Ap vil stoppe etableringen av Wang i Sandnes

Et politisk flertall i Stavanger vil anke avgjørelsen om at Wang Ung skal få etablere ungdomsskole i Stavanger. Ap i Sandnes vil gjøre det samme. Det kan føre til nye utfordringer for stadionplanene til Sandnes Ulf.

 • Julie Teresa Rege Olsen
  Julie Teresa Rege Olsen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I november ble det kjent at Utdanningsdirektoratet har sagt ja til at privatskolen Wang kan starte ungdomsskole i Stavanger allerede høsten 2017.

Torsdag bestemte flertallet i formannskapet med 11 mot 8 stemmer at Stavanger kommune skal klage inn vedtaket fattet av Utdanningsdirektoratet. Høyre, Krf og Frp stemte imot forslaget.

Det politiske flertallet har hele tiden vært negativ til en ny Wang-skole i Stavanger.

– Et tydelig flertall sier ja til å være herre i eget hus. Jeg er veldig glad på fellesskolens vegne. I en tid hvor sterke krefter vil legge ned flotte skoler som Tastaveden fordi de ikke er «robuste» nok, sier vi selvsagt nei til nye privatskoler som tapper stavangerskolen for både ressurser og elever, sier Dag Mossige i Ap.

Sandnes Ap vil klage

Også i Sandnes har Wang Ung fått ja til å etablere ungdomsskole. Privatskolen blir en av de viktigste leietakerne i det planlagte stadionanlegget til Sandnes Ulf. Planen er at Wang skal leie 1300 kvadratmeter i ny stadion. Dersom Wang ikke få etablere seg i Sandnes, kan det bety kjepper i hjulene for Sandnes Ulf.

– Vi prøver å samle støtte for å få igjennom en klage i bystyret mandag, sier Arne B. Espedal (Ap), leder for utvalg for kultur og oppvekst i Sandnes.

– Hva tenker du om at det kan skape problemer for Sandnes UIf?

– Vi er klar over at Wang er viktig for ny stadion, men Sandnes Ulf må klare å finne leietakere uavhengig av oss. Det er jo heller ikke sikkert at Wang klarer å stable seg på beina, sier Espedal.

Han mener Wang er en dårlig ide.

– Vi synes ikke at Wang inn i ny stadion er en god ide fordi en slik skole vil tappe den offentlige skolen for betydelige ressurser. Det gjør det også vanskeligere for oss planlegge skoleutbygging, sier han.

Nei til privatskole er også et av sparetipsene til Ap-leder Annelin Tangen.

Tom Rune Espedal, daglig leder i Sandnes UIf, er ikke bekymret for stadionplanene.

– Ny stadion er ikke avhengig av Wang som leietaker. Vi jobber med andre alternativer, men håper og tror at det blir Wang, sier Espedal.

Frykter ikke klage

Bakgrunnen for klagen er at ny privatskole vil medføre negative konsekvenser for det offentlige skoletilbudet i kommunen, mener Ap.

– UDIR gav oss helt rett, og krevde at Wang måtte endre læreplanen fordi skolen ikke representerte noe vesentlig annerledes. Skolen har nå endret læreplanen, men vi mener den fremdeles ikke tilbyr noe nytt. Vi vil heller styrke stavangerskolen enn å svekke den, sier Dag Mossige.

Ap-leder Kari Nessa Nordtun og Dag Mossige vil stoppe den nye idrettsskolen for 13-åringer.

I Stavanger finnes allerede det etablerte Wang Toppidrett, for elever i videregående skole.

Wang har som mål å starte med to 8. klasser første året, og så øke etter hvert.

– Jeg er ikke redd for at klagen fører frem. Vi har fått godkjennelse i flere kommuner den siste tiden, men har ikke fått signaler om at andre kommer kommer til å klage, sier rektor Steffen Uldal ved Wang Toppidrett.

Han mener det er lite hold i argumentasjonen til Ap.

– Argumentasjonen til Ap har ikke vært god nok før og den er fortsatt ikke god nok. Jeg kan ikke se at vi kan være noe trussel for den offentlige skolen med så få elever, sier Uldal.

Les også

 1. Negative til Wang i Sandnes

 2. Venstre vippet ut Wang Ung

 3. Knepent nei til Wangs idrettsungdomsskole

Publisert:
 1. Utdanningsdirektoratet
 2. Dag Mossige
 3. Stavanger kommune
 4. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. 128 nye smittetilfeller på Nord-Jæren siste døgnet

 2. Sykepleiere på akutten på SUS: – Pasienter må vente i mange timer på hjelp

 3. Ingrid Fiskaa (SV) får skryt fra uventet hold

 4. Isoler huset ditt - få støtte fra staten

 5. Oppfordret til å avlyse julebord: SUS-ansatte føler seg forskjells­behandlet

 6. Familien på Tasta sparer tusenvis på å gjøre små grep – her er deres – og ekspertens – strømtips