Kammermusikkfestivalen skal trylle fram interessen for klassisk musikk hos barn

En god dose galskap ispedd litt opera skal gi barna en inngangsbillett til klassisk musikk. Kammermusikkfestivalen satser på de unge i år.

Wibeke Wetaas og Inger Torill Narvesen dukker opp som tryllekunstneren Vivalda Rabalda og kaninen Viktor på Kammermusikkfestivalen.
 • Magnus Kallelid
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En hatt, en tryllestav, et kaninkostyme, en snor som trekkes ut av et jakkeerme, to skuespillere som har intense ansiktsuttrykk og synger opera ...

... Der er oppskriften for å gjøre det kjekt for ongane, håper Kammermusikkfestivalen. Fra 8. august er denne årlige begivenheten i gang i Stavanger, Sola og på Rennesøy, for alle som liker klassisk musikk. Og midt mellom sonatelapskauser, pianotrioer i c-moll, Arve Tellefsen, Bach og Beethoven har festivalen i år plassert to show for barn på programmet.

Les også

Revolusjon og reformasjon på Kammermusikkfestivalen

– Jeg syns det er utrolig kjekt å satse på unge. Vi vil utfordre dem og samtidig gi dem en kjekk opplevelse. Så håper jeg de voksne kjenner sin besøkelsestid og tar dem med på dette, forteller festivalsjef Katrine Lilleland.

Vil ha spontanreaksjonen

Inger Torill Narvesen, Wibeke Wetaas og Sandra Lie er alle pedagoger til vanlig og har satt i stand en heidundrandes forestilling om tryllekunstneren Vivalda Rabalda som ikke kan trylle. Narvesen og Wetaas spiller rollene som tryllekunstner og kanin, og de synger til og med opera. Lie akkompagnerer på piano, og Espen Hana er med på regien.

– Ungene er det kjekkeste publikummet, mener Narvesen.

– Det er fantastisk når det klaffer, når man ser reaksjonen hos barna og at de lever seg inn, istemmer Wetaas.

De prøver seg på begrepene sniksymfonering eller sniksymfonisering, men finner ikke helt utav hvilken variant av ordet som klinger best.

– Det fine med opera er at følelsene er i sentrum, mener Narvesen.

– Opera handler om følelser. Den klassiske musikken kan gi enormt mye glede, sier Wetaas.

– Den går rett inn.

De to har opptrådt sammen tidligere og sett at det unge publikummet noen steder har lært seg en etikette der de må være helt stille under showene. De er opptatt av å la ungene få leve seg inn.

– De må få ha en spontanreaksjon på det som skjer, mener Wetaas.

Inger Torill Narvesen, til venstre, og Wibeke Wetaas i aksjon for å vekke barnas interesse for kammermusikk.

Mye Mozart

I år markerer Kammermusikkfestivalen at det er 500 år siden Martin Luther skilte ut protestantisme fra katolisisme og skapte reformasjon i kirka. Samtidig er det 100 år siden makten over Russland ble overført fra keiser til kommunist, og denne revolusjonen blir også en del av årets festivaltema.

Men det ble litt for heftig for festivalsjefen å skulle legge denne røde tråden inn i barneshowene. Mozart, som regnes som en reformator og derfor går inn i festivalens tema, har likevel fått en sentral plass i fortellingen.

– Vi ønsker å gjøre ungene bevisste på det klassiske repertoaret. Det er så mye annet som tar plassen, mener Wetaas.

– Snikklassifisering, skyter Narvesen inn med et smil og prøver seg dermed på enda en ny variant av ordet.

– I Tyskland er det vanligere at barn går i operaen, der får de det mer inn med morsmelka. Det er veldig fint at Kammermusikkfestivalen vil gjøre det samme, sier hun.

Kiler i magen

Stykket deres skal settes opp på Sola Strandhotell. I tillegg har festivalsjefen hanket inn Kirsten Halle og Nils Christian Fossdal, duoen som i mange år har hatt konsertserien «Galen i halen». Halle har den siste tiden forsket på små barns møte med kunsten, og nå skal de to gjennom musikalske opplevelser på Skur 2 i Stavanger undersøke om barn kan finne glede i kammermusikk.

– Vi tar inn internasjonale stjerner og musikere på høyt nivå. Men vi har også valgt å bruke lokale krefter, sier festivalsjef Lilleland.

Hun håper på minst 100 publikummere på hver av forestillingene.

– Jeg gleder meg skikkelig mye. Det kiler i magen.

Les også

 1. Kultursjefens punktum

 2. Gutierrez: - Debatt om kunstutvalget må være basert på fakta

Publisert:
 1. Musikk
 2. Klassisk musikk
 3. Arve Tellefsen
 4. Mozart
 5. Festival

Mest lest akkurat nå

 1. Drapssiktede kan ha vært siktet lenge uten å vite om det

 2. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

 3. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 4. Kvelden tilhørte Froddien

 5. Du vett, mååååden han seie det på

 6. Personen som ble funnet død i Loddefjord, var savnet 24-åring fra Stavanger