Hva skjer egentlig i Syria og Tyrkia?

PODKAST: I ukens episode av Aftenbla-bla skal vi verden rundt, blant annet til Tyrkia, Syria, Tyskland og Filippinene.

En konvoi av den tyrkiskstøttede Free Syria Army på veien mellom Tyrkia og Azaz i Syria.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Jan Zahl rapporterer direkte fra verdens største bokmesse i Frankfurt. Han skal lansere sin egen bok, «Forbudte stemmer», og han har truffet dem som skal selge norske bøker til utlandet. Er det verdt innsatsen og pengene? Vår mann i Frankfurt har også det siste om hvilke preposisjoner som styrer hva i Tyskland.

Zahl forteller også om sin tur til Tyrkia. Sammen med kollega Finn Våga reiste han til landet for å besøke hjembyen til en tyrkisk forfatter som måtte flykte fra styret til president Recep Tayyip Erdoğan.

Og når vi først har reist den veien: Kurdere. Tyrkia. Syria. PKK. Militser. Terrorister. IS. Assad. Erdoğan. Trump. Putin. Nato. Krig? Våpenhvile? Det er mange om beinet på grensen mellom Tyrkia og Syria, men hvem er hvem, hva slåss de for, hvem er allierte og hvem er fiender? Forvirret? Du er ikke alene. Aftenbladets utenriksjournalist Arild Inge Olsson hjelper oss i å rydde i alle de ulike aktørene og motivene i de Syria og de kurdiske områdene.

Også kommentator Harald Birkevold har vært på tur. Han har besøkt Filippinene, der enda en sterk mann har fått makten. Rodrigo Duterte har startet en brutal krig mot narkotika. Tusenvis av mennesker er drept av politiet. Likevel er det mange som liker både mannen og metodene til det Birkevold kaller en «merkelig president» i et «forvirrende land».

Hvorfor blir disse brutale mennene så mektige - og så populære? Og ikke minst: Hva mener Birkevold med at han kom hjem med en sykdom «nede i tropene»?

Aftenbla-bla kan du lytte til og abonnere på i Itunes eller Spotify. Du kan også høre ukens episode under.

Husk også Aftenbla-bla LIVE-show i Stavangeren, med Espen Hana, Janne Stigen Drangsholt, Aftenbladets sportsleder Stig Nilssen og Vikings Morten Jensen, 29. oktober i Stavangeren.

Publisert: