- Jeg tror det er mange som tviler på om de gjør en god nok jobb som foreldre

«Hjertestart» handler om en far som ikke klarer å bli glad i sønnen sin. Regissør Arild Andresen tror mange foreldre kan kjenne igjen følelsen av å ikke strekke til.

Kristoffer Joner spiller offshorearbeideren Kjetil som plutselig blir enkemann og enslig far i regissør Arild Andresens "Hjertestarter".
 • Kine Hult
  Kine Hult
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Jeg tror de fleste foreldre som er mye borte fra barna sine kjenner litt på avstanden som kan oppstå. Når man kommer hjem etter å ha vært borte, blir man gjerne litt fryst ut og kjenner på at det ikke er plass til deg. Jeg tror det er mange som tviler på om de gjør en god nok jobb som foreldre, sier regissør Arild Andresen.

Les også

Joner tilbake i Stavanger som skremt alenepappa

Han har plassert den første delen av sin nyeste film «Hjertestart» i Stavanger. Kristoffer Joner spiller hovedrollen, som offshorearbeideren Kjetil som plutselig blir enkemann og enslig far, og som sliter med å takle den nye situasjonen.

– Ikke et monster

Andresen og Joner har jobbet sammen tidligere, i «Kompani Orheim» fra 2012. Også der spilte Joner en fyr som neppe ville vært kvalifisert til årets far-prisen. Selv synes han det er gøy å gå inn i roller som dette.

– Personen jeg spiller er ikke et monster. Han forstår at barnet trenger å bli elsket, men selv om han har alt som trengs av materielle ting han føler seg ikke i stand til å gi ham kjærlighet. Han prøver å si fra om at han tror barnet ville hatt det bedre i en annen familie, men så er det jo slik at når man har fått et barn, går det ikke an å bare gi det bort sånn uten videre. Det er klart at man må ha en god del svart humor for å framstille en person som dette, det er så bad shit. Samtidig prøver jeg alltid å forstå den jeg spiller og forsvare personen, sier Joner.

 • «Hjertestart» skildrer sterkt og rørende hvordan en far desperat forsøker å finne en løsning for seg og sin lille adoptivsønn, skriver vår anmelder om filmen. Les hele anmeldelsen her.

Glad i unger

Privat er han imidlertid en helt annen type enn den ufrivillige faren i «Hjertestart».

– Det er alltid kjempestemning hjemme hos oss når Kristoffer kommer på besøk. Barn liker ham fordi han liker barn, sier tobarnsfaren Andresen.

Den egenskapen har også vært nyttig når de skulle lage film med en sjuåring i en av de sentrale rollene, som manuset krever at Joner stadig kjefter på.

– Det går an å skremme barneskuespillere, eller gi dem noe og så ta det fra dem igjen for å få dem til å gråte, men det fikk jeg ikke lov til av Arild, sier han spøkefullt, og legger til:

– Vi lekte hele tiden, gjorde innspillingen om til en lek. Vi hadde skrikekonkurranse og prøvde oss fram med hvor hardt det var greit å ta ham i armen. Han knekte koden veldig tidlig, og var veldig trygg i rollen.

Interessante diskusjoner

Begge tror filmen vil kunne skape mange interessante diskusjoner blant publikum.

– Filmen lar en del forbli uuttalt og åpent for tolkning. Tittelen spiller litt på det at vi ikke har en kjærlighetsknapp inni oss som vi kan skru av og på etter eget forgodtbefinnende. For Kjetils del tror jeg ikke det er én konkret grunn til at han ikke klarer å gi sønnen nok kjærlighet, men flere sammensatte årsaker, sier Andresen.

– Det blir for eksempel for enkelt å si at det er vanskeligere å bli glad i et adoptert barn enn i et biologisk barn. Adoptivforeldre blir jo kurset, og de er klar over at både foreldre og barn kan trenge tid for å knytte seg til hverandre, legger han til.

En god del av handlingen i «Hjertestart» foregår i Stavanger. Andresen har imidlertid vært opptatt av å vise fram et annet Stavanger enn det som har vært vanlig i «Kompani Orheim» og andre Stavanger-filmer.

– Vi skulle ikke vise Ullandhaugtårnet, Bybrua eller andre kjente landemerker som folk er vant til å se i filmer fra Stavanger. I stedet har vi prøvd å vise den velstående, internasjonale byen og områder som ikke alle kjenner igjen. Det er blitt en film som ser mer utover enn innover, sier Andresen.

«Hjertestart» har premiere 24. februar.

Publisert:
 1. Kristoffer Joner
 2. Film

Mest lest akkurat nå

 1. Lagde sine første donuts hjemme i karantene. Det har blitt million­butikk

 2. Nå stenger de Gamlingen igjen: – Veldig kjedelig

 3. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 4. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

 5. Hun kan bli Stavangers neste ordfører: – Blir særlig viktig å prioritere de midlene vi har til rådig­het

 6. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake