Kunstsalg på nettet? Ikke foreløpig

Det nye Sunderø Gallery satser på nettsalg av kunst. Andre lokale gallerier er mer tilbakeholdne.

Ukens kunstverk i Kunstgalleriet er et fotografi av Erlend Mikael Sæverud med tittelen "Imprint 8".( Størrelse 70x70 cm)
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det går en kunstakse fra Stavanger kunstmuseum via Madlaveien og Kunstgalleriet , Kunsthall Stavanger, og til slutt Galleri Amare på Jernbanelokket. Til høsten åpner det tredje kommersielle galleriet i denne aksen. BGE Gallery, som navnet antakelig blir, bygges i Kannik akkurat nå.

Både Kunstgalleriet, det nye galleriet, og Galleri Amare lever av å selge kunst, og har også utstillinger med jevne mellomrom. Kundene deres er stort sett lokale.

Les også

Kjetil Finne i galleri og på nettet

Mens nettgalleriet Sunderø Gallery er både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Utstillingene deres skal være i leide lokaler, samtidig som de viser arbeider av rundt 40 kunstnere på sine nettsider. Den første utstillingen er i Stavanger, den neste blir kan hende i Berlin.

Eli Lilleeng Ertvaag fotografert på tomten i Kannik i sommer, hvor nå byggingen av det nye galleriet er kommet i gang.

– Vil dette galleriet kunne utkonkurrere dere?

– Nyetableringer innen kunsten er positivt for oss alle, sier gallerist Eli Lilleeng Ertvaag i BGE Gallery, som nå snart åpner sin siste utstilling i den gamle Tollboden på Skagenkaien.

Å selge på nettet vil ikke være en satsing fra hennes side. Lilleeng Ertvaag velger fysisk tilstedeværelse framfor den digitale.

Også galleristene i Amare og Kunstgalleriet påpeker at det er bra med et kunstnerisk mangfold. Ellers blir det kjedelig for publikum på søndagstur langs kunstkaksen.

Elin Halvorsen i Kunstgalleriet har suksess med ukens kunstverk på nettet.

Foreløpig ikke

Gallerist Carl Helge Hana i Galleri Amare forteller at de har lang erfaring i å selger kunst på nettet, og at de også jevnlig vurderer å lage egen nettbutikk. Men opplever at folk gjerne bruker nettsiden deres til å oppdage bilder, som de senere vil se nærmere på i galleriet. De som kjøper via nettet bor gjerne på plasser hvor der ikke er galleri. Og de er heller ikke mange.

– Vi har valgt å utsette å lage egen nettbutikk, opplyser gallerist Elin Halvorsen i Kunstgalleriet.

Men ukens kunstverk på nettet er en suksess. Da velger galleristen ut et arbeid, enten fra skuffen, eller i utstillingen, og presenterer det på galleriets nettside og facebook.

Kjetil Finne stiller ut i Skur 2 i regi av Sunderø Gallery, som er nettbasert.

– Noen kjøper ukens kunstverk direkte, uten å gå innom galleriet for å se bildet, forteller Halvorsen.

Verken Hana i Galleri Amare eller Halvorsen i Kunstgalleriet nevner konkurranse fra kunstsalg på nettet som årsak til at det har vært tøffere tider i deres bransje de siste årene. Arbeidsledigheten merkes. Flere bedriftskunstforeninger har dessuten lagt ned, eller blitt mye mindre enn de var.

– Men enkelte kan framdeles kjøpe et maleri til 30.000 kroner uten å måtte tenke på det i ukevis, bemerker Elin Halvorsen.

Eli Lilleeng Ertvaag sier seg også fornøyd med kunstsalget. Flere av utstillingene i hennes galleri har vært utsolgt. Hun har flere samlere blant sine kunder.

Prisdumping ?

– Kundene tror at kunsten er billigere når den selges på nettet, men det trenger ikke stemme, sier Carl Helge Hana, som frykter at det blir kunstnerne som taper om det blir priskrig.

Men kunstneren Snøfrid Hunsbedt Eiene sier det er viktig å holde samme prisnivå på nett som i galleriene. Og om det kan være fristende å kvitte seg med noen av arbeidene i atelieret, så skal heller ikke disse arbeidene gå på billigsalg. Det koster å produsere kunst.

Hunsbedt Eiene er én av flere lokale kunstnere i det nye nettgalleriet. Men hun har foreløpig ikke solgt noe gjennom Sunderø Gallery.

– Det er vel helst slik at jeg viser fram bilder der, kommenterer Hunsbedt Eiene, som synes dette er en spennende måte å nå folk på. Og mener at publikum nok lett tror at de beste kjøpene gjøres på nettet.

Både Carl Helge Hana i Galleri Amare og Elin Halvorsen i Kunstgalleriet forteller at kundene ofte har mange spørsmål når de er innom galleriet. De vil vite mer om kunstneren, motivet, og ulike kunstneriske teknikker. Snakke om kunst, rett og slett.

Publisert: