Streit og sterk thriller om oljekatastrofe

Mens Alexander Kielland-ulykken i 1980 igjen er et hett tema her hjemme, kommer en knallsterk film om den skandaløse oljekatastrofen «Deepwater horizon» på kino.

Katastrofen om bord på boreplatformen "Deepwater horizon" skildres intenst med nærgående kamera, sterke effekter og glitrende skuespill.
 • Elisabeth Bie
  Elisabeth Bie
  Journalist
Publisert: Publisert:
Grade: 5 out of 6

Deepwater Horizon

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

USA 2016. Sjanger: Thriller/drama. Regi: Peter Berg. Med: Mark Wahlberg, Kate Hudson, Kurt Russell, John Malkovich, Gina Rodriguez m.fl. Lengde: 1 time 47 min. Aldersgrense: 12 år.

Alt er vel på en helt vanlig dag i oljeindustrien i Mexicogulfen. Mens menn sender ordre og beskjeder over sambandet, følger undervannskameraet borerøret mot Mexicogulfens dypblå bunn. Det er et vakkert og harmonisk sted. Kameraet går tettere på sandbunnen. En bitteliten boble putrer opp av sanden. Den er, skal det vise seg, starten på det som skal bli en av tidenes største menneskeskapte miljøkatastrofer.

Les også

Filmhelt frykter ny oljekatastrofe

Som å være der

Så «Haisommer»-aktig sterkt starter katastrofethrilleren «Deepwater horizon», som etter hvert skal vise seg å være en ganske så tradisjonelt fortalt film innen sjangeren, men som gjennom et nærgående kamera og suverene effekter greier å gi en helt intens nærhet til dramaet som skal skildres.

Katastrofen, som skjedde på dypvannsboreriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen utenfor kysten av Louisiana i USA 20. april 2010, tok på hjerteskjærende vis 11 menneskeliv.

I tillegg var ulykken en skandale, en av verdens største menneskeskapte miljøkatastrofer. I 87 dager etter at brannen var slokket, rant mer enn 50.000 fat olje inn i Mexicogolfen hver eneste dag. Konsekvensene for den marine økologien og levebrødet til kystfolket var katastrofale. Og oljeselskapet gikk på en kjempesmell, både økonomisk og omdømmemessig.

Les også

Riggsjef på Deepwater Horizon frifunnet

Les også

BP må ut med nye 175 millioner dollar etter skandalen i Mexicogulfen

Sikkerhetsskandale

Katastrofer har det vært nok av i verden, både av den naturlige og den menneskeskapte sorten. Katastrofefilmer også. «Deepwater Horizon» konsentrerer seg om opptakten og selve katastrofen. Uten å gi noe klart svar på hva som faktisk utløste den ukontrollerte oljeutblåsningen fra havbunnen, blir anklagene rettet direkte mot BP-ledelsen, som for å spare penger unnlot å gjennomføre en viktig kontroll.

Men målet med denne katastrofefilmen er først og fremst å gi kinogjengerne en dose intens spenning og dramatikk. Og det greier den til gangs, til tross for at nesten halve filmen skildrer oljetekniske utfordringer og uenigheter som det er vanskelig for en utenforstående å forstå til fulle. Men regissør Peter Berg greier dermed på imponerende vis å gi oss drama og innsikt på én gang.

Mike Williams (Mark Wahlberg) har en siste frokost med familien før 21 nye offshoredager - og en katastrofe - venter.

Sterkt, men ingen tårer

Sjefselektriker Mike Williams (Mark Wahlberg) er mannen som gir katastrofen den følelsmessige dimensjonen. Vi følger ham fra han tar farvel med sin kone (Kate Hudson) og datter for nok et 21 dagers skift på plattform. Vel ute i havete møter vi også den klassiske oljeveteranen Jimmy Harrell (Kurt Russell) og etter hvert BP-sjefen Vidrine (John Malkovich).

Les også

Aldri vært tryggere å jobbe på norsk sokkel

Dermed er scenen satt for et klassisk katastrofefilmdrama: den grådige kapitalisten som kutter sikkerhetssvinger for å spare noen dollar. Veteranen som vet at noe er galt, men som blir sett på som bakstreversk og vanskelig. Og han som viser seg å være en virkelig helt når det gjelder som mest.

Kanskje var det slik, men disse katastrofestereotypene er det svakeste med en ellers helstøpt og vanvittig spennende fortalt historie.

Aller best er filmen når den er på sitt mest følelsesladede. Men «Deepwater horizon» er ingen tåreperse. Nettopp derfor.

Publisert:
 1. Mark Wahlberg
 2. Film
 3. Filmanmeldelse
 4. Oljeindustrien
 5. Ulykker

Mest lest akkurat nå

 1. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr

 2. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

 3. – Det er broilerne som styrer best

 4. Ekteparet våknet midt på natten av at en mann sto over dem. I hånden hadde han en øks. Etterpå ville voldsmannen skyte Roald Berntsen

 5. Testet positivt? Dette gjør du

 6. Go-Ahead innstiller flere lokaltog på grunn av sykefravær