Ingen Oscar-pris for Hammer – «Colette» vant for beste kortdokumentarfilm

Det ble ingen Oscar-pris på den norske filmskaperen Anders Sømme Hammer. Den amerikanske filmen «Colette» vant Oscar-prisen for beste kortdokumentarfilm.

Anders Hammer deltok på Oscar-utdelingen fra Oslo og er her med i TV-sendingen i USA.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Anders Hammer følger med på prisutdelingen fra et produksjonslokale i Oslo sammen med Martin Horntveth.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Hammers film «Do not Split» var nominert til Oscar for beste kortdokumentarfilm, men det ble ingen pris på nordmannen.

I stedet vant den amerikanske filmen «Colette», som følger franske motstandskvinnen Colette Marin-Catherine som besøker Tyskland for første gang på 74 år.

I filmen får vi blant annet se hennes besøk i konsentrasjonsleiren Mittelbau-Dora, der broren hennes døde.

Fem nominerte

Hammers kortfilm var en av fem filmer som var nominert til prisen. Den norske filmskaperen fulgte utdelingen fra et produksjonslokale i Oslo. På grunn av koronapandemien er årets seremoni delvis digital.

Hammers dokumentar handler om at menneskerettighetene og demokratiet i Hongkong er i ferd med å forsvinne under press fra Kina. Hammer har i en årrekke jobbet som journalist i konfliktsoner i blant annet Afghanistan.

I takketalen sa «Colette»-regissøren at han tror kraften i dokumentarfilmens evne til å fortelle en historie blant annet vil sørge for at demonstrantene i Hongkong og barna i Jemen, som en annen av de nominerte filmene handlet om, ikke blir glemt.

– Det er derfor vi gjør dette, det er derfor vi lager disse filmene. Vi er takknemlige for at disse historiene er blitt hedret i kveld, sa regissør Anthony Giacchino.

Mente hans film skilte seg ut

Hammer sa før utdelingen at hans film skiller seg ut i konkurransen som en veldig fysisk og røff film.

– Det var veldig mye løping, det var ganske dramatiske situasjoner som du også kan se i filmen der det var skyting fra alle kanter til tider, har han sagt til NTB.

– Jeg hadde ingen store utfordringer i dette prosjektet hvis du sammenligner det med hva de rundt meg risikerte. Jeg fulgte unge mennesker som risikerer hele framtida og som også risikerer å sitte i fengsel i mange, mange år framover. Da føler jeg meg privilegert når jeg som nordmann kan være der og gjøre jobben som journalist, har Hammer sagt.

Publisert: