Alice Munro fikk litteraturprisen

Den canadiske forfatteren Alice Munro er blitt tildelt årets Nobel-pris i litteratur.

Publisert: Publisert:

Alice Munro, vinner av Nobels litteraturpris 2013. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over seks år gammel

Få timer før kunngjøringen av hvem som skulle få Nobels litteraturpris for 2013, gikk spekulasjonene fortsatt høyt. Canadiske Alice Munro og japanske Haruki Murakami var to av de heteste navnene.

— Vi har bestemt oss, skrev Svenska Akademiens sekretær Peter Englund på sin blogg tidligere denne uken. Men mer slapp ikke ut fra pristildelerne før den offisielle kunngjøringen.

Blant verdenslitteraturens fremste

Haruki Murakami Foto: Wikimedia Commons

Klokken 13 torsdag ble det imidlertid klart at den canadiske novelleforfatteren Alice Munro tildeles Nobels litteraturpris for 2013.Munro regnes blant verdenslitteraturens fremste novelleforfattere, og i 2009 ble hun tildelt den anerkjente Man Booker International Prize.

Vår tids mester i novellekunst. Slik lyder den korte begrunnelsen for at årets nobelpris i litteratur tildeles canadiske Alice Munro (82).

– Hun er samtidens novellekunstmester, sa Svenska Akademiens sekretær Peter Englund da han kunngjorde årets vinner i Stockholm torsdag.

Englund sier til SVT at han har lagt igjen den hyggelige beskjeden på 82-åringens telefonsvarer. Hun bor i den canadiske småbyen Clinton, og tidsforskjellen gjør at det har vært vanskelig å få tak i henne.

– Hun fullbyrder en tradisjon som går tilbake til Tsjekhov. Mange har sammenlignet henne med ham, men hun står fullstendig på egne bein, sa Englund med henvisning til den russiske forfatteren Anton Tsjekhov.

Alice Munro ble født i 1931 i Wingham i Ontario. Hun debuterte med sin første novellesamling, «Dance of Happy Shades», i 1968, og i 2009 ble hun tildelt den anerkjente Man Booker International Prize.

Andre favoritter

Haruki Murakami, kjent verden over for bøker som «Kafka på stranden» og «IQ84», har vært bookmakernes favoritt. Men mange tippet også på Alice Munro, som har vunnet mange beundrere med sin utsøkte novellekunst.

Svetlana Aleksijevitsj Foto: Wkikmedia Commons

Et tredje aktuelt navn var hviterussiske Svetlana Aleksijevitsj , kjent for sine stilsikre tekster skrevet i første person.— Jeg er fast overbevist om at det blir en kvinne i år, sa kulturredaktør Björn Wiman i Stockholm-avisen Dagens Nyheter før kunngjøringen.

Blant de mange navnene som har vært nevnt, var også ett norsk: Jon Fosse . Men Fosse, som har skrevet både poesi, skuespill, essays og barnebøker, var ikke blant de fremste favorittene i spekulasjonene foran tildelingen av Nobels litteraturpris. (©NTB)

Publisert: