Nå har Resusci Anne også inntatt teaterscenen

Det er ikke bare Michael Jackson som har latt seg inspirere av Laerdal Medicals verdensberømte førstehjelpsdukke. Nå håper Tore Lærdal å sette opp teaterkonserten "The Legend of L'inconnue" på farens hundreårsdag.

Den britiske amatørgruppa Mulberry Hawk har jobbet med "The Legend of L'inconnue" siden historiene om Piken fra Seinen ble presentert i en BBC-dokumentar i 2009. Tirsdag kveld fikk Laerdals ansatte se forestillingen i Stavanger konserthus.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

I en ABC-dokumentar om Michael Jacksons album "Bad" som ble sendt på NRK 2 for under én måned siden ble det kjent atrefrenget til låten "Smooth Criminal", der Jackson synger "Annie, Annie are you ok?", har en direkte link til Resusci Anne.

Les også

Michael Jackson sang om Anne-dukken

Førstehjelpsdukka som ble utviklet av stavangermann Åsmund S. Lærdal i 1960, brukes nå over hele verden, og det anslås at over 300 millioner mennesker har lært seg hjerte— og lungeredning på nettopp Anne.

100-årsjubileum

Men som om det ikke var nok: Nå spiller hun også en av hovedrollene i et nytt teaterkonsertstykke. "The Legend of L'inconnue" var bare vist i England og Irland fem ganger før Tore Lærdal hentet teatergruppen over til Stavanger konserthus for en lukket forestilling for sine ansatte tirsdag kveld. Går alt etter planen, er Mulberry Hawk tilbake i byen i oktober.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Laerdal-ansatte Elin Hagström og Malin Solberg tok en titt på utstillingen av alle Anne-modellene som stod plassert utenfor Zetlitz-salen.

— Vi satte opp teaterkonserten for våre ansatte i anledning av at min far ville blitt hundre år i år. Men vi vil også se på muligheten til å ha en åpen forestilling i forbindelse med fødselsdagen 11. oktober, forteller Lærdal og legger til at Mulberry Hawk, som er en engelsk amatørgruppe, dediserte oppsetningen til hans far Åsmund S. Lærdal lenge før han hadde pratet med dem.

Åsmund S. Lærdals fødselsdag vil også markeres på andre måter i kulturfeltet, blant annet gjennom utgivelse av et større bokverk om bedriftens forlag- og leketøysvirksomhet samt en betydelig utvidelse av Lærdal-avdelingen til Norsk barnemuseum i Stavanger.

Piken fra Seinen

Slik skal hun altså ha sett ut, den mystiske piken fra Seinen.

"The Legend of L'inconnue" er imidlertid ingen ren fortelling om Anne-dukka. Teaterkonserten er basert på de mange historiene, mytene og spekulasjonene som er oppstått i kjølvannet av masken etter "den ukjente piken fra Seinen" (se faktaboks). Helt siden den ble laget i 1888, har ansiktsuttrykket inspirert kunstnere i flere land og vært grobunn for en rekke noveller, malerier, avisreportasjer – og nå altså musikk.— Denis og Lesley Chopin som har skrevet sangene og musikken hørte om Piken fra Seinen i en BBC-dokumentar. De ble så fascinert at de begynte å skrive egne tekster og sanger om historiene. Til slutt hadde de så mye stoff at det ble en teaterkonsert ut av det, forklarer Lærdal.

Låten til Anne-dukka handler om at Åsmund S. Lærdal drømmer han er i arbeidsrommet og at dukka plutselig begynner å leve og danse med ham. Da han våkner skjønner han at det er en redningsdukke han bør lage. Denne illustrasjonen er hentet fra boka til "The Legend of L'inconnue" (Kunstner: Alexandra G).

I tillegg til sceneoppsetningen, er "The Legend of L'inconnue" å finne i bokform, der fire sider er viet historien om Laerdal Medicals "Resusci Anne", pennført av tidligere Aftenblad-journalist Nina Tjomsland. Ellers inneholder boka tekstene til alle sangene, illustrerende malerier og to cd-plater.Du kan lese mer om Laerdal Medical AS og den ukjente piken fra Seinen på bedriftens egne hjemmesider (ekstern lenke) .

Publisert: