268 kunstnere - én utstilling

På åpningen torsdag var det så fullt at folk ikke fikk sett kunsten. Noen kom tilbake i helgen.

Laila Potoku og Kurt Jakobsen vil gjerne ha kunst som provoserer, og som har noe å si. Foto: Carina Johansen

 • Eli Næsheim
  Eli Næsheim
  journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Vanligvis er det mange folk og veldig sosialt når det åpner ny utstilling på Rogaland Kunstsenter. Men så er det nesten stopp i besøket. Denne gangen kan det bli rekord, 30 kom lørdag, kanskje 50 søndag.

Til denne utstillingen ble alle som har kunst å bidra med, og tilknytning til Rogaland, invitert til å vise ett verk hver. Totalt 268 takket ja. Absolutt annerledes enn det pleier å være, med spesifikke invitasjoner, som oftest vurdert av en egen utstillingskomité, eller en kurator utnevnt for anledningen.

Tett i tett på veggen

Til denne utstillingen måtte Geir Haraldseth, daglig leder ved Rogaland Kunstsenter, ta imot det han fikk. Som kurator for utstillingen skjønte han tidlig at her ville det ikke bli mye luft mellom kunstverkene. Dette er ganske enkelt en politisk ukorrekt utstilling, hvor det heller ikke blir spurt om kvalifikasjoner eller medlemskap i de profesjonelle kunstnernes organisasjoner.

Geir Egil Bergjord, Ellen Kalvig, Nils Eger, Trond Hugo Haugen, Ingrid Toogood, Karen og Jens Erland, Mona Orstad Hansen, Elin Melberg, Else Leirvik, og Marit Victoria Wulff Andreassen, en rekke av de 268 som deltar på utstillingen er kunstnere vi forventer å se nettopp her, kanskje så mange som 100 av dem er tilknyttet Bildende Kunstneres Forening Rogaland. Og det betyr at nesten alle medlemmene har valgt å være med. Dessuten alle de andre, nykommere som halvprofesjonelle, studenter, ivrige amatører, eller kanskje de bare har laget ett kunstverk?

Utstillingen er ment som en sjanse til å tenke over hva kunsten er i dag, og hvem som har definisjonsmakt. Flere av de besøkende på utstillingen søndag mente noe om dette, og ville svært gjerne snakke om deres forhold til kunst, og hva de synes er bra

Ha hjemme

Kurt Jakobsen mener at kunst skal lages av én som har utdannelse, og legger til at kunst er noe du liker, noe du har lyst til å ha på veggen hjemme.

— Følelser og provokasjon, legger Laila Potoku til. Mens Kurt Jakobsen fortsetter med å hevde at kunsten må prøve å si noe, Potoku vil gjerne ha et fint motiv, samtidig som kunsten også kan være tøff og utradisjonell.

Kurt Jakobsen maler litt selv, søndag hadde de to en gallerirunde i Stavanger. Først innom Reidar Berge -museet, så Nytorget og Kunstsenteret, før turen gikk til Stavanger kunstmuseum for å se på Arne Ekeland sine bilder. De bor på Bryne.

Kunst? En følelse

— Hva kunst er? Det er følelsen du får når du ser, det kan ikke forklares, mener David Getaz.

Han regner seg som amatør i faget, og går ikke så ofte på utstilling. Denne gangen ble han spesielt begeistret for et maleri fra Serigstad gård av Anne Karin Husvæg, og får støtte av de to andre i sin norsk - engelske familie. Men kona Lindi Getaz og svigermor Erika Bjørnsen falt også for Jens Flesjås elg. De gyser når de ser på dette voldsomme dyret.

Nyskapende?

Håkon Håkansen er lærer i formgivning på Bergeland videregående skole i Stavanger og ett av ni medlemmer i atelierfellesskapet Fiskå Mølle på Forus. De fleste av dem deltar på utstillingen, Håkansen med et maleri i akryl.

— Kunst blir definert som noe nyskapende, om du jobber mer tradisjonelt blir det ikke godkjent, hevder han.

Håkansen var på åpningen torsdag, men da fikk han ikke sett kunsten for bare folk. Denne gangen fikk han inntrykk av stor variasjon.

-Dette bildet liker vi, David Getaz, Erika Bjørnson og Lindi Getaz. Foto: Carina Johansen

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Fire på respirator. En i aldersgruppen 30–40 år. Situasjonen er alvorlig, sier SUS

 2. Vaksine-sms fikk hele systemet til å knele

 3. Jarstein innlagt på sykehus etter koronasmitte

 4. Rovik boas: Tre pasienter korona-isolert

 5. Artist fra Sandnes fikk Spellemannpris

 6. Da granskerne kom, var viktige sms-er og notater slettet. Nå må medarbeidere til Høie sjekke sine telefoner.