Nytt galleri i Kannik

Stavangers nye galleribygg kan måle seg med de flotteste utenlands. Plutselig er Kannik blitt mer enn en trafikkmaskin.

Eli Lilleeng Ertvaag viser stolt fram skulpturparken med arbeider av Diana Al Hadid, Fredrik Raddum og Kjell Erik Killi Olsen. Dette er også en salgsutstilling, kunsten skiftes ut etter hvert.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Eli Lilleeng Ertvaag solgte to hus sentralt i Stavanger og kjøpte seg opp i Kannik. Først restaurerte hun det gamle Telemuseet, nå er også det nye galleriet ferdig. Alt dette til en pris av 30 millioner kroner.

BGE Gallery er tegnet arkitekt Hans-Olav Hansen i Ramp AS. Løkkeveien og St.Olav til høyre i bildet.

Onsdag innvies galleribygget på totalt 600 kvadratmeter, gallerirommet alene rommer vel 400. Første utstiller er danske Michael Kvium, internasjonalt anerkjent som de andre kunstnerne som skal stille ut i det nye BGE Gallery.

Takket være galleriet i Kannik, er også Galleri Brandstrup tilbake i Stavanger. Nybygget eies av Eli Ertvaag, galleriet drives av BGE Contemporary Art Projects AS, som er et samarbeid mellom Kim Brandstrup og Marit Gillespie, Oslo, dessuten Ertvaag.

BGE Gallery ble etablert for tre år siden, og har vist flere kunstutstillinger med kunstnere tilknyttet Galleri Brandstrup i Tollboden i Stavanger sentrum. I følge proff.no hadde BGE Contemporary Art Projects AS driftsinntekter på 2,7 millioner i fjor, mot 3,3 året før.

– Vi har vært mest opptatt av forberedelsene til det nye galleriet i år, forklarer Marit Gillespie.

Gallerirommet er på rundt 400 kvadratmeter. Michael Kvium er den første kunstneren som stiller ut, over nyttår kommer Sverre Bjertnæs og Bjarne Melgaard.

Seks store utstillinger i året

Eli Ertvaag fryder seg over det nye galleriet, og gleder seg til å komme i gang, hun planlegger seks årlige hovedutstillinger. Og kan også fortelle at flere nasjonale og internasjonale kunstsamlere er i byen i forbindelse med åpningen.

Hun gir seg selv fem år til å etablere virksomheten. Inntektene skal komme fra salg av kunst. både fra de skiftende utstillingene og skulpturene i parken. Samtidig som det også vil bli solgt papirarbeider, gjerne trykket på galleriets laboratorium. I foajeen vil kunstinteresserte finne aktuell litteratur, og der vil også være annet salg her.

Midt i kunstløypa

Men det er ikke bare de tre i selskapet BGE Contemporary Art Projects AS som er spent på hvordan byens befolkning kommer til å ta i mot det nye galleriet. BGE Gallery ligger midt i en kunstløype som starter ved Galleri Amare på Jernbanelokket, passerer Kunsthall Stavanger i Madlaveien 33, og ender ved Kunstgalleriet. De aller ivrigste kan også rekke innom Stavanger kunstmuseum ved Mosvatnet og Tores Kunst og Rammer i Muségata.

– Jeg glad fordi det nye galleriet er i gangavstand, det hadde vært verre om det lå på en helt annen kant av byen, sier gallerist Arnfinn Hanssen i Kunstgalleriet. Han gir et høyt og tydelig velkommen til Ertvaag og hennes galleri, sammen med Carl Helge Hana i Galleri Amare og Hanne Mugaas, daglig leder i Kunsthall Stavanger.

Både Kunstgalleriet og Galleri Amare har mistet mye av kunstsalget de siste årene, ikke minst fordi der er blitt færre bedriftskunstforeninger i distriktet. Kunstgalleriet omsatte i følge proff.no for 9 millioner i 2014, i fjor var driftsinntektene på 4,7 millioner. Carl Helge Hana i Amare opplyser at salget er halvert de siste årene. Han driver et enkeltmannsforetak.

Hanssen i Kunstgalleriet bemerker at selv om to konkurrenter forsvant da Galleri Sult og Galleri Gann ble lagt ned, økte ikke salget i hans galleri. Også Carl Helge Hana er opptatt av at et mangfold av gallerier vil være positivt for alle.

Mens Eli Ertvaag kunne tenkt seg å invitere Hanne Mugaas til å kuratere en utstilling hos henne. Hun synes kunsthallen er en naturlig samarbeidspartner. Og er imponert over hva Mugaas har fått til.

Publisert: