– Tom Cruise er på topp 3-listen i Hollywood

Ifølge Janne Stigen Drangsholt er Tom Cruise en av de største Hollywood-skuespillerne i vår tid. Hun trekker fram hans allsidighet som en viktig årsak.

Man kan knapt finne noen større filmstjerne enn Tom Cruise, mener Janne Stigen Drangsholt. Dette bildet er hentet fra «Mission: Impossible - Rouge Nation».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Da forfatter og forsker Janne Stigen Drangsholt vokste opp på 80-tallet, var Tom Cruise et av de helt store ungpikeidolene. Han var imidlertid ikke blant unge Drangsholts favoritter.

– Jeg så jo «Top Gun», men likte bedre Val Kilmer. I ettertid har jeg imidlertid fått mer og mer sansen for Cruise. Jeg er imponert over at han mestrer så mange sjangere.

Drangsholt er førsteamanuensis ved institutt for kultur- og språkvitenskap ved UiS, hun forsker på populærkulturelle temaer og er selværklært filmentusiast. Hun betegner Cruise som en av de største Hollywood-skuespillerne i vår tid.

Janne Stigen Drangsholt var ikke superfan av Tom Cruise i ungdommen, men har fått mer sansen for ham med årene.

Allsidig

– Han kan spille både actionroller og mer karakterdrevne roller, og han kan også være morsom, slik som i «Tropic Thunder». Han er en skuespiller-kameleon som kan gjøre alt. Jeg vil si at han er inne på topp 3-listen i Hollywood. Han er en av de som ble stjerne på 80-tallet og som har klart å holde på stjernestatusen. Det er det ikke mange andre som har klart i like stor grad. Han har fått det til til tross for at han framstår som ganske forstyrret på privaten, med sitt engasjement i scientologikirken og noe maniske stil i intervjuer. Ikonstatusen hans ser man blant annet ved at replikker han har framført i filmer har blitt en del av dagligtalen til folk, som «Show me the money» i Jerry Maguire.

Les også

Setter opp fem Tom Cruise-hus på Preikestolen

– Er det han eller manusforfatteren som har æren for det?

– Begge, men jeg tror det aller mest skyldes fremførelsen. Timingen og den såkalte overleveringen er viktig for om man husker en replikk. Han har den it-faktoren, og den har han klart å holde på. Og så er han litt som Morten Harket, det ser aldri ut som om han blir eldre, sier Drangsholt.

Kvalitetsstempel

Hun mener at Cruise er en av de skuespillerne som gir en film et kvalitetsstempel bare i kraft av å være med i den. Dette gjelder også «Mission Impossible»-filmene, som hun har veldig sans for.

– Jeg synes alle filmene i den serien er bra, og de har jevnt over fått gode anmeldelser. Den beste er «Ghost Protocol», som kom i 2011. Filmene er riktignok ganske tradisjonelt oppbygd på mange vis, både i fortellingen og i fordelingen av roller mellom kvinner og menn. De på laget til Tom Cruise er mest menn, kvinnene er der enten for å hjelpe helten til å nå sitt mål, eller for å bli reddet. Det er ikke nyvinnende, men hvis du ser vekk fra det og tenker action, er det godt håndverk. Det er passe mengde stunt, passe mengde humor, og passe mendge overraskelsesfaktorer. Alle filmene i serien har også spilt inn bra med penger, så vidt jeg har fått med meg.

– Tror du innspillingen på Preikestolen vil ha en turist-effekt for Norge og vårt distrikt?

– Det er jo et område i Nord-Irland som har blitt overrent av «Game of Thrones»-turister i så stor grad at naturen er blitt preget av det. Jeg vet ikke om det betydde så mye for Norge at deler av en Star Wars-film ble spilt inn her, men jeg tror ikke det. Hvis vi får noen turisteffekt av denne filmen, må det være fordi folk synes Preikestolen ser spennende og spektakulær ut. Dette er en film som vil bli vist i hele verden, og den tilhører en populær sjanger, så den kommer til å nå ut til mange, sier Drangsholt.

Publisert: