Jippi for Jon og juret

Fantastisk og absurd.

Publisert: Publisert:

Jon prøver å blåse flue bort fra syltetøyskiva. Foto: Illustrasjon fra boka

  • Ingeborg Marie Jensen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Fantastisk, absurd historie om Jon og ei flue og ei ku og om hvordan du kan havne skikkelig i klisteret av å hjelpe noen ut av ei knipe.Camilla Kuhn både tegner og forteller — nei, hun forteller både med tegning og tekst - i denne boka om gutten Jon som får et problem som vokser ham over hodet.

Det starter med at han blir forfulgt av ei flue som han reddet fra å drukne i badekaret. Den følger ham på fotballtrening, på skolen og i senga.

Det verste er kanskje at de voksne ikke tror på ham når han forteller at det er flua som bråker i timen og at det er flua sin skyld at det andre laget får så mange mål. Jon får stadig kjeft av de voksne for ting som egentlig er fluas skyld.

Han klarer å kvitte seg med flua til slutt. Men så redder han ei ku. Og da begynner det å gå virkelig galt.

Dette er en skatt for barn og voksne som liker tullete humor.

Jeg innrømmer med lett hjerte at jeg faller for den solskinnende, blide, enkle streken, så full av varme og skjelmsk humor.

En av førsteklassingene på Nylund skole som har sendt inn anmeldelse av boka til bibliotekets kåring av årets bok, kommenterte at de hadde fint dopapir.

Flott observert av sjuåringen, for dopapiret er et svært godt eksempel på den fascinerende og tredimensjonale teknikken Kuhn bruker. Og oppå papiret sitter ei flue som er noe av det reddeste jeg noen gang har sett, litt halvdruknet, med store skremte øyne og hengende vinger. Helt nydelig.

Andre illustrasjonshøydepunkt i boka er ku hengende etter hornet i et tre og Jon skviset i senga under juret til ei ku. Ubetalelig.

Språket er enkelt, men rytmisk og poetisk. Nøkternheten og sakligheten i ordene er en stilig kontrast til de elleville tegningene.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Koronavinteren kommer. Dette er scenarioene Norge må forberede seg på.

  2. Se bildene fra Sandnesløpet: – Det ble en skikkelig kraftprøve inn mot mål

  3. Vil kaste Myrhol som FNB-leder: - Jeg er selvfølgelig sjokkert

  4. Kystbussen evakuert etter bombesnakk

  5. De ville finne ut hva som beskyttet mot hjerteinfarkt. Resultatet overrasket forskerne

  6. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget