Ny kunst langs stiene på Sølyst

Nå er det på tide å ta turen over Bybrua til Kulturøya Sølyst. Her kan du gå mellom kunstverk og se høsten komme.

Publisert: Publisert:

Flagrende tekstiler, som skulpturer i trærne. Margrethe Aanestad har sørget for at de henger godt, men det er umulig å sikre seg mot all slags vær. Foto: Aasland, Jarle

Eli Næsheim
journalist

Fredag ettermiddag er kunstnerne Margrethe Aanestad og Ingeborg Kvame, pluss kurator Monika Wuhrer, å treffe i drivhuset på Sølyst. Også søndag blir det en guidet kunstvandring på øya.

I mars åpnet det aller første kunstprosjektet på Kulturøya Sølyst, dette er del to. Tittelen på samtlige av de fire planlagte visningene er «Find your eyes,» som er en oppfordring til å se seg rundt; Bruk øynene, merk deg trærne, knausene, sjøen og omgivelsene på øya, og finn kunsten.

Men tidligere i vår hadde folk rett og slett problemer med å lete opp arbeidene. Jeanette Hovland fra bedriften Léva Urban Design som driver Kulturøya, forteller at nå vil publikum bli veiledet. De kan bare følge pilene.

Ukjent turområde

For mange er Sølyst en positiv overraskelse, de har sett øya fra kaikanten i Stavanger sentrum, kanskje vært på Grasholmen, bemerket seilbåtene, men ikke oppdaget verken den frodige vegetasjonen, benkene med utsikt, eller stiene på kryss og tvers. Slik var det også for de to kunstnerne Margrethe Aanestad og Ingeborg Kvame.

Begge bor i Stavanger, men Sølyst var ukjent for dem før de ble spurt om å lage kunst i dette landskapet. En helt ny erfaring for Margrethe Aanestad, mens Ingeborg Kvame deltok i et liknende prosjekt i Oslo for nøyaktig ett år siden.

Det øverste tauet hang fra treet, Ingeborg Kvame tok med seg det andre og plantet det i jorda. Og lar et annet tau krølle seg langs bakken. Foto: Aasland, Jarle

Kunstnerne gikk på kryss og tvers på den delen av øya som er i offentlig eie, for å lete seg fram til det rette stedet. Kvame fant ikke bare sin plass, men også trestubber og et spennende tau. Et godt utgangspunkt for å komme i gang.

– Jeg merket meg bevegelsene i trærne, draget fra sjøen, og bestemte meg for å prøve å fange vinden, forteller Margrethe Aanestad.

Nå henger det flagrende tekstiler i et rom lukket av trær. Noen skjøre tøystykker, andre kraftigere, i ulike størrelser og farger. Skulpturer som reagerer ulikt på sol, lys og vind.

– Men det kan komme ganske heftig vær ganske snart?

– Tekstilene er godt festet, men skal heller ikke være her for alltid, svarer Margrethe Aanestad.

Mot slutten av oktober kommer det ny landskapskunst. Aanestad og Kvame må høre med de to nye kunstnerne om de skal fjerne sine verk da, eller la vinteren ta dem.

Ingeborg Kvame fant trestubbene på Sølyst, bearbeidet det, og lette fram passende plasser- Foto: Aasland, Jarle

Inn i uvissheten

Ingeborg Kvames bidrag til Sølyst er atskillig mer diskret enn de flagrende tekstilene. Trestubbene hun fant på Sølyst er både tørket, pusset, og har fått nytt mønster. Men tauet hennes er omtrent som da det ble kjøpt i butikken.

– Jeg er opptatt av å begi meg ut i det ukjente i livet, der vi ikke lenger har kontroll. Forandringer som skjer med trær, jord, røtter, også denne øya. Sølyst er under omforming, vi vet ikke hva som skjer, sier Kvame, som bare observerer at der er endringer på gang, uten å argumentere for at miljøet på øya må vernes, eller at folk trenger hus å bo i.

Kulturøya Sølyst er et flerårig prosjekt, støttet økonomisk av statlige Koro, Stavanger kommune og Veidekke. Sistnevnte planlegger å sette opp boligblokker på tomten ved drivhuset. Men byggetillatelsen er påklaget til Fylkesmannen og vil antakelig bli behandlet i høst.

I følge eiendomsutvikler Gunnar Block Watne i Veidekke starter boligsalget så snart det gis klarsignal fra myndighetene. I første omgang er det snakk om rundt 50 leiligheter, etter planen skal de være ferdige til innflytting neste år.

– Jeg liker ideen bak Kulturøya og håper de får det til, sier Block Watne til Aftenbladet.

Publisert: