrollen skal spilles av Ragnhild Arnestad Mønness, og de fire andre rollene fylles av Marco Canic, Espen Hana, Mareike Wang og Gretelill Tangen. Prøvene starter i februar, og stykket får urpremiere på hovedscenen i mai.

– Dette er kjempebra skuespillere som skaper enormt bra stemning på jobben, og det er ekstra stas at stykket går på hovedscenen, sier Renberg.

14 ulike produksjoner

I løpet av våren blir det 14 forskjellige produksjoner på Rogaland Teater. På programmet står både tungvektere som Ibsens «Et Dukkehjem» (mars), «Macbeth» fra Shakespeare (januar) på ungdomsteateret og nyskrevet dramatikk. Publikum kan også oppleve «Orlando», som lever videre på hovedscenen i 2017.

I tillegg kommer Sally Nilsson kommer med sin avskjedsforestilling «Mitt liv som Sally», hvor hun forteller historien om hvordan livet som Sally har vært.

For de aller yngste blir det også en skreddersydd forestilling i det nyskrevne eventyret «Keiserens splitter nye klær».

Publisert:

Les også

 1. Se videoen til Renbergs første solosingel

 2. Renberg sjøsetter ny roman

 3. Renberg nominert til bokhandlerpris

Mest lest akkurat nå

 1. Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

 2. Politiet hjelper turgåer som gikk seg vill i tåke

 3. Ekteparet ivrer for at flere skal oppleve det gode livet på Nesflaten

 4. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

 5. Ny E18 ved Larvik kostet 5,2 mrd. kroner. På veien forsvant avkjøringen til byen.

 6. To smittet av koronavirus i Randaberg

 1. Tore Renberg
 2. Rogaland Teater
 3. Teater